fbpx
Acasa Cross Posts 15 lucruri de știut despre parfum

15 lucruri de știut despre parfum

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 49 vizualizari 9 minute timp estimat

Un parfum este o artă. Este un amestec de zeci de arome din categorii diferite, care alcătuiesc o piramidă olfactivă.

Alegerea parfumului poate fi o provocare. După 2-3 arome mirosite, nasul nu mai percepe corect aromele și vei avea nevoie de o pauză și de cafea. Nu, nu e vorba de o pauză de cafea, ci de aroma câtorva boabe care să șteargă memoria olfactivă a celor mirosite anterior. Din acest motiv, vei vedea pe rafturile marilor magazine de parfumuri mici borcane conținând cafea. Noi îți recomandăm să miroși cafeaua înainte de fiecare aromă pe care o vei încerca. În acest fel, te vei asigura că aromele vor fi percepute corect de nasul tău de fiecare dată. Pentru a face o alegere bună, avem și alte sfaturi pentru tine, dar și curiozități care te vor ajuta să cunoști mai bine această lume a parfumurilor.

Memoria și mirosul au multe în comun

Aromele care ne încântă sunt cele pe care le-am întâlnit în copilărie și care s-au impregnat în memoria subconștientului. De fiecare dată când ne alegem un parfum, evocăm un moment plăcut din copilărie. Alții cred că un parfum este calea spre visare, o aventură a simțurilor ce ne poartă pe tărâmuri imaginare. Cert este că aromele ne aduc o stare de bine și contribuie în acest mod la stimularea imunității. Nu te-ai fi gândit niciodată la un parfum ca la un medicament, nu? Știința vine să întărească aceste lucruri. Studiile arătă că există o legătură puternică între arome și emoțiile noastre. Atunci când mirosim un parfum care ne place, ne simțim mai bine, mai relaxați sau poate mai energici, în funcție de aromele dominante.

Știai că…?

Aroma de vanilie acționează ca un afrodiziac pentru bărbați. Ei sunt atrași de acest miros gurmand care determină reacții emoționale puternice și devin mai relaxați și binedispuși în prezența lui.

Cuvântul parfum vine din latină: „per fume“, care înseamnă „prin fum“, pentru că în vechime parfumurile erau făcute din tămâie condimentată cu ierburi aromatice, iar aroma se degaja prin fumul scos de tămâia încinsă de cărbuni.

Primul parfum modern

A fost realizat la 1310, pentru Regina Elisabeta a Ungariei, prin amestecarea uleiurilor esențiale cu alcool. Rozmarinul, cimbrul, verbina și coniacul erau ingredientele acestui parfum. Medicii vremii l-au prescris pentru tot felul de boli, sub formă de gargară.

Ingredientele − ciudate, dar importante

Există multe surse pentru arome, plantele ocupând un loc important. Rășinile, ingredientele de origină animală − mierea, zibeta, moscul (extras din glandele sexuale ale boului moscat), ambra (vomă de balenă) − sunt alte arome folosite în parfumerie. Oricât de dezgustător ți s-ar părea, astfel de extracte conțin feromoni, arome care joacă un rol important în atracția dintre sexe. Ambra are o aromă dulceagă, ce intensifică alte arome din parfum.

Astăzi, din ce în ce mai des, în parfumerie sunt folosite astfel de arome obținute prin sinteză sau din plante (moscul vegetal, de exemplu).

Aromele cele mai frecvente

Esențele de trandafiri și de iasomie sunt cel mai des folosite arome în parfumurile moderne. De ce? Simplu: pentru că aproape toată lumea le adoră!

Puterea parfumului

Puterea parfumului depinde de nivelul de concentrație a uleiului esențial, de cantitățile de alcool și de apă folosite. În timp ce apele de toaletă au între 2-5% uleiuri, un parfum poate ajunge la 35%. Din acest motiv, o apă de toaletă persistă pe piele până la 6 ore, iar un parfum, până la 48 de ore.

Piramida olfactivă

Orice parfum are trei niveluri de de arome − de vârf, de mijloc și de bază. Notele de top sunt cele pe care le simți când aplici parfumul. Sunt ușoare și se evaporă rapid, lăsând în urmă notele de mijloc, numite și inima parfumului. Însă notele de bază le vei simți abia după zece minute. Aceasta este aroma finală a parfumului, una care le înglobează subtil pe toate.

Cum testezi un parfum

Oricât de mult ți-ar plăcea un parfum la o prietenă sau colegă, nu-l cumpăra fără să-l testezi pe propria piele. În funcție de pH-ul și de feromonii fiecăruia, parfumul poate fi foarte diferit de la o persoană la alta. Pe lângă trucul cu cafeaua, îți recomandăm să testezi parfumurile pe cartonașe de hârtie și să le aplici pe piele doar pe cele care chiar îți plac. Plimbă-te vreo 10 minute, lăsând parfumul să se așeze pe piele. E bine să mergi în parfumerii dimineața, când simțul mirosului este mai puternic și nepervertit de alte mirosuri de peste zi.

Locurile pe care se aplică parfumul

Aplicarea parfumului nu este așa de simplă cum pare. Pentru a rezista/persista mai mult timp, parfumul nu se aplică oriunde, ci în locurile mai vascularizate: în spatele urechilor, la ceafă, pe încheieturile mâinilor și în spatele genunchilor. Nu aplica niciodată parfum pe haine sau pe păr! Dacă vrei ca și acestea să poarte aroma lui, pulverizează un mic norișor de parfum la zece centimetri în fața ta și apoi pășește în el. Attfel, particulele fine se vor așeza pe tine fără să-ți păteze hainele sau să-ți deshidrateze părul.

Arome diferite pentru ocazii diferite

Fiecare dintre noi are un parfum preferat sau mai multe, însă nu trebuie să uiți de efectul pe care unele arome îl au asupra celorlalți.

Dacă mergi la o întâlnire romantică, alege un parfum cu arome de vanilie, fructe suculente și trandafiri.

Aromele citrice și notele verzi, proaspete sunt ideale pentru zilele în care mergi la birou. Ele îți vor aduce energia de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini sarcinile fără prea mare efort șitot datorită lor vei comunica mai ușor cu cei din jur.

Alege o apă de parfum, dar nu prea dulce atunci când mergi la un interviu. Concentrația acesteia va rămâne în încăpere și după cei vei pleca. Acest lucru te va ajuta să rămâi în mintea celor care organizează interviul.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies