fbpx
Acasa SănătateNutriție și diete 5 mituri despre ciocolată

5 mituri despre ciocolată

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 125 vizualizari 3 minute timp estimat

Ai auzit atât de multe despre ciocolată, că nu mai știi, vorba aia, care-i albă, care-i neagră?

Irezistibila ciocolată se află încă în centrul controverselor culinaro-nutriționale. Calitatea sa nutritivă depinde însă de ingredientele folosite la preparare, dar și de procentul în care acestea se regăsesc în „formulă”. Să lămurim câteva dileme persistente…

1. ARE COFEINĂ? Cofeina, bat-o vina! Se spune despre ciocolată că ar fi bogată în cofeină. Deci, dacă bei cafea și mănânci și câteva pătrățele de ciocolată – unde mai pui că-i neagră… – se cheamă că ai făcut abuz de cofeină?  Sau, dacă te premiezi cu ciocolată la cină, nu mai dormi? În realitate, conținutul de cofeină din ciocolată, fie ea și 90%cacao, este mai mic în comparație cu cantitatea aflată într-o cafea. Slavă Domnului…

2. ESTE SUPERALIMENT? Ai aflat cu bucurie că are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, că e plină de grăsimi sănătoase, dar există un motiv pentru care nu o găsim la farmacie sau la raionul de cosmetice. Foarte puține rețete exclud total zahărul, deci dacă vrei să invoci motivul „terapeutic”, ai face bine să te rezumi la ciocolata cu un procent major de cacao.

3. POFTA E DE LA HORMONI? În perioada aceea a lunii, e cel mai probabil să cazi în ispita ciocolatei, e adevărat, însă specialiștii spun că asta nu are nicio legătură cu fluctuațiile hormonale, ci mai degrabă cu… marketingul, care asociază de ani buni ciocolata cu confortul răsfățul și consolarea, adică exact ceea ce cauți tu la menstruație.

4. ESTE AFRODISIAC? Păi, e cam același lucru ca în cazul anterior, dacă ne gândim la acele spoturi publicitare în care ciocolata se topește pe piele sau este folosită drept topping pentru căpșunile savurate în momente erotice. Există studii care au demonstrat, totuși, că undele ingrediente din aceasta ne pot afecta dispoziția sau ar stimula funcționarea aparatului reproducător, dar nu s-a demonstrat că ar avea proprietăți afrodisiace ( dacă nu cumva conține stridii sau usturoi).

5. E BUNĂ SAU NU PENTRU TEN? De fapt, asta ne interesează cel mai mult. Ei bine, cercetările arată că poate încetini procesul de îmbătrânire. Ciocolată neagră este bogată în flavonoizi, antioxidanți, și neutralizează efectul negativ al radicalilor liberi, putând proteja pielea de expunerea la radiațiile UV. Pentru a dubla efectul, mai bine folosești o mască facială infuzată cu cacao; antioxidanții din formulă vor hrăni pielea și vor reduce aspectul ridurilor.

Foto: Pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies