fbpx
Acasa Frumusețe Cum poți scăpa de cearcăne

Cum poți scăpa de cearcăne

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 70 vizualizari 9 minute timp estimat

Atunci când ai cearcăne, poți părea mai obosită și mai în vârstă decât ești în realitate. Și nu reușești să scapi de ele, orice-ai face. Avem vești bune: ele pot fi estompate, ba chiar făcute să dispară! Totul e să folosești produsele potrivite

De fiecare dată când te uiți în oglindă, vezi cearcăne și mulțumești în gând brandului de cosmetice care a inventat concealer-ul, cel cu care ascunzi zilnic semnele întunecate de sub ochi. Însă nu ai cum să nu te întrebi dacă există și altceva de făcut pentru a scăpa de această problemă inestetică. Există! De la schimbarea unor obiceiuri zilnice la proceduri estetice care îți garantează un aspect mult îmbunătățit.  

Cauze frecvente

Cel mai des invocat motiv pentru apariția cearcănelor este oboseala, lipsa somnului făcând pielea să devină mai palidă, iar vasele de sânge să fie mai vizibile. Tot epuizarea poate duce la formarea pungilor de sub ochi, iar pleoapele umflate pot face apoi mici umbre care să pară cearcăne. Însă nu numai nopțile nedormite sunt cauza umbrelor inestetice de sub ochi. Persoanele cu cearcăne au, în mod obișnuit, o vârstă înaintată, odată cu trecerea anilor pielea devenind mai subțire din cauza pierderii din grăsime și colagen. Iar acest fapt dă vaselor de sânge ocazia să fie vizibile.

Nici expunerea ochilor, timp îndelungat, în fața ecranelor TV sau a calculatoarelor nu ne face bine, în sensul că obosește mult ochii, iar presiunea la care sunt supuși provoacă lărgirea vaselor de sânge din acea zonă și, implicit, apariția cearcănelor. Reacțiile alergice și uscăciunea ochiului pot favoriza apariția cearcănelor. În cazul unei alergii, corpul eliberează histamine ca răspuns la alergen. Pe lângă roșeață, mâncărime și ochi umflați, histaminele pot dilata vasele de sânge, care devin astfel mai vizibile sub piele.

De asemenea, atunci când suferi de o alergie, ai mai mult tendința de a-ți freca pielea din jurul ochilor, ceea ce nu face decât să înrăutățească simptomele și să permită apariția inflamației și a vaselor sparte. Inutil să spunem că toate acestea evidențiază și mai mult cercurile întunecate din jurul ochilor. 

Mai puțin cunoscut este faptul că și deshidratarea e o posibilă cauză a apariției cearcănelor. Când corpul nu primește cantitatea optimă de apă, pentru a funcționa cum trebuie, pielea din jurul ochilor are de suferit și ochii se înfundă puțin în orbite, iar acest aspect întunecă zona din jurul ochilor. Expunerea excesivă la soare determină corpul să producă o cantitate mai mare de melanină, pigmentul care colorează pielea, zona ochilor nefiind o excepție. Razele soarelui declanșează pigmentarea, ceea ce întunecă, de asemenea, zona din jurul ochilor.

În plus, cearcănele se pot moșteni! Predispoziția genetică joacă și ea un rol important, având în vedere că putem face cunoștință cu cearcănele încă din primii ani de viață, după care, la maturitate, se estompează sau, dimpotrivă, devin pregnante. Când glanda tiroidă nu funcționează cum trebuie, pot apărea cearcănele. Cercurile întunecate de sub ochi devin vizibile în cazul persoanelor care au un ten mai închis la culoare, acestea fiind predispuse la hiperpigmentare în zona din jurul ochilor.

Ce-i de făcut

Tratamente homemade. Cauza apariției cearcănelor decide și tipul de tratament care trebuie aplicat, însă se pot lua câteva măsuri chiar acasă pentru a estompa cercurile întunecate de sub ochi.

Aplică o compresă rece. Aceasta reduce umflăturile și restrânge vasele de sânge dilatate. Ia câteva cuburi de gheață și învelește-le într-un prosop mic înainte de a le pune pe ochi timp de 20 de minute.

Dormi mai mult. Adulții au nevoie de 7-8 ore de somn în fiecare noapte pentru a funcționa eficient în timpul zilei și a evita, evident, formarea cearcănelor.

Dormi cu capul puțin ridicat. Nu numai lipsa somnului te afectează, ci și felul în care dormi poate declanșa apariția cercurilor întunecate de sub ochi. Pune câteva perne sub cap pentru a împiedica fluidele să se adune sub ochi și a crea acel aspect umflat în zona oculară.

Pune pliculețe de ceai pe ochi. Nu-i o glumă, ceaiul conține cofeină și antioxidanți, care stimulează circulația sângelui, reduce vasele de sânge și scade retenția de lichide. Ține două pliculețe de ceai verde sau negru în apă fiartă timp de 5 minute, după care pune-le la frigider 10-15 minute și apoi aplică-le pe pleoape 10-20 de minute. După ce le înlături de pe ochi, spală fața cu apă rece.

Tratamente medicale

Pentru un rezultat mai eficient și permanent, poți face un peeling chimic, ca să reduci pigmentarea, o intervenție cu laser, pentru o piele mai tare și mai rezistentă, sau tatuaje medicale, care injectează pigment în scopul de a întări anumite zone de piele.

De asemenea, fillerele pot estompa melanina și vasele de sânge vizibile, iar înlăturarea grăsimii sau a excesului de piele din zona oculară creează un aspect mai neted al tenului. Înainte de a te decide asupra oricărei intervenții cosmetice, vorbește cu un medic despre opțiunile tale. Astfel de proceduri sunt destul de scumpe, dureroase și necesită timp de recuperare îndelungat; așadar, e de preferat să știi la ce te înhami.

În mod normal, cearcănele nu reprezintă un motiv de alarmă și nici n-ar trebui să te îngrijoreze. Aspectul estetic este principalul dezavantaj al apariției cercurilor întunecate de sub ochi, însă, dacă situația se înrăutățește cu timpul, trebuie să apelezi la medicul curant sau la un dermatolog, care te vor sfătui în legătură cu opțiunile pe care le ai.

Articol preluat din revista Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: unsplash.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies