fbpx
Acasa Frumusețe De ce ne cade părul?

De ce ne cade părul?

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 168 vizualizari 6 minute timp estimat

Femeia de astăzi nu-și mai dorește păr decât pe cap. Dacă s-ar putea ca tot părul de pe corp să ne crească pe cap… ar fi atât de bine! Din păcate, trebuie să găsim tot felul de metode, cât mai puțin dureroase, pentru a scăpa de părul de pe corp și alte tratamente pentru a ne spori podoaba capilară. În mod paradoxal, ba vrem păr, ba nu vrem!

Adevărul este că e îngrozitor când vezi că începi să „năpârlești”. Se naște întrebarea: ce ne facem atunci când ne cade părul? Mai toate femeile, fie că s-au confruntat cu acest neajuns, fie că nu, își doresc să dețină formulele „magice” care previn sau anihilează această problemă.

De ce ne cade părul?

În niciun caz nu trebuie să tratăm cu indiferență căderea părului. Dar care sunt cauzele care produc căderea podoabei capilare? Dermatologii susțin că este normal să pierdem în jur de 200 de fire de păr pe zi. Vinovații principali pentru căderea excesivă a părului ar fi hormonii, mai precis, dezechilibrul hormonal. Părul cade anormal de mult în perioada pubertății, în perioada de sarcină, de alăptare, la menopauză, precum și ca urmare a unor boli infecțioase, a unor stări febrile, a unor emoții puternice sau a unui dezechilibru nutrițional.

Totuși, acestea nu sunt singurele cauze. De multe ori, ne-o facem chiar noi, cu mâna noastră, folosind produse de îngrijire neadecvate (șampoane și balsamuri), produse pentru coafat în exces sau pur și simplu nu ne păstrăm o igienă corespunzătoare. Părul nu trebuie spălat mai devreme de 2-3 zile, pentru că, altfel, atât el, cât și pielea capului, scalpul, se vor usca, dar nici mai târziu de 4-5 zile, pentru a nu se îngrășa foarte tare, lucru care duce la asfixierea firului de păr și, în final, la căderea lui.

Câte ceva despre mătreață

Mătreața apare ca urmare a unui dezechilibru la nivelul rădăcinilor firelor de păr. Atunci când părul este spălat prea des sau cu un șampon mult prea degresat, el tinde să compenseze uscăciunea și se îngrașă, iar dacă te mai stresezi și cu o dietă pentru slăbit, săracă în elemente nutritive, mătreața își face apariția trăgând semnale de alarmă.

Mătreața e unul din semnele că există un dezechilibru la nivel capilar. Dermatologii susțin că mătreața apare atunci când alimentația este defectuoasă, dar că poate fi cauzată și de stres.

Vestea bună este că mătreața poate fi anihilată printr-o igienă corespunzătoare, folosind produse cosmetice destinate acestei „afecțiuni”. Dar în momentul în care ai scăpat de mătreață e important să renunți la produsele antimătreață și să le folosești pe cele adecvate tipului tău de păr.

Contraceptivele pot provoca pierderea părului?

Există ideea greșită că pilulele contraceptive pot fi cauza pentru care ne cade părul. Medicii ne asigură ca nu e tocmai așa. Dacă pierderea podoabei capilare are o cauză nehormonală, atunci e posibil ca pilulele contraceptive să accentueze căderea părului, dar în niciun caz nu o provoacă.

Pe de altă parte, multe femei au stopat căderea părului luând contraceptive. Explicația este că acestea scad nivelul testosteronului și încarcă rădăcinile firului de par cu hormoni feminini, împiedicând astfel căderea lui, care e determinată de testosteron.

Pilulele care ajută sunt cele care au o concentrație mai mare de estrogen. Dar atenție: în niciun caz nu trebuie să luăm contraceptive după ureche, la fel ca niciun alt medicament.

Chelia este o boală a bărbaților. Nu vei vedea niciodata o femeie cheală. Nu este în programul nostru genetic. O femeie poate rămâne fără păr doar când urmează un tratament îndelungat de chimioterapie. Dar din cauze normale, niciodată.

Așa că nu-ți fie teamă că vreodata vei ajunge precum… cântăreața cheală! Vestea proastă pentru barbați este că ei pot moșteni chelia. Asta e, nouă ne sunt dragi și așa!

Mai rău e atunci când, de dragul tinereții de mult apuse, bărbații își mai păstrează câte o șuviță rebelă, pe care o piaptănă răsfirată peste tot capul, lezându-ne simțul estetic. Cauza căderii părului, la bărbați, este, de obicei, de natură hormonală, dacă nu este ereditara, și în mod cert trebuie consultat un dermatolog.

Ce poți face dacă îți cade părul în exces?

Renunță la curele de slăbire drastice! Ele sunt dușmanii părului, privând organismul de alimente esențiale, precum vitaminele și mineralele.

Spală-ți părul atunci când se îngrașă! Părul murdar și îmbâcsit se sufocă și cade.

Spală părul doar cu produse destinate tipului tău de păr! Nu-l degresa excesiv.

Evită sau redu tratamentele stresante pentru păr, de genul permanentelor, ondulărilor sau întinsul cu placa!

Aplică, o dată pe săptămână, măști sau tratamente, pentru a aduce părului aportul necesar de vitamine, minerale și aminoacizi.

Natura îți sare în ajutor

Macerează 60 de grame de frunze de merișor mărunțite și 60 de grame de rozmarin într-un litru de alcool de 60 de grade timp de 15 zile. Agită în fiecare zi amestecul. După 15 zile, strecoară amestecul prin tifon și fricționează-ți scalpul de două ori pe zi cu acest preparat.

Regula de aur

Orice produs pentru îngrijirea părului folosit în exces îmbâcsește, murdărește și sufocă firul de păr, care moare încet, câte puțin în fiecare zi. Fiți, deci, zgârcite cu acestea, dar nu le evitați!

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies