fbpx
Acasa Frumusețe Greșeli când folosești produsele pentru îngrijirea pielii

Greșeli când folosești produsele pentru îngrijirea pielii

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 225 vizualizari 12 minute timp estimat

Se poate spune că acestea sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când alegem și folosim produsele pentru îngrijirea pielii și părului. Culmea este că fiecare dintre aceste erori sunt tocmai consecința dorinței de a alege tot ceea ce este mai bun pentru piele. Greșeala fundamentală, pe care am comis-o fiecare dintre noi, probabil de mai multe ori este aceea că ignorăm faptul că, uneori, ceea ce este definit ca fiind „mai bun” nu este în acord cu nevoile reale ale pielii noastre. 

Produsele pentru îngrijirea pielii, inclusiv cremele și serurile pentru ten trebuie alese doar în funcție de ceea ce este necesar pielii. Nu cumărăm și nu folosim produse doar pentru că am văzut reclame ori pentru că unei prietene un anume produs i s-a potrivit și i-a adus beneficii. 

Sunt câteva criterii în funcție de care trebuie să-ți alegi cosmeticele și produsele pentru îngrijirea pielii pe care dacă le vei respecta o să eviți greșelile care te costă bani și îți pot aduce serioase prejudicii. 

Reguli pentru toate produsele pentru îngrijirea pielii

Produsele pentru îngrijirea pielii, de la crema de corp la produsele pentru păr, trebuie să fie în acord perfect cu tipul pielii tale, iar pentru asta trebuie să cunoști care sunt caracteristicile de bază pe care le are epiderma ta, părului și scalpului. Și mai este un element care contează și pe care nu ai voie să-l ignori: vârsta ta! Pielea are o evoluție importantă de la etapă la etapă a vieții, iar acest element este unul de care trebuie să ții cont. 

Șamponul adecvat

Alegerea unui șampon ideal trebuie să țină cont de tipul scalpului (gras, uscat, cu tendință de a face mătreață sau sensibil). Un alt amănunt, care este deseori ignorat și are efecte negative, este cantitatea de șampon folosită. Peste 80% dintre femei folosesc mai mult șampon decât este necesar sau repetă șamponarea deși nu este neapărat nevoie. 

În cazul balsamului de păr, una dintre marile erori este că acesta ajunge la pielea scalpului. Balsamul este exclusiv pentru firul de păr, iar contactul cu scalpul va genera, în timp, efecte neplăcute (păr gras, căderea părului sau chiar iritații). 

Crema de corp potrivită

Crema de corp este un alt produs de bază în cazul căruia facem deseori alegeri nepotrivite. Corect este să ții seama de perioada din an (vara nu ai nevoie de o cremă de corp grasă, de exemplu), de vârstă (pielea are nevoie de o hidratare din ce în ce mai intensă pe măsură ce trec anii) și de zonele corpului (pielea coapselor și gambelor este mult mai uscată decât cea a brațelor). 

Alege crema de corp potrivită în funcție de toate aceste elemente și folosește-o mereu după baie sau duș. Nu folosi niciodată crema de corp dacă pielea nu este perfect curată. 

Un sfat important care te poate feri de neplăceri este să alegi creme de corp care sunt în recipiente închise, astfel încât crema să nu ajungă în contact cu degetele tale. Ideale sunt cele cu pompiță, pentru că te ajută să dozezi corect și crema rămâne departe de contactul cu mediul exterior. 

ingrijirea pielii

Cantitatea corectă și combinații inteligente pentru îngrijirea pielii

Mai mult nu înseamnă niciodată mai bine. Principiul, foarte sănătos, de altfel, este valabil și în cazul produselor de îngrijire pentru ten și piele. Ingredientele din creme sunt foarte active, astfel că este mereu necesară utilizarea unor cantități corecte. Pentru cremele de zi și de noapte este suficient echivalentul unei boabe de fasole. Mai mult poate duce la înroșirea pielii, iritații și mâncărime. 

Și cantitatea de cremă pe care o folosești pentru îngrijirea pielii corpului este importantă. Ține minte! Un picior are nevoie de cremă în echivalentul a patru boabe de fasole. O mână de două, bustul și spatele tot de atât. 

Evită să faci combinații între produsele de îngrijire a tenului. Unele dintre aceste asocieri pot genera reacții neplăcute. Este nerecomandat să combini retinolul cu un ulei de față, de exemplu. Și asocierea a mai multe produse cu același rol trebuie evitată, pentru că există riscul de utilizare excesivă a unui compus, ceea ce poate duce la sensibilizarea și iritarea pielii. 

Pentru a evita situațiile neplăcute, citește mereu instrucțiunile și prospectul care însoțește produsele de îngrijire. Toate cuprind indicații cu privire la cantitatea ideală și asocieri nerecomandate pe care trebuie să le respecți pentru ca produsele pentru îngrijirea pielii să aibă efectele pe care le dorești. 

ingrijirea pielii

Renunți prea repede la un produs

Pentru ca efectele unui produs cosmetic să fie vizibile, acesta trebuie folosit pentru o perioadă de cel puțin două-trei săptămâni (în cazul cremelor și al tratamentelor cosmetice de tipul serurilor și uleiurilor) și cel puțin de patru până la șase ori în cazul șampoanelor, balsamurilor și al măștilor de păr și față. În cazul produselor etichetate ca naturale sau bio, efectele așteptate apar după și mai multe utilizări. 

Dacă vei renunța prea repede la un produs, este foarte posibil să ratezi ocazia de a profita de  ceva extrem de util în îngrijirea pielii, doar pentru că nu i-ai dat timpul necesar pentru a acționa și pentru a vedea efectele.

Ia în calcul că fiecare individ este unic, iar efectele oricăror tratamente, inclusiv al celor cosmetice, sunt diferite de la persoană la persoană. Astfel, rezultatele pot să apară mai repede sau mai încet. Totodată, asta nu înseamnă că un produs care a avut efecte miraculoase pentru cineva va funcționa la fel de eficient și pentru tine.

Nu testezi corect produsele pentru îngrijirea pielii

Testarea produselor începe cu lectura atentă a ingredientelor. Ca să fie util acest demers, este necesar să știi ce reprezintă fiecare din compușii aflați într-un produs și care este efectul lor. Totodată, trebuie să știi care sunt produsele care nu sunt compatibile cu tipul tău de piele, precum și pe cele care anterior ți-au provocat alergii.

Testarea unui produs nou, de îngrijire sau de înfrumusețare, se face pe partea interioară a încheieturii mâinii sau la plica cotului. Acestea sunt locuri cu piele foarte sensibilă și bine vascularizată. Ia în calcul că eventualele reacții alergice sau semne de intoleranță la un produs apar după 12 sau chiar 24 de ore, așa că ai răbdare înainte de a folosi produsul respectiv. 

Este bine de știu că testarea și, implicit, riscul reacțiilor adverse există și în cazul produselor organice, 100% naturale sau bio. 

👉 Descoperă ce proprietăți și beneficii pentru sănătate are Aloe Vera țo cum poate fi folosită la îngrijirea pielii

Folosești ani în șir același produs

Pielea pe care o aveam la 15 ani nu mai are aceleași nevoi cu pielea de la 20 de ani, iar cea de la 30 are cu totul alte necesități decât cea de la 50. Dacă folosești o cremă de renume, asta nu înseamnă ca trebuie să utilizezi exact același produs toată viața. În fapt, este util să reevaluezi, eventual cu ajutorul unui cosmetician, care sunt caracteristicile pielii tale, și nu doar tenul, și să adaptezi produsele pe care le folosești la fiecare doi sau trei ani, în funcție de evoluția țesutului cutanat.

Ia în calcul și faptul că, în timp, pot să apară alergii sau reacții neplăcute la unele produse care au fost compatibile cu pielea ta, după cum la altele pot să dispară.

Mai trebuie să ții cont și de faptul că, pentru unele femei, ciclul menstrual are efecte foarte intense la nivelul pielii. În aceste condiții nu este deloc indicat să folosești constant aceleași produse. În perioadele premenstruale, când tenul este foarte încărcat, sunt utile unele produse, în timp ce în restul perioadei, altele.

👉 Ce este și la ce ajută acidul hialuronic și când este recomandat penru îngrijirea pielii

Nu mergi la control dermatologic

În ultimii 20 de ani s-a înregistrat o veritabilă explozie a cancerelor cutanate. Este de remarcat faptul că aceasta boală apare la vârste din ce în ce mai mici, dar identificată în stadiile inițiale de evoluție, poate fi complet vindecată prin proceduri extrem de simple. 

Dat fiind faptul că leziunile care au potențial cancerigen nu sunt în mod evident deosebite față de cele inofensive, controlul dermatologic anual este una dintre cele mai bune și mai simple metode de prevenție. Acest control este recomandat insistent celor care au ochii albaștri și verzi, persoanelor cu pielea foarte albă, celor cu părul roșcat și cu pistrui, dar și celor care au un istoric familial de cancer cutanat (boala are o componentă ereditară importantă). 

În concluzie, este necesar să testezi, să alegi, să cunoști nevoile reale ale pielii tale și să nu te orientezi după preț, ci după efectele produselor de îngrijire și cosmetice.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies