fbpx
Acasa Gastronomie Rețete simple de pește la cuptor

Rețete simple de pește la cuptor

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 1,2K vizualizari 13 minute timp estimat

Rețetele simple de pește la cuptor sunt perfecte pentru masa de prânz și cină, dar sunt și alegerea perfectă în perioada postului Crăciunului, când zilele cu dezlegare la pește sunt săptămânale. În fapt, este o perioadă excelentă pentru a consuma pește. Aliment complet și foarte hrănitor, peștele la cuptor se face repede și păstrează toate beneficiile. În plus, este forma cea mai sănătoasă pentru a-l prepara. 

Sfaturi de rețete simple de pește la cuptor

Pentru cele mai bune rezultate alege pește alb. Halibut, cod, macrou sau stravid, dar și doradă, crap și știucă sunt cele mai bune tipuri de pește pentru a fi preparate la cuptor. Dar, prin coacere, poate fi pregătit orice tip de pește, fie că este proaspăt sau congelat. 

Spunem despre un pește că este alb, nu pentru a-i descrie culoarea, ci pentru că este un pește cu aromă blândă, care se gătește rapid și se potrivește foarte bine cu legume. 

Cum îți poți da seama când un pește este bine gătit? Pentru a-l testa este suficient să străpungi cu lama unui cuțit, partea cea mai groasă a peștelui și răsuciți ușor. Carnea peștelui bine gătit nu este perfect fragedă și se desface ușor, în timp ce încă crudă va fi tare. Evită să gătești pește mai mult decât este necesar, pentru că asta va afecta gustul și textura plăcută pe care o are carnea de pește. 

La cuptor poți pregăti pește întreg, dar și fileuri de pește. În măsura în care este posibil păstrează pielea atunci când faci o rețetă de pește la cuptor. Piele este cea care dă peștelui gustul special. 

Cel mai bun pește la cuptor (rețeta de pește cu usturoi și lămâie)

Cel mai bun pește la cuptor (rețeta de pește cu usturoi și lămâie)

Acest pește copt este cel mai bun pește la cuptor. Combinația dintre usturoi și lămâie este perfectă și completează apetisant gustul peștelui. Este o rețetă perfectă pentru cină, gata în 20 de minute. 

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 2 lămâi 
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei (alternativ 100 gr de unt)
  • 4 fileuri de pește alb (1,2 -1,4 kg pește)
  • Sare, piper, pătrunjel proaspăt pentru servit 

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 grade Celsius. Puneți uleiul într-o tigaie mică la foc mediu. Adăugați usturoiul pisat și lăsați-l să fiarbă 1 minut. Rade coaja galbenă lămâi și se adaugă. Stoarce sucul de la jumătate de lămâie și adaugă-l în amestec. În loc de ulei se poate folosi unt sau un amestec de unt și ulei. 

Tăiați felii subțiri de lămâie cu coajă și puneți-le în vasul de copt pentru a forma un pat. Ce rămâne se păstrează pentru a fi pus pe pește, deasupra. 

Uscați peștele cu prosoape de hârtie, asezonați ambele părți cu sare și piper, apoi puneți peștele deasupra feliilor de lămâie. Cu lingura turnați sosul de ulei, usturoi și lămâie peste peste.

Coaceți peștele timp de 10-12 minute. Se serveste cu putin patrunjel presarat deasupra pentru culoare.

Pește la cuptor simplu, cu piper și pesmet

Pește la cuptor simplu, cu piper și pesmet

Probabil este una dintre cele mai simple, dar și una dintre cele mai gustoase rețete. Se pregătește rapid și este potrivită pentru orice fel de pește.Sunt doar câteva ingrediente, nimic de tocat, nimic de curățat. 

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 2-3 linguri de ulei (sau unt, sau și ulei și unt în limita aceleiași cantități) 
  • 4 bucăți de file de pește (cel mai bine cu piele) 
  • sare si piper negru 
  • 3 linguri de vin alb
  • 3 linguri pesmet 
  • 1 linguriță de pudră de ceapă
  • ½ linguiță boia dulce (sau iute, opțional) 

Mod de preparare 

Preîncălziți cuptorul la 150 grade. Tapetați un vas care merge la cuptor cu foaie de copt pe care o ungeți ușor cu puțin ulei. 

Usucă fileurile. Asezonați cu sare și piper. Vinul, uleiul se omogenizează. În alt vas pesmetul se amesctecă cu pudra de ceapă, și boiaua. Trece fiecare file de pește prin sosul de ulei și vin, poi tăvălește-l prin pesmet. Așează fileurile în tavă și coaceți timp de 25-30 de minute.

Pește la cuptor pe hârtie de copt în crustă 

Pește la cuptor pe hârtie de copt în crustă 

Peștele la cuptor pe hârtie de copt în crustă este rețetă care îți oferă un pane crocant fără a fi nevoie de prăjit! 

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 2 ouă
  • 3 linguri de pesmet
  • 3 linguri de fulgi de cartofi (din cei pentru piure instant – opțional)
  • 3 linguri de parmezan ras
  • sare, piper
  • ½ lingurită pudră de usturoi
  • 4 fileuri de pește

Mod de preparare 

Bateți ouăle cu o lingură de apă într-un castron până se omogenizează

Combinați pesmetul și parmezanul (și fulgi de cartofi), într-un castron separat. Adaugă sare și pudra de usturoi și amestecă.

Înmuiați fileurile de pește în ou bătut, apoi treceți-le prin amestecul de pesmet până se îmbracă complet. Se pune pe tava de copt pregătită. Coaceți în cuptorul preîncălzit până când peștele s-a rumeni frumos, timp de 15 până la 20 de minute.

pește la cuptor cu legume

Pește la cuptor cu legume

Vei iubi această rețetă de pește la cuptor cu legume. Este simplu, gustos și sănătos.

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 2 dovlecei, tăiați felii
  • 2 cepe roșii, tăiate felii
  • 3 roșii, tăiate felii
  • 1/4 cană măsline negre fără sâmburi
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 4 x 200 g fileuri groase de pește alb, fără piele
  • 1 cățel mic de usturoi, zdrobit
  • sare, piper
  • 1 lingură suc de lamaie
  • 1 lingură muștar
  • pătrunjel

Mod de preparare 

Preîncălziți cuptorul la 200°C. 

Amestecă dovleceii, ceapa, roșiile și măslinele cu 1 lingură de ulei într-o tavă de copt. Adaugă două linguri de apă, presară sare și piper. Acoperă cu folie și coace totul pentru 15 minute. 

Peștele se unge încă o lingură de ulei și se pune peste legumele coapte parțial. Se dă la cuptor pentru alte 25-30 de minute până se coace și peștele.

Se amestecă usturoiul, sucul de lămâie, muștarul și uleiul rămas pentru a face un dressing.

Împărțiți legumele fierte în farfurii, alături de o bucată de pește. Stropiți peștele cu dressing și presărați cu pătrunjel tocat.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies