fbpx
Acasa Gastronomie Supă cremă de dovleac. 3 rețete franțuzești

Supă cremă de dovleac. 3 rețete franțuzești

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 661 vizualizari 9 minute timp estimat

Supa cremă de dovleac este vedeta sezonului. Dovleacul este nu doar foarte sănătos, ci și extrem de versatil, fiind ingredient de bază pentru supe fantastice, cu un gust cu totul special.

Diferitele soiuri de dovleac au proprietăți foarte asemănătoare, cele mai des folosite fiind cel lunguieț, cu o coajă portocalie și cel rotund și turtit, de culoarea portocalelor. Dovleacul este foarte bogat în minerale si vitamine. Are vitaminele A și C într-o concentrație perfectă, ceea ce îl face un aliment perfect toamna. În plus, conține beta-carotene, ceea ce-i sporește beneficiile. 

Are puține calorii, nu are zaharuri multe, este bogat în minerale, fiind o sursă perfectă de potasiu și magneziu. Este foarte sățios, conține multe fibre, ceea ce îl face util pentru o digestie sănătoasă și pentru un echilibru corect al nivelului de colesterol. 

În ciuda durității aparente, se gătește foarte ușor, iar un alt avantaj este acela că, depozitat în locuri întunecate, cu temperatură scăzută, dar ferit de îngheț, eventual împachetat în hârtie de ziar, se poate păstra perfect până în martie, fără să-și piardă din proprietăți.  

Supă de dovleac cremoasă

Această supă cremoasă de dovleac este chiar mai bună dacă este pregătită cu o zi înainte. Refrigerati-o peste noapte, reincălziți pe aragaz și ornați imediat înainte de servire.

Ingrediente

  • 750 g pulpa de dovleac după scoaterea semințelor
  • 1 praz
  • 1 ceapă mare
  • 25 g unt
  • 900 ml supă de pui sau de legume
  • sare și piper
  • nucșoară proaspăt rasă
  • 150 g smântână de gătit

Mod de preparare

Scoateți semințele și fibrele din dovleac și îndepărtați coaja, apoi tăiați pulpa de dovleac în cubulețe mici. Tăiați prazul pe jumătate pe lungime, curățați și spălați apoi tăiați în inele subțiri. Curățați ceapa și tăiați-o în cubulețe mici.

Topiți untul într-un vas de supă la foc mediu. Adăugați ceapa și prazul și căliți încet la foc mediu. Adăugați dovleacul și fierbeți timp de 2 minute amestecând. Turnați supa, condimentați cu sare, piper și nucșoară și gătiți acoperit timp de 20-25 de minute. 

Transformați totul într-un piure cremos cu un blender de mână. Amestecați în 100 g smântână de gătit și ajustați condimentele dacă este necesar. Presărați cu ierburi tocate și nucșoară proaspăt rasă înainte de a o servi.

Citește și: Miraculoasa supa de usturoi

Supă cremă de dovleac cu puțin usturoi

Foarte aromată și cu un gust special, aceasta este tot o varianta de supa crema de dovleac pe care o poți mânca în restaurantele franțuzești, toamna, și nu numai. 

Ingrediente

  • 80 ml ulei de măsline extra virgin
  • 60 g unt nesărat
  • 5 cepe mari, tocate
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 2 kg dovleac butternut, curățat, semințe îndepărtate, tăiat în cuburi de 1,5 cm
  • 1,5 l lapte
  • 80 ml smântână de gătit
  • 1 legătură de ceapă verde, tăiată mărunt

Mod de preparare

Puneți uleiul și untul într-un vas mare la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și condimentați cu sare. Gătiți, amestecând, timp de 4-5 minute până se înmoaie. Adăugați dovleacul, apoi acoperiți și lăsați la călit, agitând vasul din când în când, timp de 8-10 minute.

Turnați laptele și condimentați cu sare și piper. Dați în clocot, apoi reduceți căldura la minim și lăsați să fiarbă în continuare timp de 15-20 de minute până când dovleacul este moale. Laptele se va coagula, dar se va uni din nou când veți amesteca supa.

Omogenizați amestecul de dovleac cu un blender și amestecați până obțineți o compoziție fină și groasă. Condimentați după gust. Reveniți supa în vas și mențineți-o caldă până va fi servită. 

Puneți supa în boluri, adăugați o lingură de smântână și presărați deasupra cu ceapă verde tocată și puțin piper proaspăt măcinat. Serviți imediat cu o baghetă crocantă alături.

Supă cremă de dovleac cu cartofi (de post)

Supa de dovleac cu cartofi este printre cele mai savuroase supe de iarnă. Tradițional este pe mesele francezilor din septembrie, până în mai. Pentru smântâna din rețetă poate fi înlocuită cu stropi de ulei, rețeta este una de post. 

Ingrediente

  • 1,5 kg de pulpă de dovleac, tăiată în bucăți
  • 5-6 cartofi de mărime medie, curățați și tăiați cubulețe
  • sare și piper
  • 4 linguri de smântână de gătit
  • crutoane de usturoi pentru servit

Mod de preparare

Adăugați dovleacul și cartofii într-un vas și lăsați să fiarbă, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă timp de 30-40 de minute sau până când sunt gata.

Zdrobiți amestecul și adăugați sare și piper după gust. Amestecați smântâna dublă și serviți cu multe crutoane de usturoi. Simplu, rafinat și delicios.

Dovleacul este extrem de gustos. Din păcate, ne limităm, cel mai des, la a face plăcintă clasică românească, cu dovleac ras și călit. Merită să încerci și alte rețete, pentru că gustul, aroma și textura dovleacului sunt cu totul și cu totul minunate.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies