fbpx
Acasa Lifestyle 10 filme clasice de văzut măcar o dată în viață

10 filme clasice de văzut măcar o dată în viață

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 147 vizualizari 5 minute timp estimat

În ciuda părerii câtorva oameni, filmele clasice nu sunt doar niște producții vechi, ci unele care au trecut cu brio testul timpului. Chiar dacă unele pot fi considerate „depășite”, ele pot fi apreciate chiar și azi, atât pentru poveste, cât și pentru modul în care au fost realizate.

În continuare, iată 10 filme clasice de văzut măcare o dată în viață.

The Third Man (1949)

Eroul este un scriitor american care sosește în Viena postbelică și este confruntat cu o situație care îi este complet străină. Încercările de a afla ceva despre moartea prietenului său îi dovedesc incapacitatea de a face față unor situații de viață complexe.

Metropolis (1927)

Într-un oraș futurist împărțit între clasa muncitoare și planificatorii orașului, fiul gânditorului orașului se îndrăgostește de o profetă din clasa muncitoare care prezice venirea unui salvator pentru a-și media diferențele. Filmul reprezintă prima lucrare de anticipație științifică de mare respirație, cu decoruri uriașe, mii de figuranți, efecte speciale realizate printr-o tehnică de vârf la acea vreme și secvențe fantastice inovatoare.

The Wizard of Oz (1939)

Ca să-și salveze cățelușul Toto de o vecină rea, Dorothy vrea să plece de acasă, dar se întoarce tocmai când o tornadă lovește ferma din Kansas și o transportă în lumea lui Oz. Pe drumul pavat de cărămizi galbene, fetița se împrietenește cu trei personaje și pornesc împreună către orașul unde locuiește Marele Vrăjitor, fiecare cu câte o dorință. Numai ca și aici, ca în orice țară de basm, există vrăjitoare și zane, iar obstacolele nu sunt puține…

„Pe aripile vântului” (1939)

Adaptarea cinematografică a romanului omonim al lui Margaret Mitchell, acest film istoric epic rămâne unul dintre cele mai de succes și influente filme din istoria Hollywood-ului. Este, încă unul dintre cele mai vizionate 10 filme din toată istoria cinematografiei. Cu o poveste captivantă despre Războiul Civil American și interpretări remarcabile, este un must-see pentru orice cinefil.

Citizen Kane (1941)

Când un mogul media moare în reședința sa super-luxoasă. Jurnaliștii, foștii săi colegi de breaslă, încearcă să afle chintesența vieții acestuia pornind de la ultimul cuvânt rostit pe patul de moarte. Filmul este povestit în flashback-uri, iar fiecare personaj îl cunoaste pe Kane doar dintr-o anumită perspectivă.

„Casablanca” (1942)

Un clasic absolut al cinematografiei, „Casablanca” rămâne unul dintre cele mai iubite filme din toate timpurile. Povestea sa emoționantă despre dragoste, sacrificiu și moralitate, împreună cu interpretările remarcabile ale lui Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, continuă să captiveze publicul și astăzi.

Rear Window (1954)

În 1950, undeva în New York, un fotograf rămâne paralizat în urma unui accident. Neputând să se deplaseze, Jeff își petrece aproape tot timpul observându-i pe vecini. Curios să afle cât mai multe, el începe să-l bănuiască pe vecinul de alături că și-a omorât soția.

Seven Samurai (1956)

Un sat sărac, atacat de bandiți, recrutează șapte samurai șomeri pentru ai ajuta să se apere.

„12 Angry Men” (1957)


Regizat de Sidney Lumet, acest film surprinzător de captivant este un exemplu perfect de cum o poveste simplă și un set restrâns pot crea o experiență cinematică profundă și memorabilă. Cu o distribuție strălucită și o explorare profundă a moralității și a justiției, „12 Angry Men” rămâne un clasic indiscutabil.

„The Godfather” (1972)

Regizat de Francis Ford Coppola, acest film epic despre mafia italiană din America este un pilon al culturii pop și al cinematografiei. Cu interpretări memorabile ale lui Marlon Brando și Al Pacino, „The Godfather” este un exemplu perfect de storytelling și regie impecabilă.

Sursă foto: Unsplash

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies