fbpx
Acasa SănătateMedical 10 mituri despre sâni și adevărul gol-goluț

10 mituri despre sâni și adevărul gol-goluț

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 47 vizualizari 5 minute timp estimat

Există câteva mituri despre sâni care trebuiesc neapărat lămurite. nu de alta, dar este în joc sănătatea noastră.

Purtarea zilnică a sutienului scade fermitatea sânilor

FALS. Convingerea că sânii își pierd tonusul dacă stau multă vreme în sutien este cât se poate de îndepărtată de adevăr. În realitate, sutienul susține sânii, ceea ce poate preveni sau cel puțin întârzia lăsarea lor. Ideal este să fie evitate sutienele cu sârmă, preferabile fiind cele moi, care susțin sânii fără să-i preseze prea tare. Dar nu, dacă dormi cu sutienul, nu previi lăsarea sânilor.

Sânii mici vor produce mai puțin lapte pentru bebeluș

FALS. Ceea ce face ca un sân să fie mare și altul mic este țesutul adipos (grăsimea) din interiorul glandei, iar acesta nu participă la producerea laptelui. Așadar, dimensiunile sânului nu influențează cantitatea de lapte pe care el o poate produce.

Alăptarea este vinovată de lăsarea sânilor

FALS ȘI ADEVĂRAT. Studii recente arată că, de fapt, sarcina, care cauzează creșterea rapidă și importantă a sânilor, este mai degrabă vinovată de lăsarea sânilor, nu alăptarea. Totuși, mitul nu este pe deplin lămurit. Unii specialiști afirmă că sânii se lasă cu atât mai repede cu cât sunt mai grei și, drept urmare, alăptarea contribuie la pierderea fermității lor, întrucât aceștia își măresc volumul și în timpul alăptării, când se produce laptele, nu doar în sarcină. Atenție, la lăsarea sânilor contribuie inclusiv fluctuațiile în greutate!

Sportul ajută la tonificarea sânilor

FALS ȘI ADEVĂRAT. Deoarece nu conțin mușchi, sânii nu pot fi modelați cu anumite exerciții. În schimb, exercițiile care tonifică mușchii toracelui, mai exact pectoralii mari, situați chiar în spatele sânilor, pot diminua stratul de grăsime subcutanată, dând sânilor un aspect un piculeț mai obraznic.

Putem face cancer de la deodorant

FALS. Din fericire pentru noi, acest lucru nu e adevărat. Deși unele studii arată că substanțele chimice din deodorante și antiperspirante pot intra în piele și cauza modificări ale celulelor sânului care, teoretic, ar duce la cancer, cercetările de până acum infirmă această ipoteză și nu au găsit o legătură între folosirea deodorantului și cancerul de sân.

Pilulele contraceptive cresc riscul cancerului de sân

ADEVĂRAT. Contraceptivele orale conțin estrogeni și progesteron, doi hormoni asociați frecvent cu cancerul de sân. Studiile arată că administrarea pilulelor crește puțin riscul de cancer, în special la femeile care iau pilulele mai mult de zece ani. Riscul crește și la femeile care deja au avut un cancer mamar ori care au cancer de sân în familie. Este indicat să discuți cu medicul înainte să începi un regim de contracepție.

Tinctura de mărar poate mări sânii

FALS ȘI ADEVĂRAT. Mărarul, la fel ca feniculul, are un efect estrogenic asupra țesutului mamar, ceea ce poate da această senzație de sâni mai mari, dar efectul este temporar.

Cancerul de sân nu doare

FALS. Foarte multe femei au această convingere greșită, că, dacă un nodul este dureros, nu este semn de cancer. E drept că, de obicei, nodulii benigni sunt cei care dor, dar orice formațiune, dureroasă sau nu, care se mișcă sau nu sub piele, trebuie investigată de medic, pentru că niciodată nu poate fi total exclus riscul de cancer mamar.

Sursă foto: Pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies