fbpx
Acasa SănătateMedical Ține alergiile la distanță

Ține alergiile la distanță

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 70 vizualizari 6 minute timp estimat

 Pe măsură ce vremea se încălzește, iar natura e în floare, în aer se eliberează polen, declanșând simptome alergice foarte multor oameni.

Polenul pare să fie inamicul numărul unu în privința alergiilor, însă iarba provoacă alergii în cea mai mare parte a anului. Contactul cu iarba poate duce la mâncărimi ale pielii și urticarie. Copacii își încep și ei polenizarea și nu doar plopii sunt vinovați de nasul înfundat și ochii înlăcrimați. Stejarii, măslinii, brazii, mestecenii, platanii, arțarii și nucii sunt și ei incluși pe lista plantelor alergene, nu doar florile și iarba! Și praful ce intră în contact cu mucoasele nasului, gurii și gâtului poate declanșa o reacție a histaminei. Indiferent de alergen, e bine să faci câteva lucruri simple care să diminueze efectul lor asupra organismului. Multe dintre aceste lucruri sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente.

Antihistaminice naturale

Urzică

Este un antihistaminic natural eficient, reducând rapid congestia căilor respiratorii. Trebuie doar să-ți prepari un ceai dintr-o lingură cu urzică proaspătă și o cană cu apă în clocot. Se recomandă două căni pe zi. Însă nu este un remediu bun dacă urmezi un tratament pentru hipertensiune sau ești însărcinată.

Ceapă

Consumă multă ceapă în această perioadă, nu miroase ea a parfum franțuzesc, dar măcar diminuează reacțiile alergice. Ea conține un antioxidant care inhibă acțiunea histaminei și reduce răspunsul inflamator.

Ananas

Este un fruct antialergen mai puțin cunoscut pentru această virtute. Bromelaina este o substanță care reduce inflamația, asta dacă nu ai chiar la ea o sensibilitate. Dacă ananasul nu ți-a pus niciodată probleme, atunci poți să-l treci pe lista prietenilor în perioadele cu polen.

Vitamina C

E bună pentru stimularea imunității, dar acționează și ca un antihistaminic rapid, fără efecte secundare. Specialiștii ne recomandă cam 2 g pe zi pentru rezultate bune.

♥ Știai că un covor moale și plăcut la atingere atrage și menține foarte mult praf și particule alergene? Dacă praful te deranjează, ar fi bine să renunți la covoare și preșuri din lână sau blană, pentru că parchetul poate fi ușor curățat de acești agresori.

Spală hainele

Polenul iubește țesăturile. După o plimbare prin natură, spală hainele în apă cât mai caldă. Studiile arată că o temperatură de 60ºC elimină particulele alergene care se depun pe haine și pe care le aduci cu tine acasă. De asemenea, e bine să speli în fiecare săptămână lenjeria de pat, care se poate contamina și ea prin aerisire sau la contactul cu părul tău. În această perioadă, să usuci rufele în aer liber nu este cea mai bună idee. Nici de pantofi nu trebuie să uiți. E bine să-i cureți cu o cârpă udă, mai întâi pe față, apoi pe talpă.

Plimbări limitate

Poate n-ar fi rău să renunți pe cât posibil la plimbările prin natură. Dimineața aerul este nu foarte încărcat cu polen și poate mai puțin alergic. În schimb, peste zi, poți diminua din acțiunea polenului purtând o mască. Deja sunt la modă, de ce n-ai purta un asemenea accesoriu și ca protecție față de polen? Pe cât posibil, e bine să nu ieși din casă în zilele cu vânt, când concentrațiile de polen sunt foarte ridicate.

Timp bun de aerisire

E bine să stai cu geamurile închise peste zi și să aerisești dimineața devreme. Nu lăsa fereastra deschisă peste noapte, o perioadă cu o concentrație mare de polen. Iar pentru drumurile cu mașina personală alege aerul condiționat în locul geamurilor deschise. Filtrul de polen al mașinii te poate proteja în timpul acestor deplasări.

Spală-te pe mâini

Polenul poate intra ușor în casă, adus chiar de noi. Din acest motiv, este bine să ne spălăm pe mâini mai des și neapărat imediat ce venim de afară; altfel, putem aduce particulele alergene în contact cu mucoasa nazală sau bucală.

Respiră pe nas

Prin cilii vibratili din mucoasa nazală, multe particule pot fi oprite și astfel protecția este mai bună. Curățarea nasului prin suflare și cu soluții saline va fi o măsură de protecție în plus.

Aer de calitate

Investește într-un aer condiționat cu filtru HEPA, care filtrează 99,7% din particulele care trec prin el. Lasă aparatul să-ți curețe aerul din casă și aerisește doar în perioadele sigure!

Citește și: Alergie sau intoleranță?

Foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies