fbpx
Acasa Frumusețe 3 întrebuințări foarte cunoscute ale untului de shea

3 întrebuințări foarte cunoscute ale untului de shea

Autor: Adrian Serban
0 comentariu 83 vizualizari 6 minute timp estimat

Proprietățile untului de shea au fost apreciate încă din perioada Egiptului Antic, atunci când contemporanele Cleopatrei foloseau ulei de păr cu unt de shea pentru a avea o podoabă capilară mai sănătoasă și strălucitoare. Ulterior, popularitatea untului de shea s-a răspândit în întreaga lume și a rămas neștirbită până în zilele noastre.

Dacă ai auzit deja de beneficiile untului de shea și te întrebi cum l-ai putea folosi pentru a beneficia și tu de proprietățile sale miraculoase, ai ajuns unde trebuie: în cele ce urmează îți propunem să descoperim împreună câteva moduri în care îl poți folosi.

Pentru păr

Câteva studii făcute de cercetătorii americani au evidențiat faptul că egiptenii din Antichitate au avut dreptate: untul de shea ajută părul să rămână sănătos. Mai precis, untul de shea previne ruptura firelor de păr fragile, reduce iritațiile care apar la nivelul scalpului și combate mătreața.

Tot untul de shea și-a dovedit utilitatea și în cazul părului deshidratat și în întreținerea părului proaspăt vopsit. Așa că, dacă părul tău are una dintre problemele enumerate anterior, achiziționarea unui ulei de păr cu unt de shea va face minuni.

De asemenea, mai poți folosi untul de shea și sub formă de mască de păr. Pentru a obține cele mai bune rezultate va trebui să aplici masca de păr cu unt de shea chiar la rădăcină și să o lași să acționeze câteva zeci de minute, după care să clătești părul foarte bine.

În ceea ce privește mătreața, aceasta poate fi îndepărtată cu ajutorul unui balsam pe bază de unt de shea sau cu unt de shea în stare naturală.

Modul de utilizare este simplu: va trebui să lași untul de shea până ți se topește în palmă și ulterior să îl aplici pe scalp și pe vârfuri și să începi să masezi ușor.

Untul de shea trebuie lăsat să acționeze aproximativ un sfert de oră, iar acest tip de tratament este recomandat și pentru părul uscat și creț – părul uscat va căpăta vigoare, în timp ce părul creț va deveni mai moale și mult mai ușor de aranjat ulterior.

Pentru piele

Studiile făcute în laborator au mai arătat că untul de shea are o compoziție asemănătoare cu secreția de sebum produsă de glandele sebacee. În acest context, untul de shea poate deveni un remediu excelent pentru tenul uscat, pe care îl revitalizează și îl hidratează.

De asemenea, untul de shea poate fi folosit și pentru a întreține și hidrata pielea sensibilă și pielea atopică. Pentru că nu este intens procesat și nu conține substanțe nocive, untul de shea nu va produce iritații.

Modul de utilizare este simplu: se aplică direct pe piele și se masează ușor, după ce fața a fost curățată în prealabil cu un cleanser sau cu apă călduță. Secretul este, însă, să nu aplici o cantitate prea mare și să te limitezi la folosirea unei cantități rezonabile.

De asemenea, untul de shea mai poate fi încorporat și în măștile de față (de exemplu, poți combina unt de shea cu miere și cu câteva picături de ulei de semințe de struguri).

Nu în ultimul rând, untul de shea diminuează vizibil prezența ridurilor după 4-6 săptămâni de utilizare și poate fi folosit chiar și în rutina de îngrijire a pielii fine a bebelușilor.

Ca fapt divers, untul de shea mai poate fi folosit și pentru a combate celulita, sub formă de exfoliant. Atunci când e aplicat sub formă de exfoliant, el activează circulația periferică, contribuind, astfel, la reducerea celulitei. În plus, când e folosit constant previne și apariția vergeturilor.

Pentru vindecare

Untul de shea este recunoscut și pentru proprietățile sale vindecătoare. Datorită conținutului mare de vitamina A poate fi folosit și pentru tratarea eczemelor, a micilor răni care apar ocazional la nivelul pielii, a călcâielor și a buzelor crăpate și a iritațiilor.

De asemenea, tot datorită conținutului mare de vitamina A și a efectelor sale antifungice, untul de shea funcționează și ca un foarte bun dezinfectant, fiind ideal pentru tratarea cicatricilor și a anumitor infecții fungice ale pielii, precum piciorul de atlet.

Concluziile unui studiu efectuate de cercetătorii japonezi au mai arătat că untul de shea are și proprietăți antiinflamatoare, datorită cantităților importante de acid cinamic din compoziția sa (conținutul mare de acid cinamic îl face ideal, de altfel, și pentru tratarea acneei).

Untul de shea mai poate fi utilizat și pentru reducerea congestiei nazale și pentru a calma arsurile solare, însă poate fi folosit și pentru prevenirea acestor arsuri pentru că are factor de protecție UV.

În plus, dacă te confrunți cu probleme precum dermatită, psoriazis, piele iritată, diverse eczeme sau erupții cutanate, dureri musculare/artrită (datorită proprietăților antiinflamatorii, untul de shea ameliorează atât rigiditatea musculară, cât și pe cea articulară) poți să folosești ca tratament de suport și untul de shea.

În concluzie, acestea sunt cele mai cunoscute întrebuințări ale untului de shea. Nu uita că untul de shea trebuie depozitat departe de razele directe ale soarelui, într-un recipient acoperit cu capac și la temperaturi sub 23 de grade Celsius, pentru a evita topirea și resolidificarea.

 

Sursă: SeoPower

Sursă foto: Shutterstock

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies