fbpx
Acasa LifestyleCarieră Cat te ajuta frumusetea in cariera?

Cat te ajuta frumusetea in cariera?

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 125 vizualizari 9 minute timp estimat
Ai un curriculum vitae excelent, te simti sigura pe tine, esti convinsa ca-i vei uimi la interviu pe cei de acolo. In timp ce astepti in anticamera, apare EA. Nu stii nimic despre ceilalti concurenti ai tai, dar un lucru e clar: unul dintre ei se afla chiar in fata ta. E mult mai draguta decat tine si… deja simti cum pamantul iti fuge de sub picioare!

In vreme ce unii spun ca-i un mare atu sa arati bine, majoritatea sunt de parere ca lucrurile care conteaza cu adevarat sunt inteligenta si increderea in sine. A fi chipes poate fi un avantaj numai daca e sustinut de cele doua calitati mai sus mentionate. Cel putin asa ar trebui sa fie, dar nu intotdeauna lucrurile sunt asa cum credem. Mereu ne comparam cu ceilalti, mereu evaluam fizicul unei persoane. Angajatorii sunt si ei oameni si, prin urmare, sunt frapati in primul rand de felul in care arata persoanele care vin sa se angajeze. Ce-i de facut? Cat conteaza aspectul estetic intr-o companie? (Evident, vorbim de o firma care nu are ca obiect de activitate specularea atributelor fizice.) Oare e mai usor pentru femeile care arata bine sa se realizeze profesional?

Bonus de frumusete

Daca vrei o marire de salariu, da-te cu un ruj rosu sau pune-ti o fusta mini! Cum ar suna un asemenea anunt? Din pacate, sunt destule firme in Romania care se ghideaza dupa o asemenea politica „manageriala”. Aproape ca exista in orice institutie o femeie cu sex appeal care, cedand avansurilor sefului ei, a fost propulsata intr-un post de conducere. Dar aici intram deja pe un teren minat. Deh, scopul scuza mijloacele. Sau nu?

E adevarat, frumusetea nu-ti deschide multe porti, dar bate al naibii de tare la usa. O fizionomie seducatoare poate atrage atentia conducerii, dar nu-ti poate garanta intotdeauna succesul. Cu siguranta stii o gramada de persoane de succes care nu sucesc capetele si mintile barbatilor. Insa au reusit fiindca au stiut cum sa se puna in valoare si cum sa „se vanda”.

Chiar daca nu arati ca un model, exista cateva arme secrete pe care daca le stapanesti (mai ales la interviurile de angajare), ai mari sanse sa razbesti in viata. In procesul de recrutare a personalului sunt doua elemente esentiale de care se tine cont: impactul si comunicarea.

O prezenta placuta (nu atragatoare si ademenitoare!), o buna pregatire profesionala si psihica sunt „asii din maneca”. Cei care mizeaza numai pe aspect sunt sortiti esecului. Poate ca sarmul lor va functiona cateva zile, insa pe urma li se va cere performanta si rezultate. Angajatii trebuie sa aiba anumite calitati pentru a-si putea duce la indeplinire sarcinile, indiferent daca sunt sau nu fermecatori.

E posibil sa fii din cale-afara de aratoasa? Si daca da, este aceasta o binecuvantare sau un adevarat blestem? Multi spun ca daca esti superba, nu e nevoie sa faci nimic, ai totul la picioare. Din contra! Cu cat arati mai bine, cu atat trebuie sa faci eforturi mai mari sa fii luata in serios. Am auzit multe femei plangandu-se (lasand modestia la o parte) ca-i un mare dezavantaj acela de a fi superbe. Mai ales ca lumea este invidioasa si asociaza frumusetea cu prostia. O persoana cu trasaturi deosebite trebuie sa fie constienta ca acestea-s trecatoare si nu trebuie sa mizeze prea mult pe ele. In schimb, ar trebui sa-si cultive celelalte puncte forte. Nici in modelling frumusetea nu-i de ajuns. Cele care reusesc trebuie sa aiba acel je-ne-sais-quoi care sa le scoata din multime: o personalitate puternica, atitudine, expresivitate etc.

Biologia frumusetii

In zilele noastre e normal sa-ti pui intrebarea: esti chipes din nastere sau poti deveni atragator? Chirurgii plasticieni vor incerca sa te convinga ca, desi natura n-a fost prea darnica cu tine, ei pot face multe in sensul acesta. Nas prea mare? Se rezolva! Sani prea mici? Nici o problema! Burtica, solduri late, genunchi grosi? Orice isi gaseste rezolvare!

Intreaba 10 persoane ce considera ca este frumusetea si vei primi, cu siguranta, 10 raspunsuri diferite. Chiar daca dispunem de standarde foarte riguroase pentru masurarea ei, e totusi relativa. De la splendorile boticelliene pana la cele ale zilelor noastre e o cale atat de lunga…

Revista Newsweek a publicat un studiu despre bazele biologice ale frumusetii. Cautarea unui standard obiectiv a inceput cu studii asupra imperecherii animalelor. Acestea sunt conduse de instincte, nu de emotii si subiectivitate. Biologii au studiat comportamentul animalelor si au descoperit o regula: cu cat erau mai simetrice, cu atat aveau mai mult succes in procurarea hranei si in gasirea unui partener pentru imperechere.

Nu numai simetria fetei sta la baza frumusetii. Oamenii au fost dintotdeauna atrasi instinctiv de persoane sanatoase si le-au evitat pe cele slabe. E o lege a supravietuirii, pana la urma. Pielea catifelata, muschii tonifiati, toate aceste trasaturi erau semne ale sanatatii. In arta atractiei, corpul este foarte important. Ce inseamna un trup armonios? 90-60-90? Poate n-ai sa crezi, dar studiile arata ca barbatii sunt mai degraba atrasi de femeile cu forme.

Nimeni nu spune ca e mai bine sa fii urat – insa a aprecia competenta sau valoarea unui om doar prin prisma aspectului fizic este superficial, nedrept si neprofesionist. O persoana de succes nu se simte amenintata de frumusetea alteia, la fel cum nu trebuie sa fie intimidata nici de statutul material sau de o educatie prestigioasa. Tot ce are de facut este sa se concentreze asupra calitatilor ei, sa le imbunatateasca si sa incerce sa fie cea mai buna!

Chipurile atragatoare au un nivel inalt al simetriei trasaturilor fetei (stanga sa fie aproape identica cu dreapta). Ia sa vedem, tu cat esti de simetrica? Ia o poza de-a ta tip portret, o linie si un pix cu care sa poti scrie pe fotografie. Trage o linie, dinspre dreapta spre stanga. Apoi marcheaza centrul distantei. Cu cat punctele din centru sunt coliniare, cu atat mai riguroasa este simetria chipului tau.

Infrumusetare la minut

Daca ai nevoie de „retusuri” pentru a arata perfect, iata citeva sfaturi bune de luat in seama:

Traieste pe picior mare. Nu face rabat de la ingrijirea chipului si corpului tau.

  • Sprancenele iti contureaza intreaga fizionomie, asa ca mergi la o cosmeticiana profesionista sa le dea forma corecta.
  • Foloseste cele mai bune produse cosmetice.
  • Ingrijeste-ti manichiura si pedichiura.
  • Fa sport macar de 2-3 ori pe saptamana!

Fii in pas cu moda. Daca nu esti „spectaculoasa” din punct de vedere fizic, defineste-ti un stil care sa te reprezinte. Este o calitate (rara!) care are puterea de a fascina.

  • Citeste revistele si site-urile de moda si fii la zi cu ultimele tendinte in fashion.
  • Fa cumparaturile cu constiinciozitate, alege ce ti se potriveste si te avantajeaza cel mai bine.
  • Ai grija ca pantofii tai sa fie tot timpul impecabili.

Investeste in experti

  • Consulta intotdeauna medicii cei mai buni: dentistul, dermatologul, nutritionistul.
  • Macar o data in viata lasa-te pe mana unui hair-stylist si a unui make-up artist. Vei vedea ce minuni pot face!

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies