fbpx
Acasa Noutăți Trupa El Negro aniversează 24 de activitate

Trupa El Negro aniversează 24 de activitate

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 79 vizualizari 6 minute timp estimat

Prima trupă de muzică reggae din România aniversează 24 de ani în luna februarie 2023, cu un concert în „orașul cu chef de viață”.

Sunt deja două decenii de-atunci de când fredonam „Mi-e dor de tine!” sau „Maria, adorata…”, piesele trupei EL NEGRO,  timp în care trupa a tot trecut prin schimbări, aniversând luna aceasta 24 de ani de activitate. În toiul pregătirilor pentru noul album, DUBLUL ALBUM EL NEGRO, trupa pregătește concertul aniversar, care  va avea loc în acest weekend.

„Albumul e gata de ceva timp, avem 10 piese finalizate, însă eu sunt cel care a tărăgănat finalizarea lui, pentru că mă aflu într-un proces continuu de schimbare de sound, sunt elemente noi care mă reprezintă muzical acum, și asta durează. Va fi interesant de ascultat acest album, scris pe perioada a 10 ani, printre căsnicii clasice, divorțuri, pandemii, nașterea celor 2 copii și alte schimbări de ordin personal,” promite solistul.

Programat pe data de 5 februarie la Berăria H, concertul va fi o recapitulare a parcursului muzical al trupei, alături de invitați precum precum Dana Marijuana, prima femeie care s-a afirmat în hip-hopul românesc, Theodor Debu (finalist Vocea României 2022), precum și două reprezentante ale noii generații de muzicieni, w.Aria și Alessia.

Intrarea este liberă, iar locurile pot fi rezervate pe canalele oficiale ale gazdei evenimentului (mai multe detalii pe www.berariah.ro și Facebook/BerariaH).

Retrospectiva EL NEGRO

Cel mai notabil reprezentant al genului reggae din România, în cei 24 de ani de existență, trupa a bifat cu succes o serie de proiecte muzicale și activități conexe muzicii. Fondat la Ploiești în februarie 1999, la inițiativa solistului Bogdan Negroiu, EL NEGRO s-a lansat inițial în formulă de doi, împreună cu Stevie Bass, devenind  în scurt timp un band amplu, recunoscut pentru potențialul membrilor săi și complexitatea show-urilor sale.

După câțiva ani de contract cu Cat Music/Sony Music România, trupa decide să se îndepărteze de stilul comercial inevitabil în colaborarea cu o casă de discuri și se retrage în sala de repetiții de la Uzina Republica unde, asemenea păsării Phoenix, ia naștere un nou EL NEGRO, cu un sound exclusiv de band, abordări muzicale noi și versuri pline de înțelesuri. Astfel, piesa „Ploaia” deși necontractată de nicio casă de discuri, intră în playlistul trustului PRO și de acolo devină virală în toate rețelele de radiouri.

„E un mister pentru mine cum o piesă care nu avea contract cu nicio casă de discuri a ajuns în FM. Probabil asta înseamnă puterea unui cântec sincer și frumos”, declară Bogdan Negroiu, fondatorul trupei.

Urmează două albume în care trupa experimentează tipuri de expresii muzicale cât mai variate: „Antipanica” produs de A&A Records și „Greetings to Green Repub,” produs de Republika Verde, radioul „amator” înființat de EL NEGRO în 2011, dezvoltat inițial în jurul nucleului reggae, pentru ca între timp să devină un mediu independent de dezbateri sociale, artistice și alte elemente de cultură urbană.

În 2019 solistul trupei EL NEGRO înființează un studio audio-video pe care trupa îl pune în slujba muzicii, producând atât materiale proprii, cât și alte tipuri de producții ce implică susținerea noii generații de muzicieni, organizând competiții muzicale, recitaluri și alte evenimente importante.

Liderul trupei – Bogdan Negroiu, a fost recent nominalizat în cursa pentru titlul de lider al categoriei „Compozitorul Anului”, secțiunea dedicată muzicii pentru copii, organizată de postul de radio dedicat celor mici, Itsy Bitsy FM, urmând ca titlul să fie acordat la jumătatea lui februarie. În materie de compoziție muzicală (muzică, versuri, orchestrații), Bogdan Negroiu a compus nenumărate piese, dintre care amintim doar câteva:

  • „Minte-mă frumos”, interpretată de câștigătoarea „Românii au talent” Ana-Maria Mărgean  – românca de 13 ani care zilele acestea a trecut în finala America”s Got Talent
  • „Fărădelege”, interpretată de Bryana Holingher, și ea ajunsă finalistă în concursul X FACTOR
  • „Mulțumesc” interpretată de Iarina Popescu – copila de 9 ani care a reprezentat România la SanRemo Jr. 2022

Alte piese au fost compuse pentru carismatica Alessia (locul 1 la EXCENTRIP ROMÂNIA 2022), w.ARIA (solistă în musical-urile ”School of Rock, Sunetul Muzicii), Carina Veghiu – adolescenta care a primit un Golden Buzz la ediția curentă „Românii au Talent”, Erika Radu, Edy Anghelescu (cea mai recentă lansare a studioului),  OCTAGROOVE band, COR CU DOR, Victoria Ionescu și alți artiști ai Operei Comice pentru Copii sau provenind din școli de muzică din toată țara. De altfel, artistul este organizatorul concursului muzical Excentrip 2023, ajuns la a treia ediție, un proiect-concurs dedicat artiștilor vocali de toate vârstele.

Foto: El Negro/BerăriaH

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies