fbpx
Acasa Lifestyle De ce e greu să ne facem prieteni noi când suntem adulți

De ce e greu să ne facem prieteni noi când suntem adulți

Autor: Alina Neamtu
0 comentariu 133 vizualizari 6 minute timp estimat

Te numeri printre cei cărora le este mai dificil să se deschidă, să găsească puncte comune cu oameni noi? Printre cei considerați pretențioși? Ei bine, sunt multe persoane în situația ta și există câteva motive care explică această situație.

Deseori începe la grădiniță: în timp ce unii copii își fac prieteni rapid și în număr mare, altora le este greu să se apropie de altcineva. Acest lucru însă îl simțim de obicei abia când începem să îmbătrânim. Întrucât, în afară de serviciu, familie și gospodărie, mulți nu mai simt nevoia să cunoască alte persoane. Pe de altă parte, toți cunoaștem persoane cărora le este foarte ușor să intre în vorbă cu noii vecini și să se împrietenească pe loc cu casiera de la supermarket. Ce fac ei diferit? Mai mulți cercetători din Grecia s-au aplecat asupra acestei întrebări, iar rezultatele studiului au fost făcute publice de îndată.

5 motive pentru care nu îți faci prieteni

Interviurile și chestionarele realizate de cercetători au adus la lumină mai mulți factori care-i împiedică pe oameni să-și facă prieteni noi. Cinci dintre acești factori au ieșit în evidență în mod special pe parcursul studiului, în primul rând pentru că sunt foarte frecvenți, iar în al doilea, pentru că par să aibă o influență foarte mare. Iată care sunt ei:

  • 1 – un grad mic de încredere (37%);
  • 2 – lipsa timpului (29%);
  • 3 – introversia (23%);
  • 4 – frica de respingere (10%);
  • 5 – motive pragmatice (2%)

Încrederea în alte persoane

Dacă ne gândim mai bine, și acest factor are sens. Buna-credință pe care o avem toți în copilărie scade pe parcursul vieții și se diminuează, deseori ca urmare a expe rien țelor de tot felul pe care le avem cu diverși oameni. Mai devreme sau mai târziu, învățăm astfel pe propria piele că nu putem avea încredere în oricine. Ba chiar realitatea ne demonstrează inversul, că este bine să fim pru denți cu orice om pe care-l întâlnim. Sigur că, dacă suntem de bună-credință și nu avem un caracter suspicios sau nu suntem foarte pățiți, avem tendința de a acorda o șansă tuturor!

Nu este greșit, dar e bine să ținem minte că putem fi dezamăgiți oricând. Asta nu înseamnă să nu mai acordăm încredere nimănui, ci să-i evaluăm mai corect pe cei din fața noastră. În plus, încrederea se poate acorda în grade diferite și cu limite diferite. În felul acesta, stabilim din start mai multe niveluri de apropiere.

Pe de altă parte, numai acordând încredere ne vom putea bucura de una din minunile lumii, adică de o prietenie bună. Oricum ar fi, încrederea necesită timp, așa că aceia care vor să devină mai apro piați vor fi deschiși, dispuși să aibă răbdare și să se cunoască treptat.

Lipsa timpului

Al doilea motiv, lipsa timpului, este un factor care nu mai are nevoie de explicații suplimentare. Ducem o viață în viteză, avem mereu ceva de făcut, pare că în fiecare zi apar sarcini noi sau cele vechi se aglomerează mai mult decât putem duce. Suntem mereu pe fugă și când, în sfârșit, avem un moment liber, preferăm să citim o carte, să ne relaxăm în natură sau, din păcate, să ne uităm la televizor. Dar este interesant totuși că acest motiv nu apare pe primul loc, ca primă cauză a incapacității de a lega prietenii noi. Locul întâi este ocupat de un motiv care ține de noi înșine: nu avem încredere în alți oameni.

Mai mult singuri

Studiul a pus în evidență și o diferență legată de sex: bărbații nu-și fac prieteni noi din lipsă de timp, în vreme ce femeile își fac mai multe probleme legate de încredere și de frica de a fi respinse. Introversia, care ocupă locul trei, nu e neapărat o surpriză. Aproape jumătate din oameni sunt introverți, chiar dacă acest lucru nu este evident din start. Ei preferă întotdeauna să-și petreacă timpul în solitudine ori au 2-3 prieteni apropiați care le satisfac pe deplin nevoia de socializare și de comunicare.

Caută și vei găsi!

Iar în ce privește motivele pragmatice, ele sunt poate cel mai ușor de înțeles: distanța fizică, faptul că locuiesc în cartiere diferite și îndepărtate, serviciul solicitant, absența unor interese comune sau lipsa unor activități comune, faptul că unii s-au căsători și alții nu, că unii au copii, iar alții nu, toate acestea îndepărtează oamenii cu timpul. Pe măsură ce viața se schimbă, prioritățile și modul de a petrece timpul se schimbă și ele.

De aceea, mulți adulți își găsesc prieteni noi la diferite cursuri la care se înscriu. O activitate sportivă efectuată în grup, la sală sau în aer liber, un curs de limbi străine, de desen sau de gătit pot fi ocazii excelente pentru a cunoaște oameni care au interese și pasiuni comune și care, în plus, au timpul liber necesar pentru a le cultiva. Așa că, dacă te simți singură și nu știi unde să găsești oameni cu care să rezonezi, acestea pot fi ocazii potrivite de a cunoaște persoane compatibile.

 

Sursă foto: iStock

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies