fbpx
Acasa Lifestyle Efectul de bine al voluntariatului

Efectul de bine al voluntariatului

Vocea lu’ Tache. Oana Tache.

Autor: Mihaela Rada
0 comentariu 178 vizualizari 9 minute timp estimat

Să faci bine și să îți fie bine. Să împarți, să nu fii doar pentru tine. Să ieși din bulă și să alegi să te implici. Să faci mai mult decât să zici. Sunt voci care spun că VOLUNTARIATUL e abia la început în România, iar eu țin să le contrazic. Fac parte din generația primilor copii care au apărut la TV de la cinci ani și încă de atunci ni se implantau ideile de mai sus prin puterea exemplului, prin acțiunile în care eram implicați, prin educația civică de care cumva ne-am bucurat mai mult ca cei dinaintea noastră. VOLUNTARIATUL crește cu fiecare generație! Și te crește, te dezvoltă. Mai departe de CV, VOLUNTARIATUL înseamnă oameni, comunități, evoluție personală. Îmi aduc aminte că în copilărie mama ne ducea de mână la câte-un centru pentru copii defavorizați unde donam haine și jucării. În generală, strângeam gunoaie cu clasa lângă București. La 20 de ani eram ambasador MTV Staying Alive și le vorbeam adolescenților despre prevenția împotriva SIDA. Apoi, am alergat la maratoane și am strâns bani pentru Salvați Copiii România, iar de patru ani sunt voluntar în cadrul programelor dezvoltate de Parlamentul European. Spun cu mândrie că sunt VOLUNTAR în ROMÂNIA pentru că știu că putem să creștem împreună fără să lăsăm pe nimeni în urmă. Și nu sunt singura. Am lângă mine niște femei care luptă pe toate planurile exact ca mine și pe care le-am invitat să își împartă experiența cu tine. Să multiplicăm împreună EFECTUL DE BINE!

 

Mihaela Geoană – Președinte Fundația Renașterea
Voluntariatul este cea mai importantă lecție de viață, de empatie și de dăruire pe care o putem lua și oferi în egală măsură, în orice etapă de vârstă. Cred cu tărie că încă de foarte mici, la nivelul lor de înțelegere și implicare, copiii trebuie îndrumați cât mai mult spre activități caritabile sau de voluntariat. Există un număr impresionant de ONG-uri cu rezultate remarcabile în domeniile lor de activitate, la care copii, tineri, adulți se pot implica. Voi începe exemplificarea cu o organizație pe care am avut onoarea să o prezidez timp de opt ani: Crucea Roșie Română, care are, la nivel național și internațional, Voluntariatul ca motor al acțiunilor sale umanitare, voi continua cu organizația pe care am înființat-o acum 22 de ani și care promovează și militează pentru Sănătatea Femeii, prin Prevenție și Depistare Precoce a Cancerului de Sân și Genital: Fundația Renașterea, dar voi menționa și alte organizații pe care le observ și a căror implicare în a-i ajuta pe cei în nevoie este remarcabilă: Hospice Casa Speranței, PAVEL, Crucea Alb-Galbenă și multe altele.

 

Ioana Chereji – PR Manager UNTOLD Festival & Neversea Festival
Eu văd voluntariatul ca o treabă care trebuie să vină din interiorul tău, să fie un gest natural și nu unul forțat, să ai dorința asta de implicare. Voluntariatul vine la pachet cu o energie bună, te încarcă cu good vibes și hrănește sufletul și mintea atât a celor care se implică în această acțiune de bine, cât și a celor care beneficiază de ea. La UNTOLD și Neversea avem în fiecare an peste 4000 de voluntari, toți energici și dornici de cunoaștere, care abia așteaptă să ni se alăture și să trăiască momente unice. Aceștia se bucură că lucrează cu noi, cu artiști și DJ-i de top la nivel mondial și echipele lor, iar apoi rămân cu amintiri de neuitat, pe care le povestesc familiei, prietenilor, colegilor și așa mai departe. Unii dintre ei ajung să lucreze și în echipa permanentă. Pe lângă implicare, mi se pare că voluntariatul îți poate oferi și foarte multe oportunități și poate chiar să-ți schimbe anumite unghiuri de gândire.

 

Ana Maria Hâncu – Co-Fondator Let’s Do It Romania!
Voluntariatul, în România, a dat speranțe în ultimii ani că puterea stă în mâinile noastre, ale celor care credem într-o societate mai sănătoasă, cu oameni care aleg să fie parte din schimbare și care se implică activ în proiectele și cauzele în care cred. În ceea ce privește Let’s Do It, Romania!, peste 2,2 milioane de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională, cea mai mare mișcare socială din țara noastră, și au strâns peste 26 000 de tone de deșeuri în cei 12 ani de când a luat naștere proiectul. Vestea bună e că nu suntem singuri. Sunt multe proiecte dezvoltate în România de voluntari care au arătat că prin implicarea lor pot face bine și pot aduce fericire în viețile oamenilor: aș da aici exemplu pe Bogdan Tănasă de la Casa Share, cel care construiește case pentru familii aflate în nevoie sau Magda Săvuică de la Dragoste Desculță, care alină oameni care nu au lucruri elementare necesare subzistenței.

 

Sonia Argint Ionescu – Jurnalist și Voluntar în Sport, Bucharest Marathon
Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Cam de la această idee ar trebui să plecăm când ne gândim la voluntariat. Știu că avem cu toții vieți ocupate, puțin timp liber la dispoziție. Dar cred că atunci când ajungi într-un punct bun al vieții, mai bun decât al altora, este de datoria fiecăruia să dea ceva înapoi. Să facă astfel încât să fie un pic mai bine și pentru alții. Voluntariatul are și multe beneficii pe care le-am învățat pe pielea mea. Am cunoscut oameni noi, am învățat lucruri noi, m-am legat de o comunitate, m-am simțit bine emoțional și psihic. În plus, uneori, atunci când te lovești de realitatea dură, înveți să apreciezi mai mult ceea ce ai.

 

 

 

 

Amalia Năstase – Președinte Fundația pentru copii Ronald McDonald

Am învățat mai târziu în viață că ajutând pe alții te ajuți pe tine în primul rând. Este un exercițiu aproape magic dacă nu ai încercat încă, te sfătuiesc să îl faci. Voluntariatul trebuie să își găsească un loc foarte bine definit în educația copiilor noștri pentru că doar așa vom avea o societate civilă puternică, doar așa vom ști ce e în jurul nostru, care e starea reală a societății și cum putem îmbunătăți condițiile în care trăim cu toții. Voluntariatul este cel mai important lucru pe care l-am făcut în viața mea publică.

 

Text: Oana Tache

Foto: arhiva personală

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies