fbpx
Acasa FamiliePsihologie Blue Monday 2023, cea mai deprimantă zi – 16 ianuarie

Blue Monday 2023, cea mai deprimantă zi – 16 ianuarie

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 104 vizualizari 9 minute timp estimat

Blue Monday, cea mai deprimantă zi, cade anul acesta pe 16 ianuarie. Motive precum scăderea luminozității, frigul, epuizarea de după Sărbători sau presiunea legată de planurile nerealiste pentru anul care începe sunt doar câteva din motivele enunțate de psihologii care au studiat problema. Iată ce poți face pentru a sfida această stare…

Potrivit studiilor, aproximativ 50% din sentimentul nostru subiectiv de fericire este condiționat genetic. Așadar, ce putem face în condițiile în care genele hotărăsc jumătate? Putem controla cealaltă jumătate, ceea ce înseamnă mult. Adică, fericirea stă în propriile noastre mâini! Senzația de fericire, arată specialiștii, nu este o întâmplare, ci o consecință a gândurilor și acțiunilor concrete. Sau, așa cum spune Tenzin Gyatso, al 14-lea dalai lama, liderul spiritual al Tibetului, „drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort și timp“. Începe chiar de azi, cu ajutorul următoarelor sloganuri!

Nu mă mai compar cu alții.

Comparația este sfârșitul fericii și începutul nemulțumirii, spunea filozoful danez Soren Kirkegaard. Asta pentru că există mereu cineva care are serviciul mai bine plătit sau care își permite concedii mai luxoase. Mulțumește-te cu ce ai și renunță la a mai privi în stânga și-n dreapta!

Ceea ce fac mă împlinește.

Pentru a fi fericit, arată numeroase cercetări psihologice, nu-i suficient să ai bani, ci, în primul rând, să muncești cu plăcere. Când lucrul la serviciu te captivează, se instalează ceea ce specialiștii numesc flow. Fenomenul se declanșează când activitatea în care suntem implicați nu ne obosește și ne face să dăm uitării grija față de noi înșine. Relaxarea și inactivitatea, oricât de plăcute, nu duc la flow!

Apreciez lucrurile mici,

fără vânez cu disperare fericirea. Oamenii cei mai fericiți sunt cei care se bucură de lucrurile mărunte, nu aceia care așteaptă marea fericire. „Fericirea apare din atenția cu care privim lucrurile mici, iar nefericirea, din neglijarea lor“, spunea artistul german Wilhelm Busch. Începe prin a nota în fiecare seară trei lucruri care în ziua aceea ți s-au părut deosebit de frumoase. Fă asta în fiecare seară/săptămână/lună. Va dura ceva până când ți se schimbă percepția, dar va funcționa.

Voi da o șansă experiențelor noi.

Deși tortul de ciocolată și friptura sunt foarte gustoase, cum ar fi să mănânci permanent numai asta? Felul de mâncare pe care l-ai comandat de trei ori la rând în restaurant o fi bun, dar n-ar fi păcat să nu încerci și altceva din meniu?  Doar astfel îi trasmiți creierului semnale pozitive.

Voi zâmbi mai des.

din situațiile care te supără un prilej să-ți exersezi umorul. Oricât de dificil, reacția te ajută te distanțezi de momentul supărării. Și, cu cât sunt mai dese ocaziile, cu atât mai fericită vei fi.

Totul va fi bine!

Nu zice nimeni să nu fii realistă, dar, când pleci de la premisa că totul va merge bine, te va motiva și-ți va insufla optimism în ceea ce ai de făcut. Iar această motivație pune în mișcare capacități nebănuite!

Voi asculta mai multă muzică ritmată!

Te ajută nu doar să-ți schimbi în bine dispoziția de moment, ci are efect asupra stării de bine în general. Cercetările au scos la iveală persoanele testate, cărora li s-a pus să asculte o muzică sumbră s-au întristat imediat.

Voi încerca meditația.

„Cred că fericirea poate fi dobândită prin educarea spiritului“, spunea Dalai Lama. Practicate regulat, exercițiile de meditație duc la diminuarea stresului, diminuează stările de anxietate și sporesc satisfacția interioară. Continuă te eliberezi de gândurile rele prin meditație, chiar dacă trebuie să treacă mai multe săptămâni până vezi efectele.

Voi păstra pentru mine stările proaste.

Se pare că nu este sănătos să reacționezi la conflicte, nici măcar pentru a le pune capăt. Studiile arată că, pe măsură ce dai la iveală proasta ta dispoziție, aceasta te cuprinde și mai tare și nu faci decât să amplifici și mai mult atmosfera neplăcută.

Nu voi mai ezita.

Cu cât zăbovești mai mult asupra unei decizii și cântărești prea mult alternativele, cu atât mai nefericită vei fi. Multe în viață nu se vor potrivi sută la sută cu dorințele tale, că e vorba de alegerea unor obiecte vestimentare, a locuinței ideale sau a partenerului. Psihologii susțin că nehotărâții sunt, pe termen lung, nefericiți.

Prietenul la… fericire se cunoaște

Oamenii care discută mult în viața de zi cu zi se simt mai bine și sunt mai mulțumiți, arată un studiu american realizat pe 80 de studenți. Nu numărul prietenilor, ci calitatea acestora și faptul că ne plac anumiți oameni ne fac fericiți, susțin specialiștii. Așadar, mai bine câțiva prieteni cu adevărat buni, a căror prietenie so cultivăm zi de zi, decât să adunăm cu nemiluita cunoștințe superficiale, care mai mult ne enervează în loc să ne binedispună. De asemenea, sentimentul că nu suntem singuri ne face fericiți, susțin specialiștii.

Autor: Lisia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies