fbpx
Acasa FrumusețeModă Începem cu gândul la final: Primark lansează prima sa colecție circulară

Începem cu gândul la final: Primark lansează prima sa colecție circulară

Autor: Roxana Stoian
0 comentariu 47 vizualizari 35 minute timp estimat

Noua colecție de 35 de piese este concepută și realizată pentru a fi purtată mai mult timp, contribuind astfel la reducerea risipei din modă,și face parte din angajamentul Primark de a dahainelor o viață mai lungă.
Colecția este o premieră, bazată pe noul Standard de produse circulare Primark, un cadru pentru modul în care Primark intenționează să conceapă produsele acum și în viitor.

13 aprilie 2023 Primark lansează prima sa gamă de produse concepute și realizate în așa fel încât să poată fi revalorificate sau reciclate. De la jumătatea lunii aprilie, clienții pot cumpăra noua colecție de produse circulare, concepută conform noului standard de produse circulare al Primark, care se bazează pe principiile stabilite de către Fundația Ellen MacArthur.

Colecția de 35 de piese, care include articole de îmbrăcăminte pentru bărbați, femei și copii, cuprinde forme, modele și culori îndrăgite de toată lumea, care pot fi combinate și asortate cu piesele de bază din propriagarderobă. De la compoziția fibrelor până la durabilitatea și reciclabilitatea sporită, fiecare piesă a fost concepută cu atenție pentru a susține ambiția Primark de a se îndrepta către un viitor mai circular. Această colecție este o premieră pentru Primark, urmând să fie completată de altele pe parcursul acestui an.

De la pantaloni largi eleganți din denim și blugi cu croială relaxată până la jachete tip cămașă din denim și tricouri cu croială relaxată, colecția este alcătuită din vedete alegarderobei de primăvară/vară pe care le poți combina și asorta, știind că pot fi reciclate în haine și materiale noi atunci când ajung la sfârșitul ciclului de viață.

Colecția se bucură de același raport calitate-preț tipic Primark, cu prețuri variind de la 22 lei la 125 lei, toate acestea făcând parte din angajamentul Primark de a se asigura că moda mai durabilă este accesibilă tuturor clienților.

Fiecare piesă din colecție a fost proiectată și fabricată în așa fel încât să poată fi revalorificată sau reciclată, cu accent pe trei elemente cheie:

1. Materiale din surse mai sustenabile: hainele din colecție au în compoziție cel puțin 95% bumbac dinProgramul Primark pentru bumbac sustenabil, care îi îndrumă pe cultivatorii de bumbac să utilizeze mai puțină apă, îngrășăminte chimice și pesticide, obținând astfel un profit mai mare. Restul de 5% este alcătuit din elemente decorative, ornamente sau nasturi care, acolo unde este posibil, au fost concepute pentru a fi detașabile sau reciclabile.
2. Durabilitate: totul are un ciclu de viață, chiar și hainele. Dar cât timp ar trebui să țină un articol și ce pot face Primark și clienții pentru a-i prelungi durata de viață suntaspecte pe care Primark își propune să le abordeze. Această nouă colecție a fost testată pentru o durabilitate sporită, în conformitate cu noul standard de rezistență sporită la spălare al Primark..
3. Reciclabilitate: fiecare piesă este concepută pentru a fi reciclată la sfârșitul ciclului său de viață. Acest lucru înseamnă că, acolo unde este posibil, elementele decorative și nasturii pot fi îndepărtați, astfel încât articolele să poată fi mai ușor de reutilizat sau reciclat, fie în fibre noi, fie în produse noi. Clienții își pot lăsa hainele uzate la punctul local de donare a textilelor, care este disponibil în prezent în magazinele Primark din anumite piețe.

În legătură cu noua colecție, Nicholas Lambert, Director Produse Circulare la Primark a precizat

Această colecție reunește ani de muncă și creează astfel un nou cadru, cu ambiția de a permite echipelor noastre de produse și furnizorilor să creeze produse mai circulare, concepute cu gândul la final. Astfel s-a născut prima noastră colecție circulară de articole de îmbrăcăminte de bază la prețuri accesibile, pe care clienții le pot reutiliza, repara și, în cele din urmă, recicla. Sperăm ca toți clienții noștri să poarte cu drag fiecare piesă din colecție, dar ne dorim și să îi avem alături de noi în această călătorie în care încercăm să schimbăm mentalitățile legate de aspectul produselor accesibile și circulare. Această colecție a fost creată de un mic grup de designeri, achizitori și furnizori care au implementat noul nostru standard de produse circulare și, deși știm că acesta este doar un mic pas în angajamentul nostru de a deveni o companie mai circulară, suntem încântați să extindem aceste noi principii de design în întreaga noastră activitate și cu mai mulți furnizori, ceea ce ne permite să le aplicăm la scară largă.”

Laura Leahy, Achizitor Asistent pentru articolele de femei a declarat:

Am învățat cum să fac design urmând o viziune cu adevărat circulară și experiența a fost revelatoare. Am fost implicată în proiectulpilot de design de anul trecut și sunt atât de încântată să văd în sfârșit cum produsele ajung în magazin și clienții noștri se bucură de ele. Partea cea mai bună la această gamă este faptul că include articole esențiale ce pot fi combinate iar și iar cu articole de bază din garderobă. Aștept deja cu nerăbdare următoarea colecție pe care o vom crea.”

Jules Lennon, Fashion Lead, Ellen MacArthur Foundation a spus:

„Pentru a aborda sistemul liniar din industria modei de tip take, make, waste” trebuie să trecem la o economie circulară, în care hainele sunt folosite mai mult, făcute pentru a fi transformate și fabricate din surse sigure și reciclate sau regenerabile. Prin participarea la programul „The Jeans Redesign și dezvoltarea standardului lor de produse circulare, Primark face un pas înainte în călătoria sa pe termen lung către o economie circulară. Acum există o cale clară și necesitatea de a continua acțiunea, într-un ritm susținut și la scară amplă.”

În paralel cu această gamă, Primark a publicat noul său standard de produse circulare, un cadru pentru modul în care intenționează să proiecteze produsele acum și în viitor. Acesta va fi folosit de echipele de produse Primark și de furnizorii săi pentru a susține ambiția Primark ca hainele realizate să fie purtate cât mai mult timp posibil și apoi reciclate la sfârșitul ciclului de viață. Acesta va fi actualizat anual pentru a reflecta progresele înregistrate de Primark în acest domeniu.

Dezvoltat în colaborare cu grupul de reflecție în domeniul circularității Circle Economy și cu educatorul non-profit în domeniul sustenabilității Sustainable Fashion Academy, noul cadru se bazează pe viziunea pentru o economie circulară în domeniul modei elaborată de Fundația Ellen MacArthur, lider mondial în domeniul economiei circulare, și pe consultările realizate de WRAP, un ONG care activează în domeniul combaterii schimbărilor climatice. Atât Circle Economy, cât și Sustainable Fashion Academy au încheiat un parteneriat cu Primark pentru a dezvolta un program personalizat de formare Circular by Design, care are ca scop educarea echipelor de produse și a furnizorilor cheie ai Primark în ceea ce privește teoria și practica economiei circulare și aplicarea acesteia în activitatea lor de zi cu zi.

Lansarea colecției urmează unui proiect-pilot al cadrului Standardului de produse circulare de anul trecut, undePrimark a instruit un grup inițial de designeri, achizitori și furnizori în domeniul designului circular. Această formare va fi extinsă în acest an la peste 500 de membri ai echipelor de produse Primark, împreună cu alți furnizori selectați.

Pentru informații suplimentare, contactați:  andreea.caragea@grayling.com

Despre Primark Cares și circularitate

Colecția face parte din angajamentul mai amplu al Primark de a oferi produselor o viață mai lungă.
Prin Primark Cares, ne străduim să oferim mai multe opțiuni durabile la prețuri accesibile tuturor, astfel încât oamenii să nu se simtă excluși.
În prezent, 45% din hainele Primark sunt deja fabricate din materiale reciclate sau din materiale provenite din surse mai sustenabile, iar noi ne-am angajat să creștem acest procent la 100% până în 2030.
Ne-am angajat, de asemenea, să concepem și să confecționăm haine care pot fi reciclate până în 2027.
Pentru mai multe informații despre gama Primark Cares, vizitați glosarul nostru despre fibre aici.
Noua colecție circulară a fost concepută în conformitate cu noul nostru standard de produse circulare (CPS), dezvoltat în consultare cu grupul de reflecție privind circularitatea, Circle Economy și educatorul non-profit în domeniul sustenabilității Sustainable Fashion Academy, noul cadru se bazează pe viziunea pentru o economie circulară în domeniul modei, elaborată de Fundația Ellen MacArthur, lider de opinie la nivel mondial în domeniul economiei circulare, și în urma consultării cu WRAP, un ONG care activează în domeniul combaterii schimbărilor climatice.
CPS stabilește noua noastră viziune asupra modului în care dorim să concepem și să realizăm produse acum și în viitor. Acesta va fi folosit pentru a ne asigura că hainele noastre pot fi purtate cât mai mult timp posibil și apoi pot fi reciclate la sfârșitul ciclului lor de viață.

Despre Primark  

Primark este un retailer de modă internațional cu peste 70.000 de colaboratori în 15 țări din Europa și SUA. Înființat în Irlanda în 1969 sub denumirea Penneys, Primark își propune să ofere opțiuni convenabile pentru fiecare, de la produse de bază de bună calitate la stiluri unicat pentru femei, bărbați și copii, la produse de frumusețe, articole pentru casă și accesorii. Din dorința de a crea experiențe retail extraordinare în magazine, Primark continuă să se extindă pe piețe noi și existente cu obiectivul de ajunge la un număr de 530 de magazine până la sfârșitul anului 2026, inclusiv pe viitoarele noi piețe în Slovacia și Ungaria.

  

Primark face eforturi pentru a oferi modă mai durabilă la prețuri rezonabile pentru fiecare. Ambiția Primark vizează prelungirea ciclului de viață al hainelor, protejarea vieții pe planetă și susținerea mijloacelor de trai ale oamenilor care produc hainele Primark. În acest sens, Primark a publicat o serie de angajamente pe care își propune să le îndeplinească până în 2030. Acestea includ realizarea tuturor articolelor de îmbrăcăminte din materiale reciclate sau provenite din surse mai sustenabile, proiectarea hainelor în așa fel încât să fie implicit reciclabile, înjumătățirea emisiilor de dioxid de carbon de-a lungul întregului lanț de valoare, eliminarea plasticului de unică folosință și asigurarea unui salariu echitabil lucrătorilor din lanțul de aprovizionare.  

Despre Circle Economy

Circle Economy este o organizație cu impact global, cu o echipă internațională de experți pasionați, având sediul în Amsterdam. Aceasta susține companii, orașe și națiuni cu soluții practice și scalabile pentru a pune în practică economia circulară. Viziunea sa este un sistem economic care asigură prosperitatea planetei și a tuturor oamenilor.

Despre Sustainable Fashion Academy

Sustainable Fashion Academy are ca misiune accelerareaexponențială a progresului către obiectivele de sustenabilitate bazate pe știință și către obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) prin valorificarea puterii și influenței industriei textile și a îmbrăcămintei. Își propune să realizeze acest lucru prin mobilizarea părților interesate, cercetare și analiză, educație și formare.

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies