Stii sa-ti protejezi parul de clorul din apa? Dar de vant si ploaie? Dar de zapada si viscol? Dar de soare? Chiar știi?
Stiai ca este foarte, foarte nesanatos sa-ti prinzi parul în coadă mereu in acelasi loc? Sau ca periatul des deterioreaza firul? Ingrijeste-ti cu adevarat parul, aplicand aceste sfaturi. Toate sunt simple si utile si pot intra in rutina zilnica.
Ingrijirea parului nu e o treaba usoara. Exista multe metode pe care le folosesti cu incredere, crezand ca-ti protejeaza podoaba capilara, cand, de fapt, efectul este exact opus.
Iata cele mai frecvente 9 greseli pe care le poti face crezand ca iti „ingrijesti” parul si care sunt solutiile corecte
1. Iti speli parul zilnic
Parul este mai stralucitor daca uleiurile naturale din piele acopera firul de par pana la varf. De aceea, majoritatea expertilor iti recomanda sa speli parul la fiecare trei sau chiar patru zile. Daca simti nevoia sa-l improspatezi, stropeste-l cu putina apa si da-i volum cu un uscator de par.
2. Iti prinzi coada in acelasi loc
Suvitele sunt stranse – si de multe ori distruse – in elastice sau clame pentru par. Nu este rea ideea ca din cand in cand sa legi parul altfel sau sa alternezi punctele de strangere. sau, lasa-l jumatate din zi liber. sau macar noaptea. O alternativa este coada impletita larg si prinsa doar la capatul liber.
3. Piepteni parul ud pe toata lungimea firului
Este mai usor sa-ti piepteni parul cand este umed si fragil. Dar atentie: atunci cand il descurci de la radacina spre varf il rupi! In primul rand, trateaza-l cu un balsam leave-in. Iar daca vrei un par cu adevarat stralucitor si matasos, piaptana-l „pe zone”: incepe cu ultimii 10 cm mai sus de varfuri si continua progresiv pana la radacini.
4. Perii des parul, ca sa capete luciu
Este suficient sa faci cateva miscari ca sa coafezi parul. Daca exagerezi cu periatul, nu obtii decat o frecare inutila care iti deterioreaza si subtiaza firul de par. In plus il ingrasi inutil.
5. Iti usuci complet parul cu foehnul
Nu numai ca ingreuneaza coafatul, dar caldura intensa iti distruge si usuca parul. Uscatorul trebuie folosit pe parul umed maximum 15 minute. Inainte sa dai drumul la dogoare, ar fi bine sa usuci parul in prosop 5 minute, presandu-l, si apoi sa folosesti foehnul numai 10 minute.
6. Nu tii cont de pielea capului
Ca sa ai un par sanatos si plin de vitalitate, trebuie ingrijit cu atentie si scalpul. Maseaza-te cu varful degetelor, ca sa stimulezi circulatia singelui. Pentru rezultate spectaculoase, foloseste fiole cu substante hranitoare, este un tratament tonifiant pentru revigorarea parului degradat, obosit si despicat, care se gaseste in saloanele de coafura.
7. Folosesti peria nepotrivita
O perie neadecvata iti poate strica coafura. Unde mai pui ca se poate intepeni in pletele tale… In general, cu cat ai parul mai lung, cu atat suprafata periei trebuie sa fie mai mare. Pentru a crea volum, foloseste o perie circulara. Ca sa-ti netezesti parul, peria plata este cea mai potrivita.
8. Eviti sprayurile pentru par
Nu faci bine! In prezent, sprayul fixativ contine, pe langa alcool, si un polimer care pastreaza umiditatea. Si, contrar parerii generale, nu deterioreaza parul. Polimerul, nu alcoolul, este cel care se usuca pe firul de par, alcoolul se evapora inainte de a se fixa pe fire. Foloseste doar atat cat ai nevoie ca sa-ti reziste coafura, fara sa exagerezi. Inainte de a refolosi fizativul piaptana parul cu blandete.
9. Maschezi matreata in loc sa o tratezi
Ca sa scapi de aspectul neplacut, ascunzi matreata cu produse cosmetice. Cu geluri si uleiuri speciale… Dar nu asa scapi de problema. Tratamentul? Samponul pentru par gras si cu matreata, cu propolis, cimbrisor si rozmarin. Sau un consult la dermatolog pentru identificarea si tratarea cauzei nu doar a simptomelor.
Sursa foto: 123rf.com