fbpx
Acasa Sănătate Întârzierea menstruației: Potențiale cauze și remedii naturale

Întârzierea menstruației: Potențiale cauze și remedii naturale

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 56 vizualizari 6 minute timp estimat

Întârzierea menstruației este o problemă comună, dar nu trebuie lăsată la voia întâmplării.

Ciclul menstrual durează undeva între 23 și 35 de zile, însă pe parcursul vieții, femeile pot fi afectate de diverse tulburări. De cele mai multe ori, întârzierile le neliniștesc pe femei, care se întreabă care este motivul din spatele acestei dereglări.

Deși este o problemă relativ comună în zilele noastre, aceasta nu trebuie ignorată, spune doctorița Felice Gersh, fondator al Institutului de Practică Medicală din Irvine, California:

Nu este normal, dar se întâmplă destul de frecvent ca ciclul menstrual să întârzie. Ciclul menstrual este un semn vital pentru sănătatea unei femei aflate la o vârstă reproductivă și ori de câte ori își pierde regularitatea, este un steag roșu fluturat, ca să-ți evaluezi cu seriozitate sănătatea și stilul de viață,” a spus Dr. Gersh.

Întârzierile de câteva zile nu reprezintă niciun pericol. Motivele de îngrijorare pentru întârzierea ciclului sunt legitime atunci când diferența dintre lungimile a doua cicluri consecutive este mai mare de 8 zile.

De ce întârzie menstruația?

calendar menstruatie

Există foarte multe elemente care pot provoca modificarea duratei ciclului menstrual sau a fluxului de sânge eliminat. Acestea sunt câteva dintre cele mai comune cauze:

  1. Instalarea unei sarcini este o posibilă cauză pentru lipsa menstruației, iar femeile care cred că acest scenariu este posibil, ar face bine să facă un test de sarcină pentru a verifica validitatea acestei bănuieli.
  2. Stresul prelungit poate determina întârzierea menstruației, întrucât poate altera funcțiile glandei pituitare din creier și implicit, producția de hormoni care reglează ciclul
  3. Avortul spontan poate întrerupe o sarcină, chiar și înainte ca femeia să știe că a rămas însărcinată. Simptomele unui astfel de fenomen se aseamănă cu cele ale unei menstre abundente, care vine cu întârziere.
  4. Subponderabilitatea, care poate fi cauzată de o predispoziție genetică, o dietă incorectă, stres emoțional sau de o afecțiune, poate determina întârzierea sau chiar dispariția menstruației. Pentru a evita o astfel de problemă, femeile trebuie să aibă o greutate normală, conform indicelui de masă corporală (IMC).
  5. Existența unor fibroame, care sunt niște creșteri anormale de țesuturi benigne. Dacă se dezvoltă pe uter, nu îi permit acestuia să funcționeze corespunzător și așa apar problemele.
  6. Folosirea sau schimbarea produselor contraceptive pot perturba ciclul menstrual. Dacă ciclul menstrual nu își reia ritmul natural în scurt timp, este indicat să consulți medicul specialist.
  7. Orice problemă de sănătate poate să interfereze cu menstruația, de la o răceală și până la un dezechilibrul hormonal, dar bolile cronice sunt cunoscute că au deseori un impact major în ecuația ciclului menstrual.

Sfaturi pentru restabilirea ciclului menstrual regulat

femei menstruatie

Pentru a putea adresa o astfel de problemă este absolut esențial să-i cunoaștem cauza. Dr. Gersh ne spune că „dacă ai menstruații neregulate sau întârzieri frecvente, începe să analizezi toate aspectele stilului tău de viață și să faci schimbările necesare”.

Întârzierea unei singure menstruații nu trebuie neapărat să te îngrijoreze, ci mai de grabă să-ți atragă atenția asupra propriei persoane. Specialiștii spun că femeile trebuie să-și monitorizeze ciclul în permanență, pentru a putea avea șanse mai bune de a depista din timp eventualele nereguli: „Amintește-ți că ciclul menstrual este un bun indicator al sănătății feminine,” a spus Dr. Gersh.

Recomandările de bază pentru calibrarea menstrei includ urmarea unei diete echilibrate, bazate pe alimente neprocesate, asigurarea celor 8 ore de somn de calitate, efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat și nu în ultimul rând, folosirea unor suplimente dovedite științific pentru efectul lor benefic cu privire la reglarea ciclului menstrual, cum ar fi Vitex și Maca.

Vitex este o plantă care stimulează producția de progesteron și estrogen – hormonii implicați în ovulație și reglarea ciclului, fiind recomandată în special în cazurile sindromului ovarelor polichistice (SOP) și în cazurile de deficit de fază luteală.

Maca este un adevărat tonic pentru sistemul endocrin, reglând activitatea hipofizei prin stimularea corectă a hipotalamusului. Această plantă rădăcinoasă contribuie și la menținerea unui nivel de estrogen adecvat și poate influența creșterea nivelului de progesteron.

NorMens este singurul supliment alimentar care combină aceste două plante adaptogene într-o formulă unică și are capacitatea de a-ți învăța organismul să funcționeze optim de unul singur, prin reglarea activității glandelor producătoare de hormoni. Produsul în sine nu conține hormoni sau alte ingrediente active de natură chimică, astfel că acțiunea sa asupra organismului este blândă și fără efecte secundare.

In gama NorMens există mai multe formule, care adresează anumite probleme specifice, cum ar fi menstruația abundentă, oboseala, durerile de cap sau sindromul premenstrual, printre altele.

Tratamentul care vizează reglarea ciclului menstrual și eliminarea sindromului premenstrual este recomandat inițial pentru o perioadă de trei luni, însă, deoarece este realizat din ingrediente naturale și nu are efecte secundare, poate fi folosit și timp de un interval mai lung.

 

Sursă: PROMOdesk

Sursă foto: Pexels, Pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies