fbpx
Acasa FamilieCopii Inteligenta copilului trece (si) prin farfurie!

Inteligenta copilului trece (si) prin farfurie!

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 123 vizualizari 8 minute timp estimat

Da! Inteligenta copilului tau trece (si) prin farfurie! O alimentatie corecta poate spori nivelul de inteligenta al copilului, iar asta se intampla inca din prima zi de viata. Nu este un mister pentru nimeni ca buna functionare a creierului depinde, mai mult decat a oricarui alt organ, de alimentatie. Este dovedit ca, de exemplu, o alimentatie bogata in grasimi si dulciuri afecteaza memoria. O schimbare a alimentatiei, consumul de „alimente inteligente”… nu inseamna ca avem premiul Nobel in buzunar. Dar cu siguranta performantele adultului, dar mai ales ale copilului vor spori.

Laptele matern – Primul aliment inteligent

Orice medic pediatru va recomanda cu insistenta mamei sa-si alapteze copilul. O serie de studii facute sub egida OMS au demonstrat (in sustinerea campaniei dusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii) ca un copil care este alaptat cel putin in primele 6 luni de viata va avea un coeficient de inteligenta cu de la 3 pana la 8 unitati mai mare decat un bebe care nu primeste lapte matern.

Daca copilul este alimentat conform recomandarilor pediatrilor, iar diversificarea este inceputa dupa varsta de 6 luni, varsta pana la care el primeste doar lapte matern, coeficentul de inteligenta a sporit, in mai mult de 60% din cazuri, cu pana la 10 unitati – suficient cat sa faca diferenta intre inteligent si mediocru.

Proteinele, secretul memoriei

Proteinele fac parte din structura neurotransmitatorilor cerebrali. Fara un aport ridicat de proteine, calitatea si cantitatea acestora scade. Scade capacitatea de invatare, calitatea memoriei se reduce, scade imaginatia, inventivitatea si creativitatea. Proteinele sunt cel mai bine asimilate la masa de dimineata si la masa de pranz. Pranzul copiilor trebuie sa contina o cantitate mare de proteine. Un aport suficient de proteine reduce stresul, imbunatateste capacitatea de concentrare, intarzie aparitia oboselii.

In concluzie, pranzul copilului trebuie sa contina carne cu proteina de buna calitate, preparata adecvat varstei, precum si elementele care sa sustina nevoile energetice ale copilului – zaharuri si grasimi. O pulpa de pui la cuptor alaturi de o portie de fasole verde si cateva linguri de smanatana sunt pranzul ideal. Plus o bucata de ciocolata pentru necesarul de zaharuri si un plus de energie. Sau o bucata de muschi de vaca, cu legume usor calite si o budinca de orez cu dulceata sunt solutia perfecta pentru un pranz al scolarului mic. O alimentatie echilibrata care sa inceapa din momentul in care „bebe inca suge de la sanul mamei lui”.

Nu are nicio justificare excesul de grasimi, de dulce si de fainoase rafinate: biscuiti, paine. Cerealele integrale, orezul, malaiul in forma cea mai apropiata de starea lor naturala reprezinta hrana cea mai buna.

Grasimi sanatoase pentru un creier activ

Creierul contine 60% grasime, iar o treime din aceasta provine din alimentatie. Celebra Omega 3 este secretul creierului viu, activ, care oboseste greu si care este capabil de eforturi de concentrare sustinute. Schema ideala este compusa din uleiuri vegetale cat mai putin prelucrate tremic, ulei de masline si de porumb in detrimentul celui de floarea soarelui, mai ales ca urmare a continutului mai ridicat de Omega 3 din primele doua. Peste gras de doua ori pe saptamana si uleiuri vegetate in fiecare zi in detrimentul celor de origine animala sau a celor continute in lactate grase, branzeturi si unt. Lactatele concentrate – unt si branza – trebuie sa aiba o concentratie de grasimi de maximum 60% in cazul untului si 20% la branzeturi pentru a fi alimente bune. Este de dorit ca un copil scolar sa consume carne de peste de doua ori pe saptamana, iar cantitatea de unt sa nu depaseasca 50 de grame pe zi.

Creierul iubeste dulcele de calitate

Pentru functionarea normala, creierul are nevoie de zaharuri. Sunt principala sursa de energie. Pentru a functiona normal, celulele cerebrale au nevoie de un aport constat de glucide. Dar asta nu inseamna insa ciocolata si zahar. Inseamna cereale integrale, legume uscate, fructe, care aduc un aport de zaharuri de buna calitate.

Dulciurile concentrate au un efect contrar. Aduc un aport rapid de energie, dar cresc concentratia de insulina din sange si scad glicemia ceea ce induce senzatia de foame, asa ca efectele pe termen lung sunt un metabolism lent, obosit si tendinta spre obezitate.

Micul dejun este masa dulce. Cereale, miere, si zaharuri sanatoase, rezultate din fructe si lactate. In nici un caz dulciuri rafinate, in nici un caz paine alba si unt. Poate paine neagra din faina integrala, putin unt si miere!. Consumul de zaharuri dupa ora 18.00 care pot aduce tulburari de somn, prin faptul ca energia pe care o degaja nu lasa creierul sa mearga la culcare.

Vitamine si minerale pentru protectie

Stie toata lumea ca vitaminele sunt indispensabile, dar prea putina lume stie cat de delicate sunt aceste combinatii chimice si cat de repede se degradeaza la contactul cu mediul. Un mar ras are cu 25% mai putine vitamine decat unul pe care il speli si il mananci direct, fara sa-l tai. Un dovlecel fiert are cu 75% mai putine calitati decat unul facut salata. Fiert, spanacul pierde pana la 80% din vitamine. Sucul de portocale isi injumatateste calitatile la o ora dupa ce a fost stors.

In plus, vitaminele „grase”, din grupul B, sunt indispensabile bunei dezvoltari si functionari a creierului.

Nu neglijati sucul de portocale de dimineata si grasimile sanatoase de la pranz , iar in ceea ce priveste mineralele, fierul, calciul, zincul si magneziul sunt principalele. Verdeturile, legumele crude sunt indispensabile, iar regula celor cinci fructe si legume pe zi trebuie sa fie aplicata fiecarui scolar.

Meniul campionilor

Pentru ca toata pledoaria sa aiba valoare, iata doua meniuri ideale, pentru inspiratia mamelor si bunicilor.

Dimineata: un ou tare, cereale si lapte sau iaurt, suc de fructe sau cereale, fructe uscate, migdale, nuci si lapte si/sau suc de fructe.

Pranz: salata de cruditati, somon si cartofi natur, budinca cu fructe, fructe proaspete sau supa de carne, legume fierte in abur si muschi de vita sau carne de pui la cuptor si fructe proaspete.

Cina: iaurt, salata si carne (peste sau pui) sau lactate (branza cu smantana si mamaliga), salata de legume si compot.

👉 Citeste si Ce să mănânci în sarcină pentru a avea un copil deștept
👉 Citeste si 10 exerciții pentru a dezvolta istețimea copilului tău
👉 Citeste si Stimulează-i copilului pofta pentru citit cu jucării lingvistice!

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies