fbpx
Acasa FamiliePsihologie Limbajul iubirii. Tu cum comunici

Limbajul iubirii. Tu cum comunici

Autor: Corina Matei
0 comentariu 157 vizualizari 6 minute timp estimat

„Și, dacă dragoste nu e, nimic nu e” sunt cuvintele pe care le spunea apostolul Pavel corintenilor, cu care Marin Preda își încheia romanul, iar noi le continuăm cu: dacă dragoste e, de ce să n-o arătăm celui de lângă noi?! Să o exprimăm într-un fel care să-i placă, pe care să-l înțeleagă și care să ajungă la sufletul lui, astfel încât să ducă la creșterea relației de cuplu.

Gary Chapman, consilier marital, în urma experienței sale practice de 30 de ani, a scris cartea intitulată Cele cinci limbaje ale iubirii, în care a demonstrat că oricare dintre noi își manifestă iubirea într-un limbaj specific, verbal sau nonverbal, în funcție de temperament, experiențele de viață și felul cum a învățat limbajul iubirii în copilărie. Dacă partenerii își înțeleg mesajele iubirii, învață să le manifeste constant și să le primească pozitiv, atunci șansele de a rămâne împreună și după ce dispare „focul îndrăgostirii” de la începutul relației cresc simțitor.

Aplicând teoria lui Chapman la experiențele zilnice cu familia, prietenii, ne-am gândit să te ajutăm și pe tine să descoperi limbajul prin care îți exprimi iubirea în cuplu:

Cuvintele frumoase, mesajele de încurajare

Unii își manifestă dragostea spunând cu voce tare ce simt, prin cuvinte frumoase adresate celuilalt. De la alinturi de tot felul la complimente și mesaje de încurajare când ești la ananghie, toate reprezintă dovezi de iubire. Complimentele sunt și ele o dovadă de dragoste. Vă place să primiți complimente, să fiți încurajați când aveți probleme, vă plac alinturile? Atunci, arătați că vă plac, primiți-le cu sufletul deschis și zâmbetul pe buze! Astfel, veți avea șansa să le primiți mereu și să întrețineți suflul dragostei proaspăt chiar după ce trece perioada pasiunii în cuplu.

Timpul acordat

Aici nu știu cum stați, dar de timp se plânge majoritatea oamenilor: de timpul acordat fie soților, fie copiilor, fie părinților, iar familia are de pierdut la capitolul timp petrecut împreună. Într-o eră dificilă, în care posibilitățile și nevoile sunt multiplicate, devine o adevărată provocare să dedici timp familiei. Ca atare, timpul de calitate este soluția recomandată de psihologi și psihoterapeuți. O oră pentru plimbarea în parc, un film împreună, o cină luată cu cei dragi, deja acestea sunt un plus pentru toți. În schimb, dacă tu pregătești masa și el e „blocat“ la calculator și apoi fiecare ia masa în spațiul lui sau el te așteaptă să ieșiți cu bicicleta, dar tu iar ești în întârziere cu treburile pentru serviciu, pierdeți la capitolul timp și intimitate. Când te trezești spunând: „Nu știu ce s-a întâmplat, nu mă mai iubește, nu-și mai face timp pentru mine, pentru noi în ultima vreme“, vine momentul unei schimbări în agendă!

Cadourile

De câte ori ai vrut să-i cumperi ceva drăguț, simbolic sau consistent celui drag? Te-ai gândit bine ce-i place, ce și-a dorit de multă vreme, iar cu prima ocazie ai și dăruit. Îți place să dăruiești, la cadouri ești pricepută și nu aștepți doar ocaziile speciale: Crăciun, zi de naștere, pentru a face surprize plăcute celuilalt? Atunci, e limbajul tău. Desertul preferat, o carte, o melodie tot cadouri se cheamă. Nu contează cantitatea și prețul, ci semnificația și bucuria celuilalt primindu-l.

Serviciile

Când iubești pe cineva, e firesc să faci lucruri pentru el/ea. Cum îți faci simțite prezența și ajutorul? O aștepți cu mașina pentru că și-a uitat umbrela acasă, calci cămașa lui preferată pentru o întâlnire importantă la birou, îi scoți la imprimantă un material de care are nevoie, ajuți la bucătărie, te ocupi de rezervările pentru vacanță, o/îl asculți deși ești obosit/ă sau ai vrea să faci altceva, îi cumperi medicamente când e răcit/ă, iar lista poate continua.

Contactul fizic

Orice gest de afecțiune manifestat prin apropiere fizică reprezintă un semn că partenerul ține la tine. Dincolo de sex, există mici gesturi zilnice (sau care fac parte din obiceiurile cuplului) care înseamnă dragoste: un sărut pasager, o îmbrățișare strânsă, o mângâiere pe obraz, să-i treci mâna prin păr, să te ții de mână pe stradă și orice alt gest de apropiere fizică sunt mesaje că partenerul îți este drag.

Acum, după ce ai aflat care este limbajul principal prin care îți exprimi iubirea, nu uita că:

  • Iubirea este o nevoie primordială a ființei umane. Dacă nu ai grijă de ea, poate să se erodeze și să dispară în timp.
  • Succesul unei relații depinde de cum revii pe pământ după îndrăgostire: iubirea ce urmează după ce trece îndrăgostirea ține un cuplu pe termen lung.
  • „Cea mai mare dovadă de afecțiune este o acțiune ce nu-ți stă în fire“, spune Gary Chapman. Dacă limbajul tău este să oferi mângâieri, iar al lui se exprimă prin cuvinte de încurajare, să-i oferi cuvinte de încurajare când are ne­voie reprezintă o dovadă de iu­­bire. Descifrează limbajul ce­­luilalt, respectă-l așa cum e și
    vei păstra nivelul de afecțiune optim!

Autor: Oana Pescaru
Foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies