fbpx
Acasa Promo Testul rapid care, în doar 10 minute, te ajută să afli dacă te apropii de menopauză!

Testul rapid care, în doar 10 minute, te ajută să afli dacă te apropii de menopauză!

Autor: Roxana Stoian
0 comentariu 36 vizualizari 7 minute timp estimat

Menopauza, perioada din viață de care se tem majoritatea femeilor are în prezent mai multe soluții care ajută la ameliorarea simptomelor și care permit continuarea unei vieți normale chiar și după declanșarea acesteia. 

De fapt, menopauza este o etapă firească în viața unei femei, ce se instalează de obicei între 45 și 55 de ani și care se manifestă prin încetarea funcției reproductive în urma unei perioade de douăsprezece luni consecutive de lipsă a menstruației (amenoree). În acest timp apar tot felul de transformări în corp determinate de scăderea nivelul de hormoni de estrogen și progesteron, transformări ce pot afecta starea fizică, psihică, dar și alte aspecte ale vieții sociale.

Menopauza se desfășoară pe parcursul a trei etape care se pot suprapune. Prima este perimenopauza, caracterizată prin debutul schimbărilor hormonale și apariția unor simptome precum bufeurile și menstruațiile neregulate. În unele cazuri, această etapă începe în jurul vârstei de 40 de ani. Urmează apoi menopauza, perioada în care ovarele încetinesc producția de hormoni. Menopauza începe oficial după ce s-au încheiat 12 luni consecutive fără menstruație. Postmenopauza, cea de-a treia etapă, desemnează tot restul vieții, după menopauză, deși unele simptome ale acesteia pot continua să se manifeste. În această perioadă, din cauza nivelului scăzut de estrogen, crește riscul de osteoporoză și boli cardiovasculare.

Există însă și cazuri de menopauză precoce, care intervine înainte de 40 de ani, precum și cazuri de menopauză indusă, din cauza unor afecțiuni sau tratamente medicale. 

Partea bună este că simptomele neplăcute ale menopauzei pot fi ameliorate cu ajutorul terapiei hormonale, atâta timp cât aceasta este aplicată în timpul ”ferestrei de oportunitate”, adică atunci când începe perioada de tranziție la menopauză, și este prescrisă de către un doctor ținând cont de istoricul medical al femeii și de evaluarea riscurilor și a beneficiilor.

Cum afli dacă ești sau nu la menopauză

Pe măsură ce nivelurile de estrogen și progesteron scad, corpul trece printr-o serie de modificări precum transpirații nocturne, bufeuri, uscăciune vaginală și lipsa libidoului. Însă pentru a afla dacă ești sau nu la menopauză indicat este să-ți faci niște teste și un control ginecologic. 

Pe lângă analizele clasice, găsești acum și testul de menopauză de la BARZA ce poate fi făcut în confortul casei și care oferă rezultate cu precizie de laborator în doar zece minute. Acesta detectează nivelul hormonului de stimulare foliculară (FSH) în urină și poate indica dacă o femeie se apropie de menopauză cu o precizie de peste 99%. 

Deoarece hipotiroidismul are deseori simptome asemănătoare cu cele ale menopauzei, și anume: stare de oboseală, creștere în greutate, insomnie, senzație de frig, menstruație neregulată sau chiar depresie, este recomandat să efectuezi și un test rapid pentru afecțiuni ale glandei tiroide de la BARZA Self Care. Astfel, în doar 10 minute, dintr-o singură picătură de sânge, poți afla dacă ai o valoare normală sau crescută a hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). O valoare crescută indică funcționarea lentă a tiroidei, adică hipotiroidism. 

Ce urmează după diagnosticarea menopauzei

După cum am văzut, menopauza nu este o boală, așadar nu există un tratament pentru aceasta. Fiind o etapă în evoluția procesului de îmbătrânire, în care se fac resimțite dezechilibre hormonale, una din opțiuni este să apelezi la terapia de substituție hormonală. Aceasta presupune administrarea de hormoni sexuali artificiali și estrogen și progesteron, cu efecte adverse minime asupra organismului. Substituția hormonală poate ameliora simptomele menopauzei, dar este contraindicată dacă suferi de afecțiuni cum ar fi: cancerul de sân, cancerul endometrial, fibrom uterin, hemoragii genitale, afecțiuni hepatice sau hipertensiune arterială.

De asemenea, pentru femeile aflate la menopauză, monitorizarea nivelului de vitamina D din corp este esențială, deoarece ele prezintă un risc ridicat de a face osteoporoza. Testul rapid pentru Vitamina D de la BARZA Self Care este unul semi-cantitativ, poate fi efectuat acasă, în orice moment și care oferă rezultate cu precizie de laborator, dintr-o picătură de sânge, în doar zece minute. 

Este important să înțelegem și să acceptăm menopauza ca fiind o etapă normală și firească în viața unei femei, pentru a ne menține un echilibru interior.

Dieta echilibrată, bogată în legume, fructe și cereale integrale și mișcarea contribuie în mod semnificativ la ameliorarea simptomelor menopauzei și la menținerea unei greutăți corporale normale. De asemenea, adoptarea practicilor de relaxare precum yoga sau mindfulness ajută la  încetinirea declinului cognitiv și la menținerea unei stări de bine.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies