În fiecare an, în lume, sunt diagnosticate cu o formă de cancer ovarian peste 300.000 de femei. Dintre acestea 2000 sunt din România. Boală perfidă, mult timp silențioasă, cancerul ovarian este un factor de risc pentru orice femeie. Există peste 30 de tipuri de boală malignă ovariană, dar din păcate, până în prezent, nu există nicio soluție de screening eficientă.
👉 Ziua de 8 mai este dedicată conștientizării riscului și complexității cancerului ovarian.
Statistica spune că acum, în acest moment, în lume sunt 200.000 de femei care au cancer ovarian nediagnosticat!
Și veștile proaste nu se opresc aici. Deși afecțiunea are o incidență mai ridicată după vârsta de 50 de ani, unele forme pot să apară oricând pe parcursul vieții, de la adolescență, până târziu după menopauză. Cancerul ovarian este maladia cu cea mai redusă rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine (doar jumătate dintre paciente supraviețuiesc 5 ani după diagnostic).
Terapiile moderne, oferă o mică speranță femeilor diagnosticate cu cancer ovarian, dar cea mai sigură soluție care poate duce la ameliorarea bolii și chiar la vindecare este identificarea timpurie a bolii.
Diagnosticul cancerului ovarian implică imagistică medicală, cum ar fi ecografia transvaginală și tomografia computerizată (CT), și uneori teste specifice, cum ar fi markerii tumorali (cum ar fi CA-125). Confirmarea diagnosticului se face prin biopsie.
Tratamentul pentru cancerul ovarian poate implica o combinație de chirurgie, chimioterapie și/sau radioterapie, în funcție de stadiul cancerului și de alte factori individuali. Tratamentul poate fi mai eficient în stadiile mai timpurii ale bolii.
Este important ca femeile să își facă examene regulate de rutină și să fie conștiente de simptomele posibile, mai ales dacă au factori de risc, pentru a permite diagnosticarea și tratamentul precoce.
Simptomele specifice pentru cancer ovarian
Peste 90% dintre cancerele ovariene sunt depistate tardiv. cauza principală pentru care se întâmplă asta este absența unor semne specifice, care să alarmeze cu adevărat. Simptomele cancerului ovarian, în stadiile incipiente sunt foarte subtile și des confundate cu patologii banale trecătoare.
Simptomele care trebuie să te pună pe gânduri și care justifică o vizită la medicul ginecolog pentru investigații sunt:
- balonarea și disfuncțiile gastrice (constipație, diaree, gaze abdominale);
- scăderea nejustificată în greutate;
- sângerări anormale, indiferent de tipul și de durata lor;
- oboseala nejustificată;
- durerea pelvină.
Regula de aur, care-ți poate salva viața este să mergi la un consult ginecologic amănunțit dacă oricare două dintre simptome apar și persistă mai mult de două săptămâni. Cu mențiunea extrem de importantă că, sângerările anormale, dincolo de perioada menstruală sau după menopauză, indiferent de tipul și durata lor trebuie să constituie pentru orice femeie o urgență de grad 0!
Consultul pentru identificarea cancerului ovarian trebuie să includă:
- ecografie transvaginală, interpretată de un medic competent;
- consult ginecologic și palparea amnănunțită a abdomenului;
- anamneză detaliată;
- o serie de teste de laborator – testul Müllerian, cunoscut și sub numele de test AMH (hormon antimullerian), teste de markeri tumorali specifici, sau alte teste indicate de medic și interpretate ulterior de acesta.
Este bine să știi că unele rezultate pot fi fals bune, astfel că dacă nu este indentificată o patologie care să justifice simptomele pe care le ai, toate testele pentru confirmarea sănătății ovarelor trebuie repetate în următoarele două luni.
Dacă se aplică tratamentul potrivit și dacă intervențiile sunt realizate corect și la timp, în stadii incipiente, atunci putem spune că această boală este vindecabilă.
- Prognoza depinde de stadiul la care este diagnosticat cancerul, tipul histologic al tumorii și răspunsul la tratament. (90% dintre cancere descoperite și tratate corect în stadiul I se pot vindeca). Rata de succes scade dramatic pe măsură ce boala evoluează, doar 17% dintre formele de cancer ovarian din stadiul III și IV având o rată de supraviețuire mai mare de 5 ani.
- Ratele de supraviețuire sunt mai mari doar în stadiile timpurii ale bolii.
Tipuri de Cancer Ovarian:
- Epitelial: Acesta este cel mai comun tip de cancer ovarian și începe în celulele care acoperă suprafața ovarului.
- Stromal: Se dezvoltă în țesutul ovarian care produce hormoni.
- Germinal: Se dezvoltă în celulele care devin ovulele.
Cancerul ovarian nu poate fi prevenit
Chiar dacă nu-i poți preveni apariția, e foarte important să afli dacă faci parte din categoria de risc. Dacă mama, sora, bunica sau o rudă apropiată au avut cancer ovarian sau de sân, sau oricare altă rudă de gradul I a avut sau are cancer colorectal, trebuie să știi că riscul de a face cancer ovarian este mult mai mare. Componenta genetică este foarte importantă în cazul celor mai multe dintre formele de cancer ovarian. Majoritatea cancerelor ovariene moştenite sunt determinate de mutaţii genetice (ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2).
În plus, trebuie să știi despre cancerul ovarian că:
♦ este mai frecvent la femeile care au intrat la menopauză, fiind cel mai des depistat după vârsta de 50 de ani;
♦ poate apare la orice vârstă
♦ consumul de alcool, fumatul, excesul ponderal și stresul sunt principalii factori de risc care cresc probabilitatea de a face boala.
♦ apare mai frecvent la femeile care nu au născut (ovulaţia neîntreruptă este vinovată);
♦ instalarea menstruației înainte de vârsta de 12 ani sau instalarea târzie a menopauzei constituie factori de
risc, din cauza ovulaţiei prelungite.
Este bine să știi – controalele anuale de prevenție pot depista cancerul ovarian în stadii incipiente, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să acorzi importantă simptomelor acestuia.
Alăptatul, pentru o perioadă de 6 =12 luni, sarcina şi folosirea contraceptivelor pe o perioadă de circa 5 ani pot diminua riscul de cancer ovarian, dar nu-l exclud.
Este important ca femeile să fie conștiente de aceste informații și să discute cu medicul lor despre orice preocupare sau simptom pe care le au. Un diagnostic precoce și un tratament adecvat pot îmbunătăți semnificativ perspectivele pentru femeile cu cancer ovarian.
Sursa foto: 123rf.com