fbpx
Acasa SănătateNutriție și diete Ardeiul iute, medicament miraculos

Ardeiul iute, medicament miraculos

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 279 vizualizari 4 minute timp estimat

Ardeiul iute este un veritabil medicament, cu multe beneficii pentru sănătate, în lumina cercetărilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas și poate opri un atac de cord în cel mult 30 de secunde.

Originar din America Centrală și de Sud, ardeiul iute a fost răspândit în lume de marinarii spanioli și portughezi.

Ardeiul iute ajută la stimularea metabolismului prin acțiunea pe care o are asupra structurii venoase. Practic, nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor și ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăță arterele și contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare ocupă primul loc la nivel mondial, proprietățile ardeiului iute sunt deosebit de importante.

Dulceața de ardei iuți nu este foarte greu de preparat, dar recomandarea principală este folosirea mănușilor de cauciuc gros, ca măsură de siguranță. În plus, ține fereastra din bucătărie deschisă, pentru că aburii pot irita ochii și mucoasa nasului. O altă măsură de siguranță importantă este aceea de a spăla foarte bine vasele pe cere le folosești pentru a prepara dulceața de ardei iuți și a-i pregăti.

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât și tractul intestinal, deoarece stimulează mișcarea peristaltică a intestinului și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale.

Usturător și picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuțeala este determinată de o concentrație ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare, precum și capacitatea de a preveni apariția cancerului.

Capsaicina are un rol esențial în deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conținutul ridicat de capsaicină, ardeiul roșu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentrația de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esențial pentru sănătatea tuturor țesuturilor epiteliale (cele care căptușesc toate cavitățile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal și tractul reproductiv).

Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei și artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroză, cancerul de colon, diabetul zaharat și alte complicații, cum ar fi leziuni ale nervilor și boli de inimă.

Totodată, capsaicina este un inhibitor puternic al substanței P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conține mai multă capsaicină.

În prezent, se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrită, psoriazis și neuropatie diabetică. Atunci când animalele injectate cu o substanță care provoacă artrita inflamatorie au fost hrănite cu alimente care conțineau capsaicină, debutul artritei a fost întârziat și inflamația a fost redusă în mod semnificativ.

Două lingurițe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol important în lupta împotriva infecției și esențială pentru sănătatea țesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal și cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenților patogeni, invadatori.

Ardeiul iute are, însă, o reputație negativă și nemeritată de a contribui la apariția ulcerului gastric. Ardeiul iute nu doar că provoacă ulcerul gastric, ba chiar susține vindecarea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimulând în același timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecție, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.

Sursa foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies