fbpx
Acasa Frumusețe Ce beneficii are pentru piele Aloe Vera

Ce beneficii are pentru piele Aloe Vera

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 13,3K vizualizari 7 minute timp estimat

Există peste 300 de specii ale plantei de Aloe, dar dintre toate, Aloe Barbadensis este cea mai apreciată. Gelul translucid din frunzele cărnoase de Aloe Vera este plin de beneficii și conține peste 75 de substanțe active. Unele dintre acestea pot fi sintetizate în laborator, dar cu foarte mare dificultate, în timp ce altele sunt imposibil de replicat.

Gelul conține aproximativ 96% apă, la care se adaugă compușii organici și anorganici, proteine ​​alcătuite din 18 aminoacizi esențiali și o multitudine de vitamine și minerale.

Ce conține Aloe Vera

Această plantă tropicală conține: aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, hormoni vegetali, mucopolizaharide și enzime.

♦ Aloe Vera este bogată în vitamina A (beta-caroten), vitaminele C și E, cu proprietăți antioxidante. Este o sursă de vitamina B12, acid folic și colină, aceasta din urmă fiind un antioxidant care are proprietatea de a neutraliza radicalii liberi. Analizele au dovedit că planta conține calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc. La toate acestea se adaugă monozaharide (glucoza și fructoza) și polizaharide.

♦  Sunt opt enzime în Aloe Vera: alianza, fosfataza alcalină, amilaza, bradikinaza, carboxipeptidaza, catalaza, lipaza și peroxidaza. Dintre acestea, bradikinezia este un antiinflamator puternic și acționează atunci când este aplicată pe piele, iar celelalte enzime au efect în procesele de descompunere a zaharurilor și a grăsimilor.

♦  Unul dintre compușii remarcabili din Aloe Vera este acemannanul, un mucopolizaharid cu proprietăți imunostimulatoare, antivirale și regenerative excepționale. Recent, au mai fost identificați un zaharid cu proprietăți antialergice, numit alprogen, și un compus antiinflamator, glucozil cromona. Conține și aloina și emodina, substanțe active cu efect regenerator, analgezic, antibacterian și antiviral.

♦ Lista continuă cu acizii grași, care funcționează ca adevărați steroizi cu acțiune antiinflamatoare și proprietăți antiseptice și analgezice. Conține și hormonii vegetali care potențează efectele antiinflamatoare și regeneratoare, susținând procesele naturale de vindecare a rănilor.

♦ Aloe conține 20 din cei 22 de aminoacizi necesari și șapte dintre cei opt aminoacizi esențiali (care nu pot fi sintetizați în organism și trebuie aduși prin alimentație). Este o sursă naturală de acid salicilic, cu efecte antiinflamatorii și antibacteriene.

♦ Efectele benefice pe care le are Aloe Vera sunt accentuate de o substanță numită lignină, care îmbunătățește capacitatea de penetrare a pielii pentru celelalte ingrediente active și de saponine, substanțe cu proprietăți naturale de curățare și intens efect antiseptic.

Beneficiile cosmetice ale Aloe Vera

Aloe Vera este un fel de super plantă. Combinatia de compuși cu efecte antiseptice, antiinflamatorii și reparatorii, la care se adaugă vitaminele și mineralele, fac din aceasta o sursă de ingrediente naturale de mare valoare pentru o gamă largă de produse cosmetice. Extractele se dovedesc mai mult decât utile, aducând beneficii pentru îngrijirea și tratarea pielii.

Aloe Vera este adăugată în cremele de hidratare și în cele antirid, în loțiunile pentru corp, în cele de curățare și pentru demachiere, ca urmare a efectelor intense antiseptice, de hidratare și antiîmbătrânire pe care le are, dar și pentru proprietățile ei de a stimula procesele de regenerare naturală. Este folosită pentru toată gama de produse pentru îngrijirea părului.

Aloe Vera pentru piele:

1. Calmează arsurile solare. Efectul pozitiv este dat de proprietățile hidratante naturale ale unor compuși din Aloe, precum și de cele care activează procesele naturale de vindecare a arsurilor, combinate cu efectul antiinflamator și antioxidant. Aloe are efect protector asupra pielii expuse și deteriorate de razele UV.

2. Ajută la estomparea petelor de pe piele. Petele de hiperpigmentare, efect nedorit al expunerii la soare, al acneei și al proceselor de îmbătrânire sunt printre cele mai persistente probleme estetice cutanate. Compușii conținuți de Aloe s-au dovedit eficienți în tratarea hiperpigmentării induse de radiațiile UV, inclusiv pe mâini și ten, ca urmare a acneei. Aceiași compuși pot inhiba producția de melanină cutanată (pigmentul care provoacă formarea de pete).

3. Hidratează pielea. Printre cele mai remarcabile proprietăți pe care le are Aloe Vera este aceea de hidratare. Aloe ajută la reținerea apei în piele. Eficiența este sporită de zaharurile conținute de gelul de Aloe, astfel că se dovedește a fi un ingredient ideal mai ales pentru pielea uscată.

4. Combate îmbătrânirea pielii. Pielea corect hidratată este sănătoasă. O bună hidratare previne apariția liniilor fine și a ridurilor. Aloe contribuie la hidratarea profundă, dar stimulează activ și producția de acid hialuronic, fibre de colagen și elastină din piele, care, împreună, mențin pielea fermă și suplă.

5. Poate ajuta la vindecarea acneei. Proprietățile antimicrobiene pe care le au compușii din planta ajută pielea predispusă la acnee. În plus, Aloe este și o sursă naturală de acizi salicilici, foarte eficienți în tratarea punctelor negre și albe, care vin la pachet cu acneea, iar compușii antiinflamatori s-au dovedit eficienți în tratarea acesteia. Împreună cu alte produse specifice, poate contribui substanțial la ameliorarea și vindecarea acestei suferințe.

6. Efect demachiant. Gelul din planta are efect demachiant, astfel că este un ingredient util în prepararea unor produse eficiente care echilibrează pielea și o curăță delicat, în profunzime, în mod delicat.

7. Reface scalpul și previne mătreața. Toate beneficiile pe care le are Aloe Vera pentru piele – efect de hidratare, antiinflamator și antimicrobian – se pretează și pentru îngrijirea scalpului (care este o piele cu nevoi speciale). Preparatele cu Aloe ajută la calmarea iritației, la exfoliere, la refacerea hidratării și poate întări foliculii de păr. În plus, mătreața, care este o formă de dermatită seboreică, poate fi tratată foarte eficient prin preparate cu Aloe Vera.

👉 Aloe Vera: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Preparatele pentru uz extern produc foarte rar neplaceri și asta doar în cazul celor care au alergie la unii din compușii activi pe care îi conține planta. Folosită corect, aduce beneficii certe.  Aloe Vera este folosită de oameni de mii de ani, pentru tratarea și ameliorarea unor afecțiuni, iar studiile efectuate dovedesc că proprietățile acesteia sunt reale, mai ales în tratamentele pentru piele.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies