Virozele, răcelile și gripa sunt lucruri obișnuite pentru orice copil, dar există metode prin care putem reduce numărul și durata lor. Ce putem face pentru a proteja copilului împotrivă microbilor și virușilor la care este expus zi de zi? Da, imunitatea…
Din păcate, într-un fel, a fi bolnav când ești copil este parte a „fișei postului”. Toți pătrundem în aceasta lume cu un sistem imunitar fără experiență. Încetul cu încetul, copiii își consolidează imunitatea luptând cu o serie de microbi, viruși și alte organisme.
De aceea, mulți pediatri consideră normal pentru un copil 6-8 răceli, accese de gripă sau infecții ale urechii pe an. Dar există unele obiceiuri sănătoase care, odată aplicate, pot ajuta la consolidarea sistemului imunitar al copilului.
1. Multe fructe și legume. Morcovii, fasolea verde, portocalele, căpșunele conțin fitonutrienti (vitamina C și carotenoide) care ajută sistemul imunitar. Fitonutrienții cresc producția de globule albe și interferon, un anticorp care îmbracă suprafață celulelor, blocând astfel virușii. S-a demonstrat că un regim bogat în fitonutrienți poate proteja și adulții împotriva unor boli cronice (boli de inima, cancer). Încercați să dați copilului 5 porții de fructe și legume zilnic (considerând o porție că fiind de 2 linguri pentru copii peste 1 an, o cana și un sfert pentru preșcolari).
2. Măriți timpul de somn. Studii pe adulți arată că privarea de somn crește sensibilitatea la îmbolnăviri prin reducerea numărului de globule albe, armele sistemului imunitar. Același lucru este valabil și pentru copii. Copiii care merg la creșă sau grădiniță sunt mai expuși privării de somn din cauza activităților pe care le desfășoară. Cât timp trebuie să doarmă un copil? Un bebeluș are nevoie de până la 18 ore de somn pe zi, un copil peste un an are nevoie de de 12-13 ore, un preșcolar aproximativ 10 ore. În cazul în care copilul nu poate sau nu vrea să adoarmă în timpul zilei, încercați să îl culcați mai devreme.
3. Alăptatul. Laptele de mama conține anticorpi, care ajuta la creșterea imunității, și globule albe. Alăptatul previne infecții ale urechii, alergii, diaree, pneumonii, meningite, infecții urinare. Anumite studii arata că alăptatul ajuta la dezvoltarea creierului și ajuta la prevenirea diabetului, boala Crohn, colici. Colostrul, în special, este foarte bogat în anticorpi. Academia Pediatrilor Americani recomandă alăptatul cel puțin un an. Dacă acest lucru nu este posibil, încercați să alăptați copilul cel puțin 2-3 luni pentru a suplimenta imunitatea dobândită în uter.
4. Exercițiul fizic crește numărul de globule albe. Pentru a obișnui copiii cu exercițiul fizic, fiți un bun model. Faceți sport împreună cu ei în loc să îi grăbiți afara, la joaca. Activități familiale plăcute includ mersul cu bicicleta, drumețiile, patinajul, baschetul, tenisul.
5. Preveniți răspândirea microbilor. Lupta împotrivă microbilor nu ajuta la creșterea imunității copilului, dar reduce într-o mare măsură stresul sistemului sau imunitar. Asigurați-vă că își spală mâinile des, cu săpun. Acordați o atenție sporita igienei înainte și după fiecare masa, după ce s-a jucat afară sau cu animale, după ce și-a suflat nasul, după folosirea toaletei, după sosirea acasă de la creșă sau grădiniță. Purtați tot timpul batiste de unică folosință când mergeți afara. Pentru a obișnui copilul cu spălatul mâinilor, lăsați-l să-și aleagă propriile prosoape viu colorate, săpunuri în forme, culori și arome amuzante.
O altă strategie pentru prevenirea răspândirii microbilor: în cazul în care copilul se îmbolnăvește, aruncați imediat periuță lui de dinți. Copilul nu se vă îmbolnăvi de aceeași răceală sau gripă de doua ori într-un sezon, dar virusul se poate răspândi prin intermediul periuțelor de dinți, infectând ceilalți membri ai familiei. Totuși, în cazul unei infecții bacteriene există posibilitatea reinfectării cu același microb. În acest caz, aruncarea periuței de dinți protejează atât copilul cât și ceilalți membri ai familiei.
6. Interzicerea fumatului. Țigările conțin peste 4000 de toxine, majoritatea putând irita sau omorî celulele corpului. Copiii sunt mai expuși decât adulții la efectele nocive ale fumatului pasiv deoarece respira mult mai rapid; de asemenea, sistemul de dezintoxicare al copilului nu este la fel de bine dezvoltat. Fumatul pasiv creste riscul de îmbolnăvire cu bronșite, infecții ale urechii, astm. De asemenea poate afecta inteligența și dezvoltarea creierului. Daca nu reușiți să vă lăsați de fumat, puteți reduce pericolul pentru sănătatea copilului, fumând în afara casei.
7. Nu presați medicul pediatru să prescrie antibiotice de fiecare data când copilul este răcit sau are o gripă. Antibioticele tratează numai bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copiilor sunt cauzate de viruși. Se pare că mulți pediatri recomandă antibiotice numai la insistentele părinților, care cred că nu pot face nici un rău. În realitate, antibioticele pot dăuna considerabil. Că un rezultat al administrării de antibiotice, apar variante de bacterii rezistente la antibiotice, și astfel o infecție a urechii, de pildă, este mult mai dificil de vindecat daca a fost provocată de o bacterie care nu răspunde la tratamentul standard. Asigurați-vă, de fiecare dată când pediatrul recomandă un antibiotic, că o face numai pentru că este absolut necesar, iar dacă este cazul, administrați și un probiotic.
Foto: Pixabay