fbpx
Acasa GastronomieRețete Idei de mâncăruri de post rapide și gustoase

Idei de mâncăruri de post rapide și gustoase

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 642 vizualizari 13 minute timp estimat

Te vor inspira aceste rețete de mâncăruri de post rapide. Toate folosesc ingrediente simple, pe care le poți găsi ușor în orice perioadă din an. Rețetele – care au fost testate de noi înainte –  sunt perfecte pentru a se potrivi în rutina ta zilnică. Sunt mesele rapide și simple, dar foarte gustoase și, în mod special foarte sănătoase. 

O să-ți placă atât de mult, ție și celor dragi, încât vei include aceste rețete de mâncăruri de post rapide în meniul casei, indiferent dacă este o perioadă de post sau nu. 

Paste cremoase cu roșii coapte și migdale de pâine cu usturoi 

Roșii proaspete coapte sau, la fel de bine roșii în sos propriu din conservă, boabe albe de fasole (tot gata fierte din conservă) și apa în care au fiert pastele vor forma un sos cremos, aromat și gros, de post. Stratul crocant pe care-l vei presăra deasupra poate fi cea mai bună parte dintre toate și este un amestec de migdale și pâine cu usturoi. Rezultatul: una dintre cele mai inspirate mâncăruri de post rapide. 

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 6 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 3-4 linguri de pesmet
  • 4 căței de usturoi, tocați fin
  • sare
  • pătrunjel, tocat mărunt
  • 500 grame de paste simple (de preferat din făină integrala) 
  • 1 ceapă, tocată fin
  • 4 roșii întregi, tocate mărunt (o cutie de roșii în suc propriu de 250 gr)
  • 2 lingurițe pastă de tomate
  • 250 gr de fasole albă, simplă, fiartă, bine clătite
  • 2 lingurițe coajă de lămâie, rasă fin
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie
  • o linguriță fulgi de ardei iute
  • 2-3 linguri de fulgi de migdale
  • piper proaspăt măcinat
  • felii de lămâie (pentru servire – opțional)

Mod de preparare

Încălziți 3 linguri de ulei într-un vas încăpător, la foc mediu. Adăugați pesmetul, jumătate din usturoi și sare și gătiți, amestecând în mod constant pentru a încorpora usturoiul, până când devine auriu și crocant, aproximativ 5 minute. Transferați într-un bol mic și amestecați cu pătrunjel, fulgi de migdale și de ardei iute. 

Între timp, fierbeți pastele într-un vas mare cu apă sărată, amestecând din când în când, conform indicațiilor de pe ambalaj. Scurgeți, păstrând 2 căni din lichidul în care au fiert pastele. 

Încălziți 3 linguri de ulei în vasul în care ați pregătit pesmetul (nu-i nevoie să fie clătit sau șters înainte), la foc mediu. Gătiți ceapa, amestecând din când în când cu o lingură de lemn, până când devine ușor moale, 6-8 minute. Adăugați roșiile coapte întregi, usturoiul rămas și sare.

Gătiți până când orice lichid se evaporă și legumele sunt combinate și strălucesc, aproximativ 5 minute. Adăugați pasta de tomate și gătiți, amestecând din când în când, până când legumele sunt acoperite și pasta are o culoare ușor închisă, aproximativ 5 minute.

Adăugați fasolea, coaja de lămâie, sucul de lămâie; condimentați cu piper negru. Gătiți, zdrobind fasolea (atât cât se poate), amestecându-le cu lingura, aproximativ 2 minute. Reduceți focul la mic și adăugați treptat apa în care au fiert pastele (s-ar putea să nu aveți nevoie de tot), amestecând și zdrobind în timp ce adăugați, până când se combină și sosul este gros și cremos. Luați de pe foc și adăugați imediat pastele scurse (nu le spălați!) și amestecați pentru a le acoperi.

Împărțiți pastele în boluri; stropiți cu puțin ulei și presărați amestecul de pesmet și migdale. Stoarceți puțin suc de lămâie, dacă doriți.

👉Te vor inspira și aceste rețete de supă cremă de dovleac. de origine franțuzeașcă, printre care se află și una de post. 

Supă tailandeză de cocos, broccoli și coriandru

mâncăruri de post rapide

Probabil una dintre cele mai bune mâncăruri de post rapide, ușoare și foarte gistoase este – Supa tailandeză de broccoli, cu lapte de cocos (este un ingredient pe care-l găsești în orice supermarket, în cutii de tablă sau cartoc, în diferite gramaje). Este cina perfectă pentru o seară rece când vrei ceva reconfortant, dar nu ai mult timp pentru gătit. Combinația de frunze verzi sănătoase și cocos cremos este cu adevărat încântătoare la gust și ae o aromă perfectă. 

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 200 gr de spanac congelat 
  • 2 linguri ulei
  • 250 ml de lapte de cocos
  • 3 căni de apă
  • sare și piper negru măcinat proaspăt
  • 200 gr broccoli proaspăt sau congelat
  • coriandru
  • 3 cepe, tocate mărunt
  • 2 cartofi mici

Mod de preparare

Puneți cartofii, broccoli buchețele și frunzele de spanac in apă care clocotește. Adăugați sare și acoperiți cu capac. Fierbeți circa 15 minute până ce legumele sunt fierte bine. Adăugați laptele de cocos și lăsați să fiarbă încă 5 minute. 

Căliți ceapa într-o lingură de ulei până devine sticloasă și adăugați-o în oala de supa. Fierbeți încă 2-3 minute sub capac. Cu ajutorul unui blender de mână, omogenizați supa până devine fină. Împărțiți în boluri și presărați coriandrul. Serviți simplă cu pâine caldă. 

Tocăniță de fasole verde cu tofu

mâncăruri de post rapide

Pur și simplu trebuie să încerci această combinație. Nu doar că este una dintre cele mai bune mâncăruri de post rapide, dar este și excepțional de sănătoasă și foarte sățioasă. 

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 1 bloc de tofu de circa 500 gr.
  • 1-2 linguri oțet basamic
  • 4 lingurițe amidon de porumb
  • 2 linguri sos de soia
  • 3 lingurițe de pastă de tomate groasă
  • 4 lingurițe zahăr
  • 2 linguri ulei vegetal, plus 1 linguriță pentru sevit
  • 500 gr fasole verde (este perfectă cea congelată) 
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 fire de ceapă verde, tocate

Mod de preparare

Ștergeți tofu cu șervețele de hârtie și tăiați-l în bucăți potrivite. Într-un bol mare, combinați tofu cu sare, o linguriță de zahăr, oțetul balsamic și 2 lingurite de amidon de porumb. Amestecați bine. Lăsați să stea timp de 15 minute pentru a se marină în timp ce pregătiți celelalte ingrediente.

Pentru a face sosul combinați 1/3 cană de apă cu sos de soia, 2 lingurițe zahăr, pasta de tomate și 2 lingurițe de amidon de porumb. Amestecați bine.

Fierbeți fasolea verde 10 minute în apă. Scurgeți bine. Într-o tigaie mare, încălziți 1 lingură de ulei la foc mediu. Pune-ți bucățile de tofu în tigaie fără a se suprapune. Lăsați-le să se gătească până devin aurii pe ambele părți (2-3 minute). Transferați bucățile pe un platou. 

Adăugați 1 lingură de ulei și fasolea verde în tigaie și reduceți focul la mediu. Gătiți fasolea verde, amestecând și întorcând ocazional, până când devine maro și fragedă, cam 10 minute. Adăugați usturoiul și ceapa verde. Stropiți cu 1 linguriță de ulei și gătiți și amestecați timp de 1 minut pentru a elibera aroma.

Adăugați tofu înapoi în tigaie. Pune-ți sosul cu amidon. Amestecați de câteva ori până când sosul se îngroașă și acoperă ingredientele. Serviți fierbinte cu garnitură de orez simplu, fiert în apă. 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies