fbpx
Acasa Promo MĂRȚIȘOR – Primăvara muzicală la Ambasada României în Italia

MĂRȚIȘOR – Primăvara muzicală la Ambasada României în Italia

Autor: Roxana Stoian
0 comentariu 155 vizualizari 5 minute timp estimat

Marți, 27 februarie 2024, ora 19:00, la sediul Ambasadei României în Italia din Via Nicolò Tartaglia 40, va avea loc evenimentul „MĂRȚIȘOR. Primăvara muzicală la Ambasada României în Italia”, eveniment ce marchează, printr-un recital susținut de tânăra pianista Maria Cristina Bădiță, Ziua Mărțișorului 2024. Programul concertului va prezenta piese de Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, Frédéric Chopin, Maurice Ravel și Serghei Rahmaninov.

Evenimentul este organizat de Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, Accademia di Romania in Roma, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti din București” și Asociația Culturală Româno-Italiană Propatria din Roma, în cadrul proiectului _Europa in Musica_ desfășurat de clusterul EUNIC Roma. Cu această ocazie vor fi oferite mărțișoare tradiționale realizate de Brândușa Trifan, meșter popular în cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile și se realizează cu confirmarea prezenței (nume și prenume) la adresa de e-mail: roma.events@mae.ro [1].

***

Primăvara muzicală

Maria Cristina Bădița, născută la București, în 15 martie 2007, face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală. Ea urmează studiile de pian clasic de la vârsta de 5 ani cu renumita profesoară Lucia Teodorescu, cea care a îndrumat pe perioada liceului numeroși pianiști concertiști, precum Dana Ciocârlie, Ioana Maria Lupașcu sau Toma Popovici. Maria Cristina este în prezent în clasa a XI-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Încă din clasele primare, Maria a participat la numeroase concursuri de interpretare pianistică şi a câștigat premii importante în competiții precum „Tinere talente”, Tânărul virtuoz”, „Ada Ulubeanu”, „ProPiano-România”, „Dan Cumpătă”, „Talente împlinite”, „Piano and Organ Competition, Festival 4 Arts”, „Merry Music”, „Irina Şaţchi”, etc.

A susținut numeroase recitaluri incluse în cadrul evenimentelor Fundației „Remember Enescu” și a participat la concerte și competiții organizate de Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „George Enescu” din București, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Sofia (Bulgaria). Câteva dintre cele mai importante realizări ale sale sunt înregistrate și pot fi vizionate pe canalul de youtube: „Maria Cristina Badita”. Participările sale în competiții internaționale i-au adus premii importante și invitații pentru susținerea de recitaluri în Spania, la Barcelona și la Girona – iulie 2023.

Maria Cristina a câștigat Premiul III la „International Gloria Artis Music Competition” (Viena, februarie 2022), Premiul I la „Franz Liszt Center International Piano Competition” (aprilie 2022), Premiul II la „Medici International Music Competition” (Londra, iulie 2022), Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Maurice Ravel la „Carles and Sofia Piano Competition” (Spania, iulie 2022). În anul 2023, Maria s-a aflat printre câștigătorii proiectului intitulat „Moștenitorii României Muzicale”, ocazie cu care ea a fost selectată pentru a participa cu recitaluri în stagiunea 2023-2024 la Filarmonica „Moldova” din Iași. În 28 octombrie 2023 Maria a debutat în concert cu orchestra pe scena Ateneului Român din București, alături de Orchestra Medicilor. Din repertoriul Mariei Cristina fac parte concerte de W. A. Mozart și J. S. Bach, lucrări de Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Liszt, Rahmaninov, Ravel, Enescu, J. Takacs.

Pregătirea muzicală a Mariei Cristina este îmbogățită prin participările sale la masterclass-uri de pian susținute de pianiști precum Mădălina Pașol, Mara Dobrescu, Dana Borșan, Delia Pavlovici, Toma Popovici, Vlad Dimulescu, Florian Mitrea, Joanna MacGregor, Lea Pavarini de la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. Alături de performanțele deosebite ca pianistă solistă, Maria găsește timp și pentru a-și îmbogăți pregătirea muzicală și artistică prin concerte de muzica de cameră alături de colegii ei (recitaluri pian-clarinet, pian-vioară), prin studiul la instrumente secundare (chitară, flaut), dar și prin realizarea unor tablouri și desene care pot fi apreciate pe pagina ei de Facebook.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, AskaNews, Agerpres, revista Orizonturi Culturale Italo-Române, RoZoom Press, Giornale Diplomatico și Abitare a Roma.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies