fbpx
Acasa FamiliePsihologie Mic tratat despre fericire

Mic tratat despre fericire

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 537 vizualizari 19 minute timp estimat

Demersul de a vorbi despre fericire într-un articol este riscant. Garantat articolul va fi unul lung, pentru că să vorbești despre fericire nu-ți ajunge o viață întreagă. 

Fericirea este o stare subiectivă și complexă, care poate fi definită diferit de la o persoană la alta. În general, fericirea este asociată cu o emoție pozitivă și o senzație de satisfacție și împlinire în viață. Pentru unii, fericirea poate însemna atingerea unor obiective personale sau profesionale, satisfacerea nevoilor materiale sau sentimentul de apartenență și conexiune cu ceilalți. Pentru alții, fericirea poate fi găsită în momentele simple și în relațiile interpersonale.

Unii oameni văd fericirea ca pe un scop în sine, în timp ce alții o consideră rezultatul unui echilibru între diferite aspecte ale vieții, cum ar fi sănătatea, relațiile, munca și dezvoltarea personală. În esență, fericirea este o experiență subiectivă și multifațetată, iar ceea ce o aduce poate varia în funcție de individ și de circumstanțele sale.  Să vorbim despre fericire, despre partea pragmatică a fericirii. 

👉 Autocompasiunea, înțeleasă ca un act de compasiune orientat spre sine, reprezintă o resursă semnificativă în promovarea sănătății mintale și a bunăstării generale. Află cum practicarea autocompasiunii poate avea un impact pozitiv asupra psihicului tău!

Despre fericire și obținerea ei. 6 căi spre fericire

Unul dintre lucrurile certe care se pot spune despre fericire este că poate fi atinsă, dar nu trebuie să devină un scop în sine. Mai mult, calea spre fericire și succes înseamnă găsirea unor metode proprii care să te ducă în vârf. La soluțiile pe care le găsești tu la provocările vieții, ia în calcul și aceste 6 căi spre fericire și succes.

Construiește-ți relații în lumea reală

În timp ce toată lumea își pierde timpul în dezvoltarea unui stil personal și în promovarea imaginii personale pe rețele online, alternativa care duce la fericire și succes este implicarea în lumea reală și interacțiunea cu oameni în carne și oase. Dialogul față în față a fost și rămâne cea mai bună oportunitate.

Acumulează experiență

Orice fel de experiență este mai bună decât teoria, indiferent cât este aceasta de bine înțeleasă. Ieși în lume și încearcă lucruri diferite. Lucrează cu mâinile tale și fă muncă fizică, indiferent ce, și vei avea motive de fericire.

Totuși, uneori e bine să nu faci nimic. Încercăm cu disperare să ne controlăm și să ne manageriem viața astfel încât să o orientăm către succes, convinși fiind că fericirea urmează să vină și de fiecare dată constatăm că nu avem suficiente informații pentru a rezolva probleme grele și a lua deciziile cele mai bune.

Când ai nevoie de o altă perspectivă, nu mai căuta informații. Mai bine ascultă-ți propriile gânduri. Nu le judeca, doar ascultă. Răspunsurile la provocările vieții sunt de cele mai multe ori acolo. 

Toată lumea vrea să fie antreprenor și o afacere pe cont propriu pare o soluție pentru fericire și succes. Uneori este însă mult mai bine să renunți la ideea propriei afaceri și să încerci să lucrezi pentru o companie mare. Ai ce învăța de la oamenii inteligenți și de la profesioniști adevărați, iar contribuția personală poate să fie mai bine pusă în valoare. În plus, capeți o prețioasă experiență.

Fă-ți treburile pe rând

Suntem tentați, uneori obligați, să facem mai multe lucruri în același timp. Vorbim la telefon și scriem un email, mâncăm și ne uităm la televizor, conducem și ascultăm un roman, ne plimbăm cu copilul și vorbim la telefon pentru a ne pune în ordine afacerile și așa mai departe.

Secretul stă în prioritizare. Asta îți dă un sentiment de control și ai bucuria muncii realizate. Soluția: fă mereu un singur lucru și concentrează-te doar asupra lui. Îți vei crește eficiența și îți vei face treaba mai bine.

Oamenii au devenit propriul lor dușman. Ne judecăm prea aspru, cerem prea mult de la noi. În consecință, așteptăm prea mult de la cei din jur. Învață să renunți la așteptări. Pune preț pe tine, iubește-te pe tine așa cum ești, acceptă că nici tu, nici cei din jurul tău nu sunteți perfecți, acceptă că și tu, dar și cei din jurul tău greșesc și nu te mai judeca aspru.

O să descoperi că lumea este ceva mai calma și mai frumoasă decât pare la prima impresie, iar acesta este unul dintre marile secrete despre fericire.

Mic tratat despre fericire

Despre fericire și obiceiurile simple care aduc fericire

Fericirea este o stare, dar este și chimie. Fericirea este o stare de confort a creierului, o stare de echilibru și de bună înțelegere cu tine. Oamenii de știință spun că aceste cinci obiceiuri te fac fericită. În fond și la urma urmei, dacă le pui în practică nu ai nimic de pierdut, dar poți câștiga și puțină fericire. 

Muzica fericirii

Ascultă muzica pe care o ascultai când ai fost fericită. Muzica influențează creierul într-un mod foarte interesant. Este un mod prin care pot fi aduse în câmpul conștiinței momente fericite cu tot cu starea ta, din acel moment. Unul dintre cele mai puternice efecte ale muzicii este capacitatea de a ne aminti de momentele anterioare când am ascultat aceeași muzică.

Zâmbește 

Creierul nu este mereu sclipitor. Sau, dacă vrei o altă formulă, poate fi ușor păcălit. Oamenii fericiți zâmbesc, dar și cei nefericiți care zâmbesc se vor simți mai bine. Strategia este simplă și funcționează mereu. Dacă o aplici sau nu depinde doar de tine. Zâmbetul, indiferent de cauza lui, indiferent dacă este un zâmbet de protocol sau unul real, aduce creierului la fel de multă plăcere ca și o ciocolată mare sau starea confortabilă din ziua de leafă.

Stabilește-ți obiective care vor modifica lumea în bine 

Efectiv, fă asta. Schimbă ceva în jurul tău în bine, și fă un pas în afara cercului tău și fă asta pentru persoane necunoscute. Voluntariatul este o soluție, dar acesta este deja un mod organizat. O poți face singură, pentru tine, fără să fie nevoie de o acțiune organizată. Cum poți schimba lumea? Ai o infinitate de soluții. Poți ajuta un copil să-și facă lecțiile, poți planta un pom sau poți face o campanie pentru a planta pomi. O poți ajuta pe vecina de la patru aducându-i copiii de la școală. Sau poți face orice gest mic, simplu și bun. Ai mereu ocazia, în fiecare zi. 

Trebuie doar să vrei. Eu, de exemplu, duc copiii vecinilor la școală și dacă îmi întâlnesc vecinii pe drumul spre casă, opresc și îi iau cu mine, pur și simplu…

Dormi 

Foarte multe tristeți pot trece sau se pot calma cu un somn bun. Un somn bun înseamnă un somn într-o cameră curată, în cearceafuri curate, în liniște și răcoare, într-un pat confortabil, după o baie bună cu arome plăcute. Asta poate aduce fericirea. Insomniacii și oamenii care suferă constant de probleme legate de somn sunt depresivi.

Evită conflictele între zonele cerebrale 

Creierul este foarte organizat. Nu pentru că îl organizăm noi, ci pentru că așa a fost el făcut de mama-natură sau de Bunul Dumnezeu (nu știu exact cine). Există trei regiuni în creier care pot fi satisfăcute prin ceea ce facem. Cortexul prefrontal este cel preocupat de viitor, de obiectivele pe termen lung. Alte zone din cortexul temporal sunt preocupate mereu de aici și acum, iar altele din occipital sunt concentrate pe rutine. 

Secretul fericirii este să nu provoci conflicte prin comportamentul tău între aceste zone. Una din cauzele conflictului este stresul. Stresul agită toate aceste zone din cortex și dă peste cap ordinea sa naturală. Creierul uman, deci, are resurse nebanuite, dar nu infinite. Nu poate fi mereu în alertă, nu poate fi mereu în tensiune, nu poate sta concentrat mereu. Orice lucru care poate reduce stresul este energie pentru creier.

👉 Bonus: citește! Citește ceea ce te ajută să rămâi în acțiunea din carte. Asta înseamnă deconectare, liniște și, însuma, fericire. 

Fericirea trece prin farfurie

Totul trece prin farfurie, inclusiv fericirea. Uneori îți poți așeza fericirea în farfurie. Sau poți manca fericirea din farfurie! Alimentaţia poate să influenţeze în mod imediat şi direct starea de spirit pentru că există o legătură directă între alimentaţie şi serotonină, substanţa din creier care controlează starea generală de spirit şi care are o influenţă asupra sănătăţii mentale şi fizice.

Serotonia are ca scop să te menţină satisfăcut şi relaxat, fiind un neurotransmitator care ajută la trimiterea impulsurilor nervoase între celulele sistemului nervos central.

Modul în care alegi ceea ce-ţi pui în farfurie are efect imediat asupra stării de bine şi a confortului psihic pe care îl simți. Alegerile neinspirate în materie de mâncare pot să scadă nivelul de serotonină şi să-ţi dea o stare proastă, în timp ce alegerile inspirate şi alimentele potrivite te vor înveseli şi îţi vor da tonusul psihic de care ai nevoie pentru a putea trece peste toate cu bine şi cu optimism.

👉 Cum controlezi stresul. 3 strategii simple

Despre fericire și carbohidrați

Carbohidraţii au capacitatea de a creşte nivelul de serotonina din creier. Producţia de insulină creşte atunci când consumi carbohidraţi, iar asta duce la scaderea nivelului de aminoacizi din sânge, cu excepția triptofanului, care este un precursor al serotoninei. Când triptofanul ajunge să aibă o concentraţie mai mare decât a altor aminoacizi, producţia de serotonină creşte. Dar, carbohidraţii nu sunt neapărat sănătoşi. Alege variantele sănătoase din legume şi cereale integrale. Sunt o veritabilă fericire în farfurie.

O dietă săracă în carbohidraţi influenţează în sens negativ nivelul serotoninei, ceea ce duce la stări depresive, tristeţe, tensiune şi chiar furie. Organismul are nevoie de o cantitate minimă de carbohidraţi în fiecare zi, excluderea lor din dieta fiind dăunătoare nu doar pentru metabolism ci şi pentru starea de spirit.

Mai trebuie spus că serotonina poate să aibă efecte diferite la fiecare persoană în parte. Consumand cantități mari de carbohidraţi îţi poate creşte chiar peste măsura nivelul de energie, aşa că atunci când vrei să ai o zi de odihnă, ai grija la alimentele din farfurie.

Concret fericirea din farfurie poate însemna o porție medie de cartofi prăjiți – atâta vreme cât acesta nu devine un obicei, alături de o carne slabă, bine condimentată. Fericirea poate însemna două ouă moi cu pâine prăjită și puțin unt, dar și o salată de rucola cu brânză de capră roșii și măsline sărate… O alta combinatie poate să fie o bucățică de ciocolată și un pahar de suc de portocale sau un smoothie cu lapte, banane și căpșuni. Un cartof copt cu unt, sau o bucată de pește la grătar sunt și ele aducătoare de fericire, tot așa cum bine pentru starea de spirit va face și aroma de vanilie, cea de scorțișoară.

Chestiunea asta cu fericirea este o treabă tare complicată. Unii spun că fericirea stă în noi și nu depinde de ceea ce avem, ci de ceea ce facem. Alții spun că fericirea este un deziderat pe care nu-l pot atinge. Cert este că fericirea este o stare a creierului, este provocată de un neurotransmițător care pur și simplu te face să te simți bine. Fiecare dintre noi are căi specifice prin care poate face ca această stare specială să fie percepută. Cu certitudine, fericirea nu este o stare continuă, depinde de fiecare în parte, de abilitatea lui de a vedea ceea ce este în jur și de puterea sa de a se bucura de ceea ce este!

👉 Totul despre carbohidrați. Prieteni sau dușmani ai dietei?

Detalii mici despre fericire

Se știe despre fericire că depinde de micile detalii, iar pentru asta psihologii au făcut o listă cu acele lucruri mici care te pot face fericit.

♥ Ia o hârtie și notează trei lucruri pentru care ești recunoscător. Acesta este un pas mic către fericirea ta.

♥ O ceașcă de cafea băută dimineața nu numai că te va ajuta să te mobilizezi, ci îți va îmbunătăți și starea de spirit. Numeroase studii au arătat o legătură între consumul de cofeină și scăderea riscului de depresie.

♥ Învață să profiți de momentele de liniște și pace și fă meditație. Aceasta reduce depresia și anxietatea.

♥ Când stresul te copleșește, ieși în natură. O cercetare recentă a arătat că elevii care au stat două zile într-o pădure au avut un nivel mai scăzut de cortizol – hormonul stresului – în comparație cu cei care au stat același număr de zile în oraș.

♥ Setează obiective realiste. De exemplu, în loc să notezi că vrei să „salvezi mediul înconjurător”, reciclează mai mult.

♥ Fă-ți timp pentru prieteni. Încearcă să îți programezi timpul în așa fel încât să poți să te întâlnești cu oamenii dragi. Un studiu a arătat că gradul de fericire crește cu 8% în compania prietenilor, față de 1,4% în comparație cu părinții sau 0,7% în compania copiilor.

♥ Încearcă să zâmbești mai mult, dar sincer, nu fals. Dacă va fi un zâmbet fals, o să fii chiar mai nefericit.

♥ Învață să ierți. Este dreptul tău să te superi când ți se face ceva rău, dar important este să nu păstrezi aceste sentimente pe termen lung, pentru că o să te consumi foarte mult.

♥ Sexul este și el foarte important, dar atenție! Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Important este să fie un act care te face fericit, nu pe care trebuie să-l faci din obligație față de partener.

♥ Stai la soare. Soarele aduce fericire prin simpla lui prezență. Terapia cu lumină naturală este una dintre cele mai bune soluții pentru depresie.

♥ Mănâncă fructe! Toate aduc o stare de fericire.

♥ Curăță o portocală! Aroma portocalei aduce fericire.

Oricât am vorbi despre fericire, una dintre concluzii este că fericirea se învață și abia apoi se trăiește! Fii fericită.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies