fbpx
Acasa Sănătate Postul, un obicei bun pentru sănătate

Postul, un obicei bun pentru sănătate

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 314 vizualizari 15 minute timp estimat

Când ne propunem să ținem post, avem în vedere mai ales motivații de natură spirituală, religioasă. Însă excluderea din dietă a alimentelor de origine animală are numeroase beneficii pentru sănătate.

Postul este o adevărată binecuvântare pentru organismul bombardat zilnic de atâtea substanțe dăunătoare! Practicat din vremuri străvechi, obiceiul de a te abține de la a consuma alimente provenite de la animale este întâlnit în prezent în aproape toate religiile din lume și la mai toate popoarele. Iată ce efect are postul asupra sănătății.

Postul îmbunătățește starea de spirit

O să spuneți că, dacă suntem privați de mâncarea preferată (fripturi, brânzeturi, omleta de dimineață, laptele la cafea etc.), dispoziția ne este afectată întreaga zi. Ei bine, oamenii de știință țin să ne contrazică! După efectuarea unui studiu, cercetătorii de la Universitatea Benedictină au ajuns la concluzia că starea de spirit ni se îmbunătățește când scoatem carnea din meniu.

Explicația? Alimentele de origine animală conțin o substanță, acidul arahidonic, care afectează buna dispoziție. Așadar, cu cât mai puțin acid arahidonic asimilat, cu atât mai fericiți suntem! În plus, Institutul de Cercetări Medicale din Croația a ajuns la concluzia că aceia care nu consumă produse de origine animală, vegetarienii de pildă, sunt mult mai puțin afectați de nevroze.

👉 Postul intermitent. Ce este cum se respectă și ce beneficii aduce

Redu incidența diabetului prin post

O dietă bogată în legume, preferată de obicei în timpul postului, ține diabetul la distanță. Facultatea de Medicină George Washington confirmă că diabeticii care renunță la carne și lactate țin boala în frâu mult mai bine decât cei care sunt diagnosticați cu această afecțiune, dar mănâncă de toate.

O altă concluzie la care au ajuns oamenii de știință în urma studiilor efectuate este că persoanele sănătoase care consumă legume și fructe din plin au un risc mult mai scăzut de diabet decât cei care preferă carnea în defavoarea vegetalelor.    

Scade riscul apariției bolilor cardiovasculare

Preparatele care conțin o cantitate însemnată de legume au în componență numeroși antioxidanți – niște molecule care pot reduc distrugerile pe care stresul oxidativ îl are asupra organismului, printre care se numără și ateroscleroza. Ea e favorizată de depunerea grăsimilor pe artere, care duce la înfundarea arterelor și declanșarea în ultimă instanță a infarctului miocardic.

Reducând sau chiar renunțând la consumul de grăsimi nesănătoase, diminuăm și riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare cu potențial fatal.

Reduce pericolul de AVC

Desigur, dacă mâncăm zi de zi cartofi prăjiți, nu putem avea pretenția că ne hrănim sănătos, cu toate că respectăm regula de aur a postului alimentar aceea de a nu consuma produse de origine animală. Cum menirea postului este tocmai cumpătarea, reținerea de la alimente care oricum pun la încercare sistemul digestiv și, de fapt, întregul organism, recomandăm o alternativă cât se poate de sănătoasă și, de ce nu, gustoasă: preparatele din legume.

Ele nu facilitează kilogramele în plus/ obezitatea, așa cum o face un consum crescut de grăsimi animale. În plus, dieta plină de verdețuri nu ne expune riscului crescut de accident vascular cerebral (AVC). 

Scade nivelul colesterolului

După o perioadă de post, în care renunțăm la carne și alte produse de origine animală, deci și la grăsimi animale, nivelul colesterolului scade în același timp cu indicele de grăsime corporală. Ideal ar fi să menținem dieta bogată în legume și fructe cât mai mult, nu numai pe timpul postului, însă chiar și astfel efectele benefice nu trec neobservate.

Îți poți acoperi toate nevoile nutritive cu o dietă de post

Unii oameni sunt de părere că restricționările alimentare, mai ales cele practicate în timpul postului, amenință sănătatea, în sensul că ne lipsesc de nutrienții esențiali funcționării optime a organismului. Nimic mai fals!

Un meniu zilnic din care să nu lipsească legumele, fructele, semințele, nucile și cerealele poate suplini foarte bine lipsa cărnii. Nu zice nimeni să renunți definitiv la toate produsele de origine animală, însă o pauză este bine-venită.

O altă prejudecată este că, dacă nu mâncăm carne, nu simțim senzația de sațietate după masă. Fals din nou! Gândiți-vă la vegetarieni sau chiar la vegani, care practică stilul de viață sănătos bazat pe consumul de verdețuri întreaga lor viață: ei nu sunt deloc înfometați. Secretul este că acest „post“ prelungit al lor este ținut așa cum se cuvine, echilibrând alimentele consumate, astfel încât corpul să preia tot ce-i este necesar.

Până la urmă, există și atleți care au renunțat la alimentele provenite de la animale și sunt capabili de mari performanțe sportive. Și-atunci cum să ne dăuneze câteva luni pe an în care să ne abținem de la carne, ouă, lapte și brânză?!

👉 10 feluri de post

sursa foto: https://unsplash.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies