fbpx
Acasa Familie 10 idei romantice pentru a sărbători Valentine’s Day

10 idei romantice pentru a sărbători Valentine’s Day

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 134 vizualizari 14 minute timp estimat

Este posibil să-ți prindă bine câteva idei pentru a sărbători altfel Valentine’s Day. Deși este greu de crezut că poate să fie cineva în pană de idei, atunci când provocarea este aceea de a celebra iubirea, câteva sugestii, pe lângă tortul în formă de inimă pe care îl vei coace în secret, nu pot fi decât binevenite.

Ziua Îndrăgostiților poate, și trebuie, a fi sărbătorită în fiecare zi, dar 14 februarie sub nicio forma nu poate fi ratat. Și totuși, iubirea nu este un moment, ci o stare. Este o infinită sumă de emoții și trăiri, înseamnă implicare și generozitate, a primi și a dărui, a renunța și a cere, poate avea suișuri și pante, cumpene și îndoieli, confirmări și reluări. Valentine’s Day este unul dintre multele momente în care iubirea poate fi sărbătorită și transformată într-un moment special. 

Cine este Sfântul Valentin

Sunt trei sfinți Valentin. În calendarul ortodox sunt tot trei (în 16 februarie, 24 aprilie și 30 iulie). Toți sunt martiri mucenici. Cel de la care a plecat tradiția Zilei Îndrăgostiților a fost, după toate probabilitățile, preot în secolul al III-lea la Roma, în perioada în care împăratul roman Claudius al II-lea a decis că bărbații necăsătoriți sunt soldați mai buni decât cei care lasă acasă o familie, motiv pentru care a interzis căsătoria tinerilor. 

Preotul Valentine a considerat decizia împăratului una absurdă, motiv pentru care a continuat să oficializeze căsătoriile tinerilor în secret, dar a fost descoperit și omorât. Pentru ca legenda să fie „rotundă”, se spune că preotul purta un inel cu o piatră de ametist pe care era gravat Cupidon, zeitatea romană a iubirii căreia îndrăgostiții îi cereau sprijin. Sfântul Valentin a devenit, în timp, patronul și protectorul iubirii care îi apără pe cei îndrăgostiți, ajutându-i să devină o singură entitate, unită prin dragoste.

O altă variantă posibilă a tradiției este un festival păgân, închinat dragostei, care avea loc la mijlocul lunii februarie, numit Lupercalia, destinat fertilității și lui Faunus, zeul roman al agriculturii, dar și lupoaicei care i-a adoptat pe fondatorii Romei, Romulus și Remus. Festivitatea presupunea ritualuri care, îndeplinite, ofereau femeilor fertilitate, iar bărbaților, ocazia de a-și alege o parteneră.

Probabil că motivul exact care a dus la nașterea tradiției va rămâne necunoscut, dar este cert că are la bază sentimente profunde de dragoste, legate de iminenta venire a primăverii, iar tradițiile de azi, legate de Ziua Îndrăgostiților, sunt un amestec de creștinism timpuriu și simbolism pagan. 

Dragobete, varianta românească

Tradițiile românești marcau o zi a iubirii, în 24 februarie. O bună bucată de vreme, obiceiurile s-au pierdut, iar locul a fost ocupat de Ziua Sfântului Valentin, preluată cu entuziasm din Occident. Interesant este că importanța acordată zilei de 14 februarie a revitalizat și Dragobetele, astfel că românii au două sărbători închinăte dragostei și aleg, de cele mai multe ori, să le acorde atenție amândurora.

Tradițiile noastre de Ziua Îndrăgostiților sunt cele occidentale, preluate ca atare: mesaje de iubire pe ilustrate cu simboluri specifice, ciocolată, trandafiri roșii și cine romantice sau petreceri vesele pentru cupluri. Dragobetele reia, oarecum, aceleași ritualuri, deși tradițiile sărbătorii se limitau la colindat și petiț, la legarea logodnelor care nu mai puteau fi desfăcute, dar și la o simbolistică legată de fertilitatea și belșugul agricol.

Lipsa unor reguli stricte permite românilor îndrăgostiți (sau nu) să fie inventivi și generoși, astfel că Ziua Îndrăgostiților este o zi închinată iubirii și prieteniei, colegialității și cuplurilor, indiferent că sunt sau nu oficializate.

👉 Top filme de dragoste pe care trebuie să le vezi

Tradiții și superstiții de Dragobete

În această zi, bătrânii îngrijesc animalele și păsările din ogradă. Se crede că păsările își aleg perechea pe viață și încep să își construiască cuiburile, iar sacrificarea animalelor este interzisă. Se spune că cine nu sărbătorește această zi nu va putea iubi în acel an, în schimb dacă o celebrezi vei avea parte de belșug și vei fi ferit de boli! 

În trecut, tinerii se îmbrăcau haine de sărbătoare și culegeau primele flori ale primăverii. Apoi, fetele porneau în fugă către sat, iar băieții le prindeau și le sărutau. Dacă fata plăcea un anumit băiat se lăsa prinsă și se considera că cei doi s-au logodit.

Fetele necăsătorite strâng în această zi zăpada rămasă, pe care o topesc și cu care se spală pe față pentru a deveni mai frumoase. De Dragobete, bărbații ar trebui să se poarte frumos cu toate fetele. Altfel, vor avea o primăvară plină de ghinion. 

Dragobetele interzice munca la câmp, cusutul sau alte munci grele, în schimb, încurajează curățenia în casă, activitate care aduce mult spor în gospodărie! Se mai crede și că vei avea un an plin de necazuri dacă plângi în această zi.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. În unele zone ale României, fetele își pun busuioc sub pernă (ca de Bobotează), pentru a-și găsi iubirea adevărată.

24 februarie este cea mai bună zi pentru o cerere în căsătorie pentru că atrage noroc în dragoste și o viață bună în cuplu. Tot azi se poate sărbătorii logodna.

Ce faci de Valentine’s Day? 

Ziua Îndrăgostiților nu trebuie să pună presiune, nu trebuie să fie marcată neapărat cu gesturi mari și cadouri sofisticate. Cel mai important este timpul petrecut împreună, momentele frumoase care te ajută să mărturisești ceea ce simți pentru partenerul de viață. Indiferent cum alegi să celebrezi iubirea, ziua nu poate să fie decât una memorabilă.

Singuri acasă

Valentine’s Day poate fi petrecută perfect acasă, fără stres și obligații, doar unul cu altul. Vă puteți răsfăța cu un mic dejun pe care să-l pregătiți împreună, uitați-vă la filme, jucați-vă, citiți cu voce tare sau pur și simplu răsfoiți albumul cu pozele voastre. 

Gătiți ceva sofisticat împreună

Gătitul împreună, indiferent de ceea ce pregătiți, este o activitate plăcută care cere colaborare, atenție și care poate fi pretextul potrivit pentru dialoguri interesante, rememorări și crearea de noi amintiri frumoase. Este o modalitate în care vă sărbătoriți, vă distrați și vă simțiți bine unul alături de celălalt și, nu în ultimul rând, o ocazie perfectă pentru a petrece timp împreună. Puteți improviza, folosind ce se găsește prin frigider.

Recreează prima întâlnire

Ar putea să fie un moment memorabil pentru amândoi. Este o idee bună de Valentine’s Day să îmbraci aceleași haine, să pregătești același fel de mâncare și să faci aceleași lucruri. În felul acesta, ai putea crea un cadru asemănător cu cel în care v-ați cunoscut. Nu este neapărat nevoie să mergi până la cele mai mici amănunte, așa că te poți limita doar să sugerezi. Emoția și romantismul vor veni de la sine.

Valentine's Day

Un city break în orașul vostru

Imaginați-vă turiști în propriul vostru oraș. Porniți într-o expediție pe jos și descoperiți cele mai romantice locuri ale orașului vostru. Fie că planificați în amănunt, fie doar mergeți din aproape în aproape, bazați doar pe intuiția voastră, o astfel de zi este una în care o să vă reconectati cu voi. Țineți-vă de mână tot timpul și face-ți poze. Multe poze!  

O mică vacanță

Deși ar putea părea o soluție banală, poate fi una dintre cele mai plăcute surprize pe care le poți face partenerului tău de Valentine’s Day. O vacanță de câteva zile in care sa faceți împreună doar ceea ce va place nu poate sa fie decat o mare bucurie și un beneficiu pentru armonia relației. Este important să petreceți timp de calitate impreuna, fără să existe niciun fel de interventii din exterior, toată atenția fiind concentrată unul asupra altuia. 

O sesiune foto

Ar putea să fie o experiență interesantă pe moment și o amintire excepțională. Un fotograf profesionist poate face minuni. Completează sesiunea foto cu alte mici surprize și transformați Valentine’s Day într-o zi cu totul și cu totul inedită. 

La sală, împreună

Petreceți timp împreună la sala de fitness pe parcursul unei sesiuni de antrenament, mai ales dacă acest lucru este o premieră. Sau acasa. Va fi interesant, benefic și va genera momente plăcute și inedite. Un astfel de exercițiu este util pentru relația de cuplu, nu doar de Valentine’s Day, datorită faptului că poate contribui in foarte mare masura la întărirea legăturilor emoționale dintre voi, la creșterea sentimentului de satisfacție și la o imbunatatire a comunicarii non-verbale. 

Învățați amândoi ceva nou

O strategie bună pentru activitățile pe care le puteți face alături de jumătatea ta cu ocazia Zilei Îndrăgostiților este aceea de a învăța ceva nou împreună. Poate să fie orice, de la un curs de dans până la unul de cofetărie, de la patinaj la schi. Poate să fie și un curs de limbi străine sau de dezvoltare a abilităților de lucru la computer.

Valentine's Day

Scrieți scrisori de dragoste

Este un moment potrivit pentru declarații de dragoste, iar cele făcute în scris, sunt cele mai sincere. Experimentați o sesiune de „scrisori de dragoste”, la lumina lumânărilor. Puneți muzică pe fundal și apoi citiți unul altuia ce ați scris. Scrisorile de dragoste sunt o amintire fizică care poate dura toată viața.

Rememorați momentele voastre romantice

Creați o atmosferă romantică la voi acasă și rememorați momentele voastre cele mai frumose. Căutați toate elemente materiale: fotografii, haine, flori, bilețele, dovezi ale poveștii voastre de dragoste și creați un cufăr cu amintiri. Sigilați totul, eventual cu un mic lacăt și păstrați fiecare dintre voi cât o cheie. Lacătul cu două chei este un simbol al iubirii. 

Limită nu există. De la cadouri surpriză și o cină la lumina lumânărilor până la dragoste adevărată și ambianța festivă, există ceva special în ziua care îți oferă fluturi în stomac.Și nu uita că dragostea trebuie sărbătorită în fiecare zi, pentru că este cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla.

👉 Se spune că dragostea trece prin stomac, dar este susținute puternic de inteligența emoțională. 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies