fbpx
Acasa Cross Posts Acidul glicolic. Proprietăți, rol, beneficii

Acidul glicolic. Proprietăți, rol, beneficii

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 80 vizualizari 8 minute timp estimat

Acidul glicolic face parte din familia alfa hidroxi acizilor (cunoscuți ca AHA), este un acid natural. Specific pentru acidul glicolic sunt moleculele mici, fapt care favorizează penetrarea rapidă și eficientă a pielii. Acest fapt duce la rezultate rapide și constante mai ales atunci când este utilizat corect și constant. În cele ce urmează vei afla care sunt beneficile acidului glicolic, ce efecte are la nivelul pielii și pentru ce tipuri de ten este potrivit. 

Beneficii pentru piele

Acidul glicolic este inclus ca ingredient în numeroase produse pentru îngrijirea tenului pentru efectele pe care are. În funcție de concentrație, durata utilizării, beneficiile acidului glicolic sunt variate ți potrivite pentru diverse probleme cutanate. 

Acidul glicolic dă strălucire pielii

Îmbătrânirea tenului, prematură sau nu este accentuată și agravată de pielea deshidratată, uscată. Aspectul tenului este tern și cenușiu. Una din proprietățile acidului glicolic sunt capacitatea de produce o exfoliere mult mai blândă comparativ cu produsele tradiționale folosite în acest scop. Exfolierea înseamnă îndepărtarea celulelor moarte. Exact acesta este unul dintre efectele acidului glicolic care deși acționează delicat lasă pielea luminoasă și strălucitoare, în plus stimulând procesele naturale de regenerare celulară. 

Efect anti-aging

Pe lângă efectul său de peeling, acidul glicolic are și puternic efect anti-aging. Este drept că nu este unul din interior, ci din exterior, dar este unul intens și durabil, combinat și cu efectul de sinteză de colagen și elastină, și cu hidratarea intensă. Este bine de știut că exfolierea și efectul anti-aging generează o sensibilitate crescută a pielii față de razele UV. Dacă folosești astfel de tratamente cosmetice, este recomandat să folosești creme cu factor de protecție de minimum 30. 

Îmbunătățește aspectul pielii

Persoanele cu pielea aspră pot beneficia din plin de efectele acidului glicolic. Aplicarea unor loțiuni pe bază de acid glicolic stimulează formarea de noi celule, ceea ce are ca efect  „umplerea” liniilor fine, dar și atenuarea celor profunde. Des, cremele care conțin acid glicolic au în compoziție proteine din mătase sau extracte de lemn dulce care au un efect profund hidratant. Efectul este unul de hidratare intensă care îmbunătățește aspectul pielii. 

Acidul glicolic reduce porii

Porii dilatați sunt o textură des întâlnită în cazul tenului gras și mixt. Reducerea dimensiunii porilor este dificilă, iar acoperirea lor cu produse cosmetice este în măsură să genereze puncte negre, coșuri și să accentueze aspectul inestetic. Acidul glicolic are proprietatea de a reduce dimensiunea porilor, concomitent cu diminuarea excesului de sebum. Această proprietate recomandă acidul glicolic pentru a fi inclus în produsele de curățare și în preparatele demachiante. Totuși, trebuie mereu folosit cu atenție, evitându-se excesul, pentru că poate genera uscarea accentuată a pielii și descuamare. 

Are efect de iluminare și depigmentare

Toți acizii folosiți în cosmetică au un efect de iluminare și depigmentare, unii mai mult, alții mai puțin. Acidul glicolic are și el această proprietate care, în plus generează rezultate rapide și stabile, ca urmare a unui efect în profunzimea epidermei, nu doar la suprafață.  

Produsele iluminatoare pe bază de acid glicolic contribuie la reducerea petelor pigmentare, a decolorării și a melasmei (masca de sarcină). Mai mult, ingrediente de origine naturală, precum ginsengul, aloe vera sau fructoza ajută la îmbunătățirea circulației, calmarea tenului sensibil și la iluminarea tenului și sunt des utilizate în asociere cu acidul glicolic pentru a potența și completa efectul acestuia. 

Tratează acneea

Acidul glicolic este un produs eficient în tratarea acneei rebele la alte strategii de tratament. Efectul său este rapid, totodată având ca beneficiu suplimentar reducerea pustulelor acneice. Prin capacitatea de stimulare a proceselor de regenerare celulară, acidul glicolic contribuie la vindecarea pielii și ajută la reducerea cicatricilor acneice inestetice. Efectul antiacneic este potențat și de capacitatea antibacteriană a acidului glicolic. 

Cum se folosește acidul glicolic

Acidul glicolic este un exfoliant. Acest lucru înseamnă că ajută la eliminarea celulelor moarte și oferă un aspect curat, neted și luminos stratului superior al pielii. Beneficiile pe care le are sunt efectul acțiunii „agresive” tipice pentru orice acid. 

Acesta este motivul pentru care este bine să eviți să aplici direct pe piele sau să realizezi combinații între acest acid și alte substanțe cu efecte similare, pentru că poți provoca leziuni, iritații și înroșirea pielii. În majoritatea cazurilor, acidul glicolic este inclus în compoziția unor produse de îngrijire a tenului, de la soluții tonice, la spumă de curățare a feței, produse de gomaj sau seruri și creme de iluminare. 

👉 Ce este și la ce ajută acidul hialuronic

Efectele adverse ale acidului glicolic

Majoritatea persoanelor nu se confruntă cu efecte adverse atunci când folosesc produse pe bază de acid glicolic. Acestea apar în cazul unor persoane cu tenul foarte sensibil sau uscat, care se poate irita ușor. În cazurile extreme, apare senzația de usturime, pielea își schimbă culoarea în gri-alb sau se pot forma basici dureroase. 

Un alt aspect important este să te asiguri că produsul folosit nu are o concentrație prea mare de acid glicolic; majoritatea produselor cosmetice au o concentrație sub 5%; această limită este sigură pentru ten, însă un procent mai mare poate cauza arsuri de piele. 

Se recomandă folosirea unor produse cu acid glicolic care nu depășesc concentrația de 10% și care au un pH mai mare de 3,5. La început, sunt recomandate produsele care au o concentrație scăzută de acid glicolic, de aproximativ 6%. Pentru că acidul glicolic crește riscul de arsuri solare, este indicat să fie folosit în rutina de seară sau împreună cu o cremă cu protecție solară dimineața. Pentru îngrijirea zilnică, este indicat ca produsele folosite să aibă o concentrație de acid glicolic între 2% și 4%. Pentru exfolierea la domiciliu, pot fi folosite produse care au o concentrație de acid glicolic între 5% și 30%, însă nu în fiecare zi. Exfolierea este recomandată de două-trei ori pe săptămână.

După primele tratamente, pielea poate fi aspră. Acest lucru este normal și înseamnă că acidul glicolic acționează corespunzător. Dacă nu apar iritații sau pete roșii pe piele, poate fi aplicat de patru ori pe săptămână. Numărul de zile în care este utilizat acidul glicolic ar trebui să crească treptat, pe măsură ce pielea începe să-l tolereze.

👉 Ce este acidul azelaic. Utilizări în cosmetică și efecte adverse

Acum știi totceea ce este necesar despre acidul glicorl, astfel că-l poți utiliza liniștită pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie a revistei este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro