fbpx
Acasa Frumusețe Ce este acidul azelaic. Utilizări în cosmetică și efecte adverse

Ce este acidul azelaic. Utilizări în cosmetică și efecte adverse

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 562 vizualizari 11 minute timp estimat

Există numeroase soluții care pot îmbunătății aspectul pielii, iar printre acestea se numără și acidul azelaic. În consecință poate fi pus pe listă alături de acidul glicolic, salicilic și poate chiar acidul lactic, pentru beneficiile pe care le aduce pielii. 

Cunoscut pentru capacitatea sa de a aduce strălucire pielii, acidul azelaic poate oferi multe beneficii suplimentare. În plus, acest ingredient este un element care poate intra in rutina femeilor însărcinate, pentru care anumite produse de îngrijire a pielii, cum ar fi retinoizii, sunt interzise.  

👉 Retinol vs retinoizi. Care sunt diferențele și cum le utilizezi, inclusiv atunci cân iei în calcul și acidul azelaic

Ce este și ce efecte are acidul azelaic

Acidul azelaic este un compus care se găsește în mod natural în grâu și orz și este, de asemenea, produs de anumite ciuperci care sunt în mod natural pe piele. În preparatele cosmetice, acidul azelaic este produs sintetic și acționează ca un exfoliant care are capacitatea de a promova refacerea celulelor pielii. În plus, este foarte eficient pentru a desfunda porii și are proprietăți antiinflamatorii ușoare, dar de durată. 

Acidul azelaic stimulează procesele de regenerare celulară și face asta în profunzimea straturilor pielii și este eficient în tratarea rozaceei, a hiperpigmentării și melasmei și a petelor pigmentare după acnee. Capacitatea antiinflamatorie este stabilă și nu este asociată cu efecte secundare iritante, putând fi utilizat în preparatele uzuale de îngrijire chiar și de două ori pe zi. Efectele nu apar imediat, dar se instalează vizibil după o utilizare constantă de 10-12 săptămâni și rămân stabile. Mai mult, pentru rozacee acidul azelaic pare a fi una dintre cele mai bune terapii de întreținere. Există dovezi că acidul azelaic poate eradica bacteriile asociate cu afecțiunile pielii.

Adesea acid azelaic este adăugat în cosmeticele care aduc strălucire și luptă cu masca de sarcină (melasma), cu decolorarea și pigmentările post-acnee, uniformizând tenul din profunzimea lui. Acidul azelaic funcționează ca un inhibitor de pigment, scade sinteza de melanină, pigmentul natural din piele. Avantajul este că acidul azelaic poate fi folosit, fără riscul unor efecte secundare, timp îndelungat, ceea ce alte produse destinate aceluiași scop, dar cu alt ingredient activ, nu sunt recomandate, tocmai pentru riscul ridicat de reacții adverse. 

👉 Unul dintre secretele majore ale tratamentelor de îngrijire este să operzi pentru același compus principal în creme și în serurile pentru față. Acestea din urmă sunt un boost esențial în rutina de frumusețe. 

Acidul azelaic poate ajuta la tratarea acneei

Acidul azelaic pare să fie foarte eficient în tratarea acneei, printr-un dublu mecanism: accelerarea evoluției celulelor pielii, care poate fi procesul care menține mereu porii curați și reduce riscul apariției a noi pustule și un puternic efect antibacterian exact împotriva acelor agenți microbieni care depășesc bariera naturală de protecție a pielii și produc coșuri. 

Totuși, acidul azelaic poate fi mai puțin eficient decât peroxidul de benzoil, dar la fel de eficient în curățarea acneei ca tretinoina (Retin-A). Aceasta face ca acidul azelaic să fie soluție ideală de terapie pentru acneea de sarcină sau pentru alte probleme ale tenului în această perioadă. Acest beneficiu trebuie luat în considerare în contextul că, acidul azelaic este mai slab decât ingredientele active precum retinoizii și acidul salicilic, deci și mai puțin eficient.

Forme ale acidului azelaic

Poți găsi acid azelaic ca ingredient într-o gamă de produse topice, de la seruri și tratamente pentru pete întunecate, până la creme de iluminare și de la tratamente cosmetice în cabinete dermatologice, până la demachiante și soluții anti-acnee. 

Efectele secundare ale acidului azelaic

Acidul azelaic este sigur și potrivit chiar și pentru pielea sensibilă. Dar există încă potențial de a produce iritații, dacă doza nu este corect ajustată și adaptată la caracteristicile individuale ale tenului tău. 

Deși acidul azelaic este potrivit pentru tipurile de piele sensibilă și este utilizat în tratamentul rozaceei, ingredientul este un exfoliant și poate duce la uscarea pielii și la favorizarea iritațiilor.

Pentru a te bucura doar de beneficii,limitează riscurile prin utilizarea acidului azelaic în doze crescânde. Adică, începe cu cantități mici cât un bob de mazăre, din produsul care-l conține și crește treptat, dar lent cantitatea, până ajungi la cea care-ți este necesară. 

Cu ce nu se combină acidul azelaic

Acidul nu este recomandat în cazul eczemelor, pentru că poate exacerba simptomele. Totodată trebuie utilizat cu prudență în psoriazis, deși pare a fi un element benefic, dar numai dacă dermatologul îl recomandă. 

Un alt aspect de care trebuie ținut seama, dacă-l utilizezi este acela de a nu-l combina cu alte produse care conțin acizi și de a evita utilizarea simultană cu produse ce au în compoziție vitamina C, recomandarea fiind aceea a utiliza cele două preparate cosmetice la interval de 12 sau chiar 24 de ore. 

Indicația dermatolului, pentru concentrații mai mari de acid azelaic

Intensitatea acțiunii acidului azelaic depinde în mare măsură de concentrația acestuia. Lând însă în calcul riscurile, cele mai eficiente produse cu doze ridicate de acid pot fi preparate la indicația medicului dermatolog, mai ales pentru tratarea eficientă a rozaceei, mai ales atunci când este asociată cu acnee sau cu o pigmentare intensă a pielii ca urmare a unor factori externi sau a sarcinii. 

Doza ideală pentru terapie este de cel puțin 10 la sută. Și, dacă nu funcționează, în special pentru tratamentul acneei sau rozaceei, concentrația poate fi crescută fie prin aplicarea de două ori pe zi, fie prin creșterea concentrației la 15%. Doza maximă benefică este acidul azelaic 20%.

👉 Îți va fi utilă completarea rutinei de frumusețe cu aloe. Deccoperă ce beneficii are pentru piele Aloe Vera

acid azelaic

Îngrijirea de rutină cu acidul azelaic

Ideal este să începi cu un demachiant delicat, mai ales dacă nu ai mai folosit anterior produse cu acid azelaic. Chiar dacă este blând, acidul azelaic poate avea inițial efect iritant. Este importanat ca atunci când utilizezi acest produs să eviți expunerea la soare și să folosești produse cu factor d eprotecție solară ridicat. De fapt cremele și alte preparate care-ș conțin au adăugat SPF 30. 

Cu ce se combină acidul azelaic

Combină produsele cu acid azelaic cu creme de protecție solară colorată (cu oxid de fier în ingrediente), deoarece protejează pielea de lumina vizibilă foarte eficient.

Seara, folosește un demachiant uzual și produsul cu acid azelaic. Dacă utilizezi un produs pe bază de rețetă pentru a trata rozaceea sau o altă afecțiune poți utiliza și o cremă hidratantă

Cât de des ar trebui să utilizezi acid azelaic

Acidul azelaic poate fi utilizat o dată pe zi sau de două ori, dar cât de des îl folosești depinde doar de reacțivitatea pielii tale, dar și pe gravitatea problemei pe care o tratezi. De exemplu, dacă tratezi acneea, este posibil să-l asociezi și cu un retinoid. Dar, combinația poate fi iritantă, mai ales pe o piele mai puțin adaptată la terapia cu acizi. 

Acidul poate fi folosit atât dimineața, cât și seara. Dacă îl aplici o dată pe zi, optează pentru dimineața, mai ales dacă îl combini cu un retinoid, seara. Pielea care tolerează, poate primi acid azelaic și dimineața, și seara împreună cu retinoidul. 

Cremele și alte produse cosmetice disponibile conțin acidul azelaic în proporție de 10%. Mai mult se poate, dar numai cu recomandare și prepararea cremei în farmacie. Cremele de iluminare obișnuite au 10% acid azelaic. 

Acidul azelaic este un produs topic, care poate trata acneea, rozaceea și decolorarea pielii. Mai blând decât alte opțiuni, este o alegere bună pentru pielea sensibilă și este o soluție sigură pentru femeile însărcinate.

  • Sursa foto: 123rf.com
  • Sursa infor: healthline.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies