fbpx
Acasa Frumusețe Retinol vs retinoizi. Care sunt diferențele și cum le utilizezi

Retinol vs retinoizi. Care sunt diferențele și cum le utilizezi

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 2,8K vizualizari 13 minute timp estimat

Cu siguranță că ai folosit creme cu retinol, dar ai auzit și de retinoizi. Ambii termeni definesc compuși utili în îngrijirea pielii, dar cu efecte destul de diferite. Și retinolul și retinozii au beneficii în îngrijirea pielii, dar între cele două substanțe sunt diferențe. Este important ca atunci când alegi un produs cosmetic să faci diferența între retinol și retinoizi și să știi ce efecte are fiecare, pentru a avea opțiuni corecte, care să funcționeze eficient pentru pielea ta. 

Retinol. Ce este și ce efecte are

Retinolul este o formă de vitamina A care este transformată în organism în retinaldehidă, iar ulterior în acid retinoic, o formă activă care se leagă de receptorii din nucleii celulelor pielii. Retinolul este disponibil într-o varietate de produse de îngrijire a pielii, care pot fi eliberate fără prescripție medicală. Concentrația de retinol din creme, loțiuni, seruri și alte tipuri de preparate cosmetice este, de regulă cuprinse între 0,025 și 1%.

Retinolul este unul dintre cel mai bine studiate ingrediente, dar și unul dintre cele mai folosite pentru capacitatea lui de a îmbunătăți aspectul liniilor fine și de a atenua ridurile. Totodată retinolul are și capacitatea de a îmbunătăți nuanța pielii și de a reda strălucire. Folosit constant, chiar și în concentrații mici, o altă calitate pe care o are retinolul este aceea de a stimula producția de colagen. Efectul obținut este unul de tonifiere a structurilor profunde ale pielii. 

În același timp, retinolul îmbunătățește și accelerează procesul natural prin care celulele pielii sunt eliminate și înlocuite cu altele noi. În  general, celulele pielii sunt înlocuite aproximativ la fiecare 28-30 de zile. Acest mecanism are loc continuu în piele, dar devine din ce în ce mai lent pe măsură ce înaintăm în vârstă. practic, după vârsta de 25 de ani acest mecanism diminuează, la început lent, apoi din ce în ce mai repede, ajungând la vârsta de 60 de ani la 25% din ritmul de la 30 de ani. 

Retinoizii. Ce sunt și ce efecte au

Retinoizii sunt compuși derivați din vitamina A care ajută la reglarea keratinizării (refacerea) celulelor pielii. Formele obișnuite de retinoizi utilizate în produsele de îngrijire a pielii includ retinolul, palmitatul de retinil, retinaldehida și tretinoina.

Retinoizii sunt folosiți în mod obișnuit pentru a trata acneea și pentru beneficii anti-îmbătrânire. Incorporarea retinoizilor în rutina de îngrijire a pielii poate ajuta la stimularea producției de colagen, la reducerea liniilor fine, la îmbunătățirea texturii și tonusului pielii.

Retinolii funcționează deosebit de bine pentru punctele albe, punctele negre, porii măriți și îmbunătățește vizibil aspectul și textura stratului final al pielii. Retinolii sunt adăugați în cantități foarte mici în produsele cosmetice pentru că pot genera un exces de vitamină A sau pot fi asociați cu alte efecte secundare. Retinolul este varinata cea mai sigură a retinoizilor. 

Este nevoie de trei până la șase luni de utilizare regulată pentru a putea observa îmbunătățiri legate de aspectul ridurilor; cele mai bune rezultate se pot observa între șase și 12 luni. Pentru că retinoizii pot provoca uscarea și iritarea pielii, medicii recomandă utilizarea acestora odată la două zile, și apoi, treptat, ajungându-se la aplicarea în fiecare seară. Este necesară utilizarea cremelor de protecție solară, în mod riguros, deoarece retinoizii (un efect similar este produs și de retinol, motiv pentru care toate cremele care îi conțin au adăugat substanțe cu factor de protecție solară) cresc sensibilitatea pielii la lumina soarelui. 

Retinol sau retinoizi? Care este mai eficient

Alegerea între retinol și retinoizi depinde de tipul de piele și problemele pe care aceasta le are. Persoanele cu piele sensibilă și/sau uscată preferă adesea produsele care conțin retinol, care este mai puțin iritant. Pentru pielea predispusă la acnee sau grasă, îmbunătățirea aspectului este mai importantă cu retinoizi. Este bine de știut că pentru unele preparate este necesară o prescripție medicală de la medicul dermatolog, care poate stabili exact cantitățile de substanță necesare și modul de utilizare optim, în funcție de problema dermatologică acre trebuie tratată. 

Alegerea unui retinoid depinde însă de gradul de toleranță al pielii. Este important de știut că utilizarea inadecvată sau excesivă poate duce la iritații și inflamații, care îți pot compromite bariera cutanată.

  • Cea mai bună strategie, în absența unei prescripții medicale sau a unei recomandări de la dermatolog este utilizarea unor creme hidratante cu o concentrație mică de retinoli (0,01%-0,03%). 
  • Aplicarea cremelor cu retinol este indicată seara, deoarece acesta este momentul în care mecanismele de regenerare celulară sunt activate la nivelul maxim.  
  • Începe mereu cu o frecvență de două zile pe săptămână (de exemplu luni și vineri). Treptat frecvența poate fi crescută la 3 zile pe săptămână, iar ulterior, pentru întreținere și obținerea unor efecte stabile, o dată la două zile. Scopul este acela de a adopta piela la terapia cu retinol și de a evita iritațiile, din păcate destul de frecvente. 
  • Medicii recomandă aplicarea acestor creme numai pe pielea perfect uscată. Mult timp s-a crezut că umezeala în combinație cu retinolul accentuează receptivitatea pielii, însă studiile au contrazis acest aspect (apa îl poate face mai puțin eficient).
  • Oricât de tentată ai fi să ștergi ridurile din jurul ochilor, aplicarea cremelor cu retinol pe această zonă sensibilă produce iritații și duce la o deshidratare rapidă. Pentru ea există alte creme care dau rezultate și care asigură inclusiv confort.
  • Este recomandat a evita folosirea cremelor cu retinol zilnic, dacă nu există o recomandare medicală în acest sens. 
  • Nu uita că retinolii și retinoizii cresc sensibilitatea la lumina soarelui, astfel că este indicat să renunți la tratament cel puțin cu o săptămână înainte de a te expune la soare sau să utilizezi mereu creme cu factor de protecție ridicat (SPF minim 30).

retinol

Efecte secundare potențiale ale retinolului și retinoizilor

Retinoizii, și într-o măsură mai mică, retinolul, pot provoca uscarea și iritarea pielii. Acest risc poate fi evitat prin incorporarea treptată a acestor produse în rutina de îngrijire a pielii. Este bine de știut că efectele pozitive depind în mai mică măsură de concentrația substanțelor, cât de durata și utilizarea constanță a cremelor cu retinol sau retinoizi

Se știe că retinoizii topici pot provoaca iritații în primele două până la patru săptămâni, de la debutul utilizării, așa că este important să fie incluși într-o cremă hidratantă și să oferi posibilitatea pielii să se adapteze. După acea perioadă inițială, este în regulă să-l folosești în mod uzual, atâta timp cât pielea ta poate tolera.

În orice moment, dacă apar roșeață, uscăciune, peeling sau mâncărime, utilizarea cremelor cu retinol trebui oprită pentru una-două sau mai multe zile. De la debutul utilizării unor creme cu retinol, până la apariția efectelor pozitive poate dura 2-3  începe să se manifeste. Spre deosebire de produsele de exfoliere sau de produsele de împrospătare care conțin ingrediente precum acidul hialuronic, unde puteți vedea rezultate imediate, trebuie respectată rutina retinolului înainte de a observa beneficiile.

Este important de știut că persoanele cu rozacee sau cu piele foarte sensibilă nu ar trebui să folosească retinol. 

👉 Se spune că este secertul unei pieli veșnic frumoase. Ce este și la ce ajută acidul hialuronic

De ce este necesar sfatul dermatologului

Retinolul și retinoizii sunt substanțe utile pielii, în ciuda unor posibile reacții adverse. Dar, pentru a beneficia de efectele pozitive este important să alegi compusul potrivit, în doza ideală, iar asta o poate face cel mai bine medicul dermatolog. 

La fel, poți primii recomandări cu privire la tipul de creme bun pentru pielea ta și sfaturi despre rutina personalizată de îngrijire pe care să o urmezi. În plus, dacă ai o piele predispusă la acnee sau grasă, este posibil să beneficiați de un retinoid pe bază de rețetă, cu efecte foarte bune și pe termen lung.

Retinol și vitamina C împreună

Vitamina C este un antioxidant care ajută la reducerea inflamației cauzate de factorii de stres din mediu, cum ar fi expunerea la soare și poluare. Vitamina C ajută, de asemenea, la reducerea hiperpigmentării și a petelor întunecate cauzate de cicatricile acneei sau de expunerea la soare. Cercetările au arătat, de asemenea, că vitamina C ajută la stimularea producției de colagen, ceea ce face pielea să pară mai fermă și reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor.

Combinația dintre vitamină C și retinol în rutina de îngrijire a pielii este un beneficiu major. Retinolul și vitamina C lucrează împreună incredibil de bine nu numai pentru a proteja pielea, ci și pentru a ajuta la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, cum ar fi liniile fine, ridurile și hiperpigmentarea. Cu toate acestea, cele două substanțe nu trebuie folosite împreună. Retinolul în crema de seară, vitamina C în cea de dimineață. Folosite în acest mod pielea va fi mai strălucitoare și mai uniformă. 

Nu trebuie uitat că ambele ingrediente pot fi iritante, așa că este important să alegi produse cu tolerabilitate îmbunătățită – adesea cu o bază mai hidratantă sau cu eliberare treptată a ingredientelor active.

Concluzia este că retinolul, retinoizii și vitamina C sunt aliați de nădejde pentru o piele fermă și tânără, indiferent de vârstă, atâta vreme cât sunt folosiți constant și adecvat.

👉 Aloe Vera este sursa pentru multe dintre ingredientele produselor cosmetice pe care le folosești.  Ce beneficii are pentru piele Aloe Vera

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies