fbpx
Acasa Frumusețe Seruri de față. Ce trebuie să știi

Seruri de față. Ce trebuie să știi

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 360 vizualizari 14 minute timp estimat

Este util să știi că utilizarea de seruri de față este un beneficiu pentru rutina ta de îngrijire. Sunt o investiție în viitor. Probabil că se poate și fără ele, dar este mai bine cu! Există ideea că un ser cosmetic este doar un moft și că sunt un pas inutil în ritualul de îngrijire a pielii. Fals! În realitate, aceste produse tratează în mod activ probleme importante ale pielii, fiind mai mult decât necesare în cadrul rutinei zilnice. 

Ce este un serum de față

Serurile pentru față sunt produse cosmetice concentrate, concepute pentru a oferi pielii beneficii specifice prin intermediul ingredientelor active. Acestea sunt formulate pentru a pătrunde mai adânc în piele decât cremele obișnuite datorită texturii lor ușoare și a moleculelor mai mici.

Articol preluat și adaptat din revista #Femeia  (ai posibilitatea de a vedea integral revista și multa alte articole utile și în varinata digitală a revistei).

Diversele tipuri de seruri de față au formule extrem de concentrate în ingrediente active, cu mult superioare cremelor de îngrijire, având capacitatea de a penetra pielea în profunzime, în mare datorită texturii lor elaborate, ușor de absorbit. Totodată, acestea sunt în măsură să trateze mai multe afecțiuni serioase, precum hiperpigmentare, ridurile, deshidratarea sau acneea. 

Dacă reticența ta vine din experiența anterioară cu un produs care nu și-a făcut treaba, se prea poate să-l fi folosit greșit. Un serum se folosește întotdeauna după curățarea feței pentru ca micromoleculele din care acesta este făcut să penetreze optim pielea. După ser este indicat să aplici și o loțiune tonică sau apă rece pentru a închide porii. Toate tipurile de serumuri se aplică fie seară, fie dimineață, înainte să aplici crema de zi sau de noapte. 

Este bine să știi că prețul lor piperat este deseori justificat de ingredientele în concentrații mari, dar și de marcă – la fel ca în cazul medicamentelor), însă compusul de bază este același.

👉 Acidul glicolic. Proprietăți, rol, beneficii

Tipuri de seruri de față

  1. Seruri hidratante: Acestea conțin ingrediente precum acidul hialuronic, glicerină și aloe vera, care ajută la menținerea și atragerea umidității în piele, prevenind deshidratarea.
  2. Seruri anti-îmbătrânire: Aceste seruri sunt formulate cu ingrediente precum retinolul, peptidele, vitaminele C și E, și niacinamida, care ajută la reducerea ridurilor, îmbunătățirea elasticității și fermității pielii.
  3. Seruri iluminatoare: Aceste seruri conțin adesea vitamina C, extracte de ceai verde și acid kojic, care ajută la uniformizarea tonului pielii și la reducerea petelor pigmentare.
  4. Seruri anti-acnee: Formulate cu ingrediente precum acidul salicilic, niacinamida și acidul azelaic, aceste seruri ajută la combaterea acneei, reducerea inflamației și prevenirea formării de noi imperfecțiuni.
  5. Seruri calmante: Conțin ingrediente precum aloe vera, alantoină și extracte de plante (cum ar fi mușețelul) care ajută la calmarea pielii iritate și la reducerea roșeții.

seruri de fata

Cel mai bun ser pentru față

Un serum este o modalitate eficientă de a livra tenului ingredientele active care-i sunt neceare, direct și rapid, în concentrații care să facă o diferență vizibilă. Acesta se aplică mereu pe pielea proaspăt curățată – chiar și dimineața, deoarece tenul se poate încărca și peste noapte din cauza transpirației și sebumului, dar și impurităților care sălășluiesc în textilele de pat, pentru a-și atinge obiectivele. 

Un ser bun tratează probleme specifice tenului precum: riduri, hiperpigmentare sau decolorare, pierderea fermității și alte semne ale îmbătrânirii pielii.

Pentru ca toate aceste probleme să-și găsească rezolvarea într-un serum, cheia este alegerea ingredientelor, astfel: 

  • pentru ten mai luminos, caută pe etichetă antioxidanți (vitamina C, resveratrol, ceai verde etc.);
  • deshidratarea este combătută cu ajutorul acidului hialuronic; 
  • pentru riduri te poți baza pe peptide, dar și pe retinol sau niacină – excelente și în îmbunătățirea texturii și decolorarea petelor pigmentare; 
  • melasma poate fi combătută cu extract de lemn-dulce sau hidrochinonă; 
  • acnee este tratată cu ingrediente precum extractul de arbore de ceai verde sau acidul salicilic ori glicolic.

👉 Ce este acidul azelaic. Utilizări în cosmetică și efecte adverse

Ce beneficii are serul de față

  • Concentrație mare de ingrediente active: Serurile conțin o concentrație mai mare de ingrediente active decât cremele obișnuite, ceea ce le face mai eficiente pentru tratamentele specifice ale pielii.
  • Textură ușoară: Serurile au o textură mai ușoară și sunt mai rapid absorbite de piele, făcându-le ideale pentru a fi aplicate sub alte produse, cum ar fi cremele hidratante.
  • Eficiență sporită: Datorită capacității lor de a pătrunde mai adânc în piele, serurile sunt capabile să livreze ingredientele active direct în straturile unde sunt cel mai necesare.

Crema de hidratare după serumuri

Întrebarea care s epune, în mod firesc este de ce este nevoie d eo cremă de hidratare, dacă  serurile sunt atât de eficiente? Rolul cremelor nu este doar acela de a hidrata și hrăni tenul, ci și de a „sigila” pielea după tratamentul anterior. Este foarte adevărat că unele seruri au și rol de hidratare a pielii, însă misiunea lor este de a pătrunde în profunzimea pielii, în vreme ce cremele hidratante se ocupă de straturile de la suprafață.

Dacă tenul o cere, poți să folosești două formule de serum (pentru nevoi diferite), dar așteaptă o jumătate de oră între aplicări, pentru ca ingredientele active să nu provoace reacții chimice nedorite.

Bune de știu despre seruri 

Se spune că poți să judeci un serum după ingredientul care se găsește în fruntea listei. Alege ipul de seruri de față în funcție de ingredientul principale din acestea. 

👉 Ce beneficii are pentru piele Aloe Vera

Ce conține diversele tipuri de seruri de față

VITAMINA C. Beneficiile vitaminei C în materie de îngrijirea tenului includ iluminarea nuanței pielii, decolorarea petelor închise și reducerea aspectului ridurilor și liniilor fine. Vitamina C este un antioxidant pe care ar trebui să-l folosească toată lumea, indiferent de vârstă sau de tipul de piele. Deși este disponibilă în numeroase produse, un serum ar fi de departe cel mai eficient și ar fi ideal să fie aplicat în cursul dimineții, după curățare și înainte de hidratare și aplicarea cremei cu SPF.

ACID HIALURONIC. Se găsește în mod natural în corpurile noastre și în pielea noastră, funcția sa principală fiind aceea de a reține apa și de a menține țesutul umed și lubrifiat. În ciuda denumirii de „acid”, acesta este un compus blând cu pielea, dar care acționează ca un magnet, atrăgând umezeala în pielea ta și păstrând-o blocată înăuntru. 

Aplică-l pe pielea umedă pentru a sigila umezeala, în loc să extragă umiditatea deja existentă din profunzimea pielii.

NIACINAMIDĂ. Este de fapt vitamina B3, unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare în materie de îngrijirea pielii, ideală pentru tratarea coșurilor, calmând roșeața și imperfecțiunile. Este de asemenea indicată în cazul persoanelor care suferă de pigmentare nedorită, ameliorează sănătatea pielii prin întărirea barierei epidermice. Poate fi aplicată de două ori pe zi, odată dimineața și încă o dată înainte de culcare. Folosește serumul cu niacinamidă după curățare și înainte de crema hidratantă. 

ACID SALICILIC. Este unul dintre ingredientele care au dovedit cel mai des eficiență în reducerea erupțiilor, decongestionarea porilor și îmbunătățirea hidratării. La bază acid beta-hidroxid (BHA), acesta este un exfoliant superblând, care ajută celulele pielii să se reînnoiască ușor. Este recomandat persoanelor cu ten gras sau predispus la acnee, dar poate fi util și pentru reducerea roșeții în cazul pielii sensibile. Aplică-l după curățare și închiderea porilor. 

RETINOL. Dacă îți dorești o modalitate dovedită științific drept eficientă în tratarea coșurilor și ridurilor de pe frunte, sau dacă vrei o piele mai netedă și mai suplă, nu poți ocoli acest ingredient. Singura problemă este faptul că poate avea unele efecte secundare (iritații), dacă ai pielea sensibilă sau dacă îți expui tenul la soare după tratament (este și motivul pentru care tratamentele cu retinol sunt mai degrabă recomandate în sezoanele reci). Acest compus are și o alternativă naturală însă, numită bakuchiol, care are același efect: stimulează pielea să producă celule noi, sănătoase, desprinzând stratul de piele uscată de la suprafață, ceea ce sporește producția de colagen și elastină.

Un truc util!   

Cumpără întotdeauna serumul împreună cu crema de îngrijire din gamă (în funcție de nevoile pielii tale), dacă este disponibil, pentru a putea beneficia de o acțiune completă a ingredientelor din formulă. 

ser de fata

Considerații și precauții pentru utilizarea de seruri de față

  • Alergii și sensibilitate: Testează serul pe o mică porțiune de piele înainte de a-l aplica pe toată fața pentru a verifica eventualele reacții alergice.
  • Compatibilitatea produselor: Asigură-te că ingredientele din ser sunt compatibile cu cele din alte produse pe care le folosești pentru a evita iritațiile.
  • Conservarea produsului: Păstrează serurile în locuri răcoroase și ferite de lumină pentru a menține stabilitatea ingredientelor active.

Folosește seruri de față, sunt o componentă esențială în rutina de îngrijire a pielii, oferind soluții concentrate și eficiente pentru diverse nevoi și probleme ale pielii. Alegerea unui ser potrivit tipului tău de piele și nevoilor specifice poate aduce îmbunătățiri vizibile în aspectul și sănătatea pielii.

Sursa foto: 123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies