fbpx
Acasa Cross Posts Păr gras. Cauze, soluții, tratamente naturiste care funcționează

Păr gras. Cauze, soluții, tratamente naturiste care funcționează

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 179 vizualizari 20 minute timp estimat

Să ai un păr gras nu este deloc o fericire. Din contră, este o problemă reală care poate afecta stima de sine și imaginea personală. În plus există tendința de a te spăla foarte des pe cap, ca să elimini problema acestui păr gras, deși acest obicei este unul dintre factorii care amplifică efectele. 

Abordăm subiectul păr gras și-l tratăm din toate punctele de vedere, de la cauze, la soluții și până la tratamente naturiste care dau cu adevărat rezultate. 

 • Ce înseamnă păr gras
 • Cauzele care duc la păr gras
 • Cum îngrijești părul gras
 • Remedii naturiste pentru părul gras
 • Soluții pentru păr gras care funcționează

Ce înseamnă păr gras

Rădăcinile părului au glande sebacee care secretă o substanță grasă numită sebum. Secretat în cantități normale, el este benefic pentru păr, păstrându-l sănătos, fin și protejându-l împotriva uscării excesive sau ruperii. 

Sebumul natural este necesar firului de par, dar dacă este în exces te vei confrunta cu păr gras. Având rol de protecție și hrănire, sebumul natural protejează și pielea capului și firul de păr. În  absența acestuia părul se rupe foarte ușor, se încurcă. Excesul de sebum este, pe de alta parte, extrem de neplăcut pentru că dă părului un aspect murdar si neingrijit.

Sunt mai multe motive care duc la un exces de sebum și la păr gras. Principala cauză este componenta ereditară, urmată de unele dezechilibre hormonale. Pe lista factorilor care duc la prezența excesului de sebum și la păr gras sunt și alimentația, unele alimente stimulând secreția de sebum, oboseala, stresul, poluarea, dereglările hormonale sau schimbările de sezon. Este important de menționat că deși pot stimula secreția de sebum, alimentele nu sunt decât un factor ocazional care influențează secreția de sebum. 

Cauzele care duc la păr gras

Secreția excesivă a glandelor sebacee este ereditară, așa că principalul motiv care duce la îngrășarea rapidă a părului poate fi o predispoziție genetică. Aceasta se manifestă la pubertate, se amplifică la adolescență, dar tinde să diminueze la vârsta adultă. Deseori părul foarte gras este asociat și cu un ten gras cu tendință acneică. Componenta genetică care le declanșează se manifestă printr-un dezechilibru organic, de cele mai multe ori unul hormonal. Stabilirea exactă a cauzei și tratamentul adecvat pot rezolva eficient și complet problema. 

Dieta inadecvată

Excesul de grăsimi poate fi un factor care amplifică problema părului gras. La fel de bine poate să fie carența unor nutrienți importanți, cum ar fi zincul și vitamina C. și un aport hidric precar în mod constant poate fi unul dintre factorii care alimentează secreția de sebum și, implict, un factor care duce la păr gras. 

Folosește produse cosmetice inadecvate

Ai agresat podoaba capilara cu sampoane din mărci diferite într-o perioada scurtă de timp. Mai mult, te speli zilnic pe pac și ești agresivă cu tratamentele cosmetice pe care le folosești pentru scalp. Stai mult în soare, te miști într-un mediu poluat. Toate la un loc generează o reacție de apărare a părului tău care se manifestă prin exces de sebum.

Utilizarea unor șampoane blânde, cu ph neutru și spălatul pe cap doar de două ori pe săptămână va ajuta la calmarea excesului de sebum. Un sfat util este acela de a opta pentru soluții de îngrijire 100% naturale – măști de păr făcute dintr-un singur ingredient (detaliem mai jos) sau produse profesionale de îngrijire, perfect adaptate tipului de păr. Ia în calcul că în urma tratamentelor pe care le aplici, părul evoluează, deci va avea nevoie de produse care să fie actualizate cu stadiul părului tău. 

Stesul cronic

Stresul, inamicul numărul 1 în era modernă, nu ne afectează doar în plan psihic, ci și fizic, iar printre consecințele imediate este și un păr gras. Combate excesul de sebum printr-o viață echilibrată, care presupune să acorzi timpul cuvenit fiecărei activități cotidiene, fără a uita de relaxare.

👉 Stresul este povara de fiecare zi. De asta strategiile care te pot elibera sau care pot ține stresul sub control sunt mai necesare ca oricând. 

par gras

Cum îngrijești părul gras

Din fericire există soluții eficiente, cu rezultate și remedii pentru părul gras. Spălatul pe cap zilnic este o idee bună, dar este soluția de compromis. Repari efectele cauzei, dar nu rezolvi problema.

Alege un șampon cu pH-ul potrivit

Contează în mod esențial să folosești un șampon cu un pH mai mare. Șampoanele pentru păr normal au un pH între 4 și 5, dar pentru a trata părul gras, ai nevoie de un șampon alcalin cu un pH mai mare de 6,7 sau mai mult. Rezolvarea stă în folosirea pentru spălatul zilnic a unui șampon pentru copii în care adaugi o soluție preparată din câteva linguri de apă și o linguriță plină de citrat de calciu (îl găsești în farmacii). Amestecă soluția în șampon și vei avea un produs cu un pH potrivit.

Hidratarea corectă

Pentru a-și recăpăta aspectul plăcut și vitalitatea, părul are nevoie de hidratare și, în funcție de situație, de aplicarea unor tratamente naturiste sau recomandate de medicul dermatolog.

Pentru a reduce sau chiar împiedica formarea de sebum, încearcă să ții cont de următoarele sfaturi:

 • Spală-te pe cap la 2-3 zile, de preferat în timpul zilei (glandele sebacee funcționează mai greu pe timpul nopții), cu apă caldă, nu fierbinte și cu produse special dedicate tipului tău de păr.
 • Pentru a prelungi cu o zi momentul spălării, folosește un șampon uscat. Acesta absoarbe excesul de sebum și îi oferă un aspect proaspăt. Dacă nu ai la îndemână unul, apelează la pudră de talc.
 • Evită produsele de îngrijire a părului care conțin proteine sau lipide cum ar fi uleiurile sau siliconul.
 • Folosește șampoane medicinale care conțin gudron, pentru a preveni secreția de sebum, dar ai grijă că pot irita scalpul.

Sfaturi suplimentare de îngrijire pentru un păr gras

 • Înainte de spălare, fă un mic masaj scalpului pentru a activa microcirculația.
 • Aplică balsamul de păr doar pe vârfuri.
 • Încearcă să nu stai toată ziua cu mâna-n păr, nu vei face decât să stimulezi îngrășarea lui.
 • După ce îți clătești părul, la final, folosește apă mai rece pentru a închide cuticula și a-i reda strălucirea.
 • Clătește-ți părul cu infuzii din plante precum coada-calului, rozmarinul, podbalul, urzica, mușețelul sau salvia, care calmează scalpul și ajută părul să nu se mai îngrașe.
 • Dacă îți speli zilnic părul, nu folosi un șampon pentru păr gras, ci unul cu o formulă blândă (de exemplu, șampon pentru copii).
 • Evită alimentele grase și dulciurile.
 • Clătește-ți foarte bine părul după spălare și folosește doar apă călduță, sau chiar rece.
 • Ține uscătorul de păr la distanță de pielea capului, pentru că provoacă uscarea acesteia și declanșează secreția de sebum.
 • Alege o tunsoare simplă, astfel încât să-ți fie cât mai ușor să-ți aranjezi părul.
 • Nu te tunde foarte scurt, dar nici nu purta părul lung.
 • Nu folosi produse de îngrijire pentru păr pe bază de uleiuri.
 • Evită să porți șepci și căciuli – ele fac părul să transpire, crescând astfel producția de sebum. Poartă pălării de soare! 

Alege masca potrivită

Îndepărtează grăsimea de pe scalp folosind, din când în când, o mască de păr cu argilă, care absoarbe substanțele grase. 

De asemenea, poți să mai folosești măști pe bază de 

 • lămâie (aplică sucul direct pe scalp și lasă-l să acționeze aproximativ 50 de minute, după care clătește-ți părul); 
 • bicarbonat de sodiu (amestecă trei lingurițe cu apă până obții o pastă, aplic-o pe scalp, masează și după 15 minute îndepărteaz-o cu apă și șampon); 
 • bere (după ce ai spălat părul, îmbibă o dischetă demachiantă cu bere și tamponează-ți rădăcinile) pentru a obține același efect.

De evitat în tratarea părului gras

 • Peria, pentru că riști să întinzi sebumul de la rădăcină pe lungimea părului; în schimb, folosește un pieptene cu zimții mari și rari.
 • Uscarea cu feonul la temperatură foarte mare și foarte aproape de rădăcina părului.
 • Apa foarte fierbinte.

👉 Îngrijirea părului. Aproape tot ce trebuie să știi într-un singur articol complet! 

remedii pentru par gras

Remedii naturiste pentru păr gras 

Urmele de șampon pot stimula producția de sebum, așa că soluția este să te clătești foarte bine. În final, pune într-un litru de apă 5-6 linguri de oțet de mere (doar oțet de mere!) și clătește-ți părul cu această soluție. Stai deasupra unui vas și reutilizează soluția de mai multe ori. Șterge părul cu un prosop și usucă-l natural.

Te mai poți clăti pe păr și cu ceai de mentă concentrat. Și de data aceasta reutilizează soluția de mai multe ori. Ceaiul se prepară dintr-un litru de apă și 10-15 pliculețe de ceai de mentă. Lasă planta să infuzeze până când apa ajunge la o temperatură confortabilă pentru a fi folosită. Șterge părul cu un prosop și usucă-l natural. În loc de mentă, te poți clăti pe păr și cu un ceai concentrat făcut din ceai verde sau negru.

Ceaiul negru este recomandat doar pentru părul închis la culoare. O bună soluție pentru clătirea părului gras este și siropul de miere. Un litru de apă și două linguri de miere. Reutilizează soluția de mai multe ori, iar la final clătește din abundență cu apă călduță. Șterge-te cu prosopul și usucă părul natural.

Acest ultim tratament este foarte util și împotriva mătreții, deseori asociată cu părul gras. În lista cu remedii pentru părul gras se află și berea. Folosește în loc de apă, când te șamponezi, o sticlă de bere neagră, clătește-ți părul cu apă și, la final, când părul este perfect curat, clătește-te cu altă sticlă de bere. Tratamentul este suficient dacă îl aplici o singură dată pe săptămână, pentru că este foarte eficient. Nu te mai clăti cu apă, șterge părul bine cu un prosop (păstrează!!!), și usucă-ți părul liber. Și nu-ți fă probleme, aroma dispare în câteva ore.

Pe lista cu remedii pentru părul gras se găsește și recomandarea de a nu te pieptăna foarte des. Alege o coafură care să poată fi aranjată rapid cu peria. Părul scurt sau mediu sunt soluții bune pentru părul gras.

Soluții pentru păr gras care funcționează

Plantele și o strategie corect pot fi de ajutor. Este de reținut că efectele apar după 1-3 săptămâni de utilizare corectă a metodelor eficiente de reglare a secreției de sebum. Ia în calcul aceste soluții pentru păr gras, care funcționează. 

Ceai de mentă

Pune la fiert în 300 ml de apă un pumn de frunze de mentă. Dă în clocot și fierbe la foc mic, timp de zece minute. După ce s-a răcit, aplică ceaiul pe păr și lasă-l să acționeze 20-30 de minute, apoi clătește-ți bine părul.

Ceai de urzică

Prepară un decoct din frunze de urzică și amestecă-l bine cu un gălbenuș. Întinde-l omogen pe tot scalpul, lasă-l să acționeze 20-30 de minute, apoi clătește părul. Această soluție lasă părul curat și reglează sebumul.

Sucul de lămâie, ideal pentru păr gras

Zeama de lămâie este foarte bună pentru părul gras, deoarece îi conferă strălucire. Firul devine suplu și nu mai permite sebumului să-l încarce. Poți folosi sucul de lămâie ca atare: aplică picăturile de suc de la o jumătate de lămâie pe pielea capului, lasă să acționeze câteva minute și apoi clătește.

Rozmarin și cimbru

Poți folosi sucul de lămâie și în combinație cu o infuzie de plante: rozmarin, cimbru, urzică și coada-calului. Toarnă 100 ml de apă clocotită peste plantele măcinate, lasă la infuzat trei minute, strecoară și apoi amestecă infuzia cu sucul de la o lămâie. Aplică pe părul umed și proaspăt spălat, fără să clătești după aceea.

👉 Excepional de eficient în îngrijirea părului este uleiul de rozmarin. Folosit din cele mai vechi tipuri, rezultatele pe care le oferă sunt pur și simplu, garantate. 

Brusture

Tinctura de brusture are capacitatea de a reduce și de a regla excesul de sebum. Prepară tinctura din rădăcina măcinată de brusture și alcool și lasă la macerat două săptămâni, apoi filtrează și depozitează în sticle închise la culoare. Diluează tinctura astfel obținută într-un pahar cu apă călduță și clătește-ți părul cu ea, masând ușor scalpul.

Tărâțe de grâu

Tărâțele de grâu absorb și ele foarte bine sebumul. Prepară o pulbere fină din tărâțe de grâu, masează-ți scalpul cu ea și apoi spală bine părul.

Argilă

Un efect similar tărâțelor de grâu îl au cataplasmele cu argilă aplicate pe păr o dată pe săptămână. Diluează 3-4 linguri de argilă în apă călduță, până obții o pastă groasă. Adaugă o linguriță de sare mare, omogenizează și întinde la rădăcina părului. Lasă să acționeze 15 minute și clătește bine.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies