fbpx
Acasa Frumusețe Ulei de rozmarin pentru păr

Ulei de rozmarin pentru păr

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 453 vizualizari 10 minute timp estimat

După uleiul de măsline, bun (aproape) la toate, mai există un ulei specific mediteranean, considerat binefăcător: ulei de rozmarin. Deși acest ulei poate fi folosit și pentru gătit ar fi de preferat să-l utilizezi pentru păr. Femeile care-l folosesc spun că acest ulei de rozmarin poate face minuni pentru podoaba capilară, beneficiul fiind cu atât mai important cu cât, deși este ulei, nu are un aspect uleios. 

Ulei esențial de rozmarin pentru păr

Uleiul esențial de rozmarin provine din planta aromatică cu același nume. Rozmarinul este o plantă tipic mediteraneană, veșnic verde , pe numele oficial Rosmarinus officinalis și este utilizată ca plantă aromatică, în principal, dar și pentru a extrage un ulei esențial cu virtuți importante pentru sănătate și frumusețe. 

Bogat în antioxidanți, precum și alți compuși activi interesul pentru uleiul de rozmarin, ca suport păr frumos, bogat și sănătos, a plecat de la femeile care au moștenit din mamă în fiică secretul utilizării uleiului de rozmarin pentru a regenera părul. 

Alopecia – o suferință autoimună

În mod normal pierdem în fiecare zi între 50 și 100 de fire de păr. Se poate vorbi de o cădere a părului atunci când regenerarea este deficitară și iar rata firelor pierdute este mai mare decât a celor care cresc. 

Termenul medical pentru căderea părului este alopecia. Considerată o afecțiune autoimună sau efectul unei dereglări hormonale alopecia poate afecta atât femeile, cât și bărbații, aceștia din urmă fiind cei mai expuși. Totuși probleme legate de capacitatea de regenerare a părului au și femeile, în general indiferent de vârstă, dar cu precădere după sarcină și după menopauză. 

Una dintre cauzele care pot duce la o cădere mai abundență a părului pot fi: stresul, afecțiunile tiroidei, lipsa unor vitamine și un aport insuficient de proteine. La toate acestea se adaugă și o predispoziție genetică pentru un păr fragil, cu tendință de cădere și regenerarea deficitară. 

rozmarin

Tratament eficient, pe termen lung

Studiile au probat faptul că efectele uleiului de rozmarin sunt asemănătoare cu ale produselor de sinteză consacrat ca având efect de regenerare a părului. În cazul uleiului de rozmarin, rezultatele se dovedesc a fi stabile și persistente atunci când acesta este utilizat constant ca soluție pentru limitarea pierderii firelor de păr. 

Testele au arătat o eficiență similară a uleiului de rozmarin cu produse farmaceutice, producând o regenerare a părului semnificativă după o utilizare constantă. Au fost analizate efectele obținute de un grup de studiu la începutul tratamentului și după șase luni de utilizare a uleiului de rozmarin, iar rezultatele au fost mai mult decât îmbucurătoare. 

Cum acționează uleiul de rozmarin

Efectele uleiului de rozmarin sunt rezultatul substanțelor active pe care le conține. Rozmarinul este bogat în acid carnozic, acesta fiind și principalul ingredient activ din plantă și compusul predominant în uleiul de rozmarin. 

Sa demonstrat că acidul carnozic, are efect asupra celulelor scalpului stimulând vascularizația și refacerea terminațiilor nervoase. În plus are ca efect reducerea inflamațiilor și îmbunătățește sănătatea celulelor. Cumulate aceste efecte pot stimula foliculi și pot influența grosimea firelor de păr și rezistența acestora. 

Un efect suplimentar, benefic, dovedit pentru uleiul de rozmarin este efectul antifungic și antibacterian puternic al acestuia. Această proprietate îl face eficient în tratarea și ameliorarea problemelor legate de unele infecții rezistente ale scalpului care duc la căderea părului și care nu-și găsesc o soluție în produsele de îngrijire uzuale.

ulei de rozmarin

Cum folosești ulei de rozmarin pentru păr

Uleiul de rozmarin este eficient pentru refacerea părului atunci când este utilizat în mod constant timp de cel puțin 6 luni. Este indicată folosirea acestuia de cel puțin 1 până la 2 ori pe săptămână.

Pentru o utilizare de lungă durată combină 5 picături de ulei esențial de rozmarin cu 1 linguriță de ulei purtător, cum ar fi uleiul de jojoba sau uleiul de cocos. Aplică-l direct pe scalp și masează. Lasă uleiul să acționeze timp de cel puțin 5-10 minute. Ulterior poți clăti părul cu apă – nu mai este nevoie șamponare.

O altă soluție este combinarea uleiului de rozmarin cu șamponul pe care-l utilizezi în mod normal ori cu alte tratamente pentru păr pe care le folosești. Proporția ideală este de 20-30 de picături pentru fiecare 6 lingurițe de produs, adică atât cât ai folosi în mod uzual. Poate fi mai puțin sau mai mult în funcție de cât de lung este părul tău. Te poți spăla pe cap așa cum faci de obicei, cu o singură diferență. Masează bine scalpul cateva minute. 

Nu combina uleiul de rozmarin în balsam, dat fiind faptul că acesta nu este destinat scalpului.  De asemenea, poți aplica 2-3 picături direct în palme și poți masa cu buricele degetelor scalpul.

DIY – propriul șampon cu ulei de rozmarin

Pentru a vă face propriul șampon blând, cu efect regenerant și reparator, combină următoarele ingrediente:

  • 10-15 picături de ulei esențial de rozmarin
  • 1/2 cană de săpun de Castilia (sapun pur, fără arome sau coloranți, realizat din ulei de măsline)
  • 1/2 cană de ceai de mentă sau de mușețel

Prepară-l în cantități mici pentru a păstra active proprietățile uleiului de rozmarin. 

Este bine să știi despre uleiul de rozmarin

  • Uleiul de rozmarin nu este singurul care are beneficii reale pentru păr. Și alte uleiuri esențiale pot fi utilizate ca soluții de terapie pentru căderea părului și regenerare. Alte uleiuri esențiale care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății părului sunt: uleiul de lavandă, mentă, cimbru, ylang-ylang (cel mai bun pentru scalpul uscat). 
  • Rozmarinul, ca majoritatea uleiurilor esențiale, poate irita pielea atunci când este în contact direct. Diluați uleiul esențial de rozmarin cu un ulei purtător înainte de utilizare. Optează între ulei de cocos și ulei de jojoba sau ulei de măsline. Poți folosi chiar și gălbenușul de ou.  
  • Evită contactul cu ochii. Uleiul de rozmarin este iritant iar efectele pot fi extrem de neplăcute și persistente. 
  • Testează uleiul înainte de prima utilizare, pentru că poate da reacții alergice și nu-l utiliza în exces. 
  • Alege mereu un ulei de rozmarin din surse garantate.
  • Nu-l utiliza dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi. 
  • Solicită sfatul medicului tău dacă ești în cursul unui tratament sau suferi de o maladie cronică. 

👉 Uleiuri esențiale cu parfum de Crăciun 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies