fbpx
Acasa Familie Avantajele lecturii. Ce beneficii au oamenii care citesc

Avantajele lecturii. Ce beneficii au oamenii care citesc

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 846 vizualizari 19 minute timp estimat

La o simplă căutare pe internet vei găsi zeci de avantaje pe care le aduce lectura cărților. Culmea este că toate topicurile care aleg varianta „dezavantajele lecturii” vor duce tot la concluzia că lectura cărților are beneficii uriașe. Acest fapt este o dovadă în plus că de avantajele lecturii poate beneficia oricine, indiferent de vârstă, sex sau preocupări. 

Înainte de era electronică, lectura de zi cu zi era un ritual pe care-l experimenta, cu mai beneficii, aproape fiecare individ. Lectura era singura modalitate prin care putea obține cunoștințe noi. Era digitală ne-a oferit acces rapid la informații. Putem afla totul, despre orice, orcând, oriunde. Această accesibilitatea totală la informații a limitat nevoie de lectură, ca modalitate de a obține informații. Și totuși, beneficiile dovedite, verificate ale lecturii unei cărți sunt infinit mai multe, mai importante și mai valoroase, comparativ cu accesul facil la informații pe internet și rețele sociale. 

Efectul dopaminei și avantajele lecturii

Creierul uman este comod, caută satisfacții rapide și intense, îi plac stimulii repetați care aduc plăcere, devine extrem de ușor dependent de micile provocări, care-i oferă un boost de dopamină. Cumva, aceasta este explicația pentru care putem sta 30-60 de minute captivați explorând cu patimă postările de pe rețelele sociale, în loc de a sta, exact același interval de timp cu o carte în mână lecturând 10-20 de pagini. 

Dopamina este un neurotransmițător esențial în creier, asociat cu recompensa și plăcerea. Reglează motivația, învățarea, atenția și mișcarea. Nivelurile sale pot influența starea de spirit și comportamentul, fiind implicate în diverse afecțiuni precum dependența și tulburările de dispoziție. Dependența de dopamină este înnăscută, dar este intens activată de plăcerile imediate, precum gustul delicios al mâncării sau sentimentul intim al unei relații sexuale. Acest mecanism este crucial pentru supraviețuire, dar poate deveni problematic în cazul dependențelor și comportamentelor compulsive. 

Atunci când experimentăm aceste plăceri, neuronii eliberează dopamină într-un mod mai intens. Dopamina este asociată direct cu senzația de plăcere și recompensă, astfel încât nivelurile crescute de dopamină ne fac să simțim o satisfacție imediată și să dorim să repetăm acele experiențe plăcute. Dar, excesul de dopamină este nociv, duce la tulburări de comportament, scate IQ-ul și ne face victime ale plăcerilor facile care nu aduc niciun rezultat real vieții. 

Unul dintre avantajele lecturii este că generează dopamină, dar constant, în cantități mici care nu afectează structurile neuronale. Cu alte cuvinte, vei deveni dependent de lectură, tot așa cum devi dependent de rețelele sociale, dar acest lucru se întâmplă mai lent și este sănătos. Foarte sănătos!  

Dependența de lectură apare după circa o lună de zile, în care acorzi lecturii cel puțin 60 de minute pe zi. Ca să obții mai repede aceasta stare bună, benefică care o să-ți stimuleze IQ-ul personal alege cărți care corespund personalității, intereselor sau domeniului tău de activitate. 

👉 Descoperă senzaționalele beneficii ale lecturii cu voce tare penru copiii mici. Demersul susține și amplifică procesele cognitive și emoționale ale copiilor. 

Avantajele lecturii. 10 mari beneficii dovedite

Oameni care citesc constant sunt mai bine remunerați la job, indiferent de tipul activității pe care o au. Simplul fapt că la interviul de angajare au abilitatea de a comunica, știu cum să se exprime, pot negocia și se pot prezenta pe sine într-o lumină mai favorabilă poate să le aducă avantaje salariale, fără ca pentru asta să aibă nevoie de studii în plus, experiență sau să muncească mai mult. Nu crezi? Caută pe intervent și ai să vezi că am dreptate. 

Lectura stimulează creierul 

Când citești în fiecare zi, îți stimulează activitatea mentală. Au fost efectuate numeroase studii pentru a înțelege beneficiile lecturii. Unul dintre principalele beneficii ale lecturii cărților este încetinirea tulburărilor mintale, cum ar fi Alzheimer și demența senilă (vârsta la care se instalează aceste boli ireversibile este din ce în ce mai mică, așa că nu te gândi că sunt doar boli ale bătrâneții). Se întâmplă asta deoarece lectura stimulează creierul și îl menține activ, ceea ce îi permite să-și păstreze funcțiile. 

Fiecare parte a corpului nostru are nevoie de exerciții fizice pentru a rămâne sănătoasă și același lucru este valabil și pentru creierul nostru. Cititul îi oferă exerciții regulate și îl menține sănătos și sănătos.

👉 Bucură-te de o călătorie palpitantă în lumea captivantă a misterelor și suspansului cu acest pachet Haralamb Zinca excepțional, ce include 20 de cărți politiste

avantajele lecturii

Lectura reduce stresul, bonus pe lista cu avantajele lecturii 

Preocupările de zi cu zi te vor deranja în continuare, dacă nu faci ceva care să-ți distragă mintea. Cititul îți oferă acel spațiu mental pentru a te ocupa cu ceva mai interesant.

Când citești, stresul este anihilat, cu toate efectele lui, te relaxează, și-ți oferă posibilitatea de a călătorii mental cu ajutorul imaginației. Mai mult, iar asta este cu adevărat fabulos, lectura îți oferă idei, soluții și strategii inteligente pentru a ieși din propriile tale probleme. 

Devii mai inteligentă emoțional, dacă citești

Inteligenta este consecința antrenamentului mental, iar lectura are un rol fundamental în acest fapt. În plus, este dovedit că există o foarte mare diferență între capacitatea creierului de înmagazina informații în funcție de modul în care le percepe. Ceea ce citești se asimilează cel mai bine și antrenează memoria d elungă durată. Lectura cărților este cap de listî. Urmează asimilarea informațiilor pe care le auzi – iar acesta este un beneficiu de care profită cei care au obișnuința audio book-urilor. Informațiile digitalizate, adică cele pe care le găsești pe internet nu ating niciodată profunzimea celor dintr-o carte. Evident, există și excepții, mai ales atunci când vine vorba de domenii specializate. Dar aceasta este o altă discuție, pentru că noi, aici, ne referim doar la domenii de cultură generală. 

Mulți dau credit tomurilor erudite scrise pentru bagajul nostru de cunoștințele. Importanța lecturii cărților este acum mai mare decât oricând, tocmai pentru că nu totul este disponibil în formă digitalizată și nu tot ceea ce este pe internet este corect. Nici chiar acest articol 😀. 

Există numeroase modalități de a afla mai multe despre viață, de la cărți de dezvoltare personală, până la cele de ficțiune. Cartea îți antrenează nu doar cunoștințele, ci și inteligența emoțională, cea mai importantă formă de inteligență, dar și imaginația, sursa creativității umane (aflate în mod real în competiție directă cu inteligența artificială). 

👉 Indrăznește să explorezi pasiunea, erotismul și suspansul în seria „Cere-mi ce vrei” de Megan Maxwell, adunate acum într-un pachet special de 7 cărți.

 Marile avantajele ale lecturii – vocabularul bogat

Vocabularul bogat este o sursă incredibilă de avantaje sociale și profesionale. Capacitatea de a te exprima, de a spune ceea ce simți, corect și logic depinde de vocabular, de înțelegerea sensului cuvintelor – o mare problemă pentru foarte mulți, iar lectura este cea mai sigură, mai eficientă și mai bună cale pentru a-ți îmbunătățiți vocabularul. Citirea oricărui tip de carte îți poate îmbunătăți vocabularul într-o măsură impresionantă.

Mai mult, cu o mai bună cunoaștere a vocabularului, ai mai multă încredere în tine, atunci când ești într-un grup.

Lectura îți îmbunătățește memoria

Cititul regulat este un exercițiu grozav pentru creier. Dacă citești o carte de ficțiune, creierul este forțat să-și amintească numele și contextul diferitelor personaje, iar asta îți îmbunătățește memoria.

Unul dintre cele mai mari beneficii ale lecturii zilnice este că creierul devine mai puternic. Un fapt uimitor despre creierul poate reține o cantitate mare de informații și, cu fiecare amintire nouă, se creează noi sinapse. Iar asta înseamnă inteligentă și o memorie puternică. 

Abilități de gândire analitică mai puternice

Unul dintre cele mai uimitoare dintre avantajele lecturii zilnice este că poate îmbunătăți abilitățile analitice. Lectura romanelor de mister vă ajută să vă dezvoltați abilități care te pot ajuta în rezolvarea problemelor. În mod subconștient, creierul este antrenat să gândească mai inteligent și să dezvolte abilități analitice puternice. 

👉 Descoperă Lumea Fascinantă a Spionajului cu Pachetul „Ben Macintyre – Maestrii Spionajului”. Ben Macintyre unul dintre cei mai captivanți autori de non-ficțiune, aduce la viață povești reale de spionaj și intrigi politice.

Avantajele lecturii – Îmbunătățește focalizarea și concentrarea

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le-a făcut tehnologia este să ne facă leneși. Aproape totul este disponibil cu ușurință, iar capacitatea de a ne concentra pe rezolvarea problemelor a scăzut. Adulții dependenți de internet au o capacitate de concentrare redusă la jumătate față de oamenii de aceeași vârstă care citesc în fiecare zi cel puțin 60 de minute. 

Este dovedit că printre avantajele lecturii este și acela de a aduce înapoi puterea pierdută de focalizare și concentrare, îți poate crește productivitatea și toate abilitățile cognitive. 

👉 Inteligența emoțională. Ce este, cum te ajută și cum o dezvolți. Și de ce este cea mai puternică armă a femeilor independente

Avantajele lecturii – Scrii mai bine și mai corect

Dacă citești mai mult, vei deveni în mod natural abilități de a scrie mai bine. Deoarece vocabularul și pronunția se îmbunătățesc citind în mod regulat, în cele din urmă vei trece în categoria celor care scriu mai bine. Un beneficiu poate să fie acela că postările pe care le faci pe rețelele sociale vor fi mult (dar cu mult mai mult) apreciate, devi mai vizibil și-ți construiești un brand personal puternic. Devii o voce! 

Cu cât citești mai mult, cu atât abilitățile în scris vor deveni mai bune. Vei putea să de concentrezi mai ușor să urmărești un fir logic, ceea ce-ți va permite să scrii mai bine, mai frumos, mai convingător.  Acesta este unul dintre avantajele lecturii, divedite 100%!

avantajele lecturii

Dobândești liniște!

Pe lista cu avantajele lecturii este și liniștea. Lectura te scapă de toată agitația infernală din jur. A citi este ca și cum ai deschide propriul tau univers, unde totul se învârte exclusiv în jurul tău. Concret, lectura scade tensiunea arterială,reduce la minimum nopțile de insomnie, echilibrează nivelul hormonilor, îmbunătățește circulația cerebrală, scade anxietatea, crește respectul față de sine și te face să te simți mai bine. 

Sursă de divertisment

Lectura este cea mai complexă și mai accesibilă sursă de divertisment. Ca să nu mai vorbim d efaptul că a cumăra cărți este o modalitate de a face o investiție rentabilă care, în cel mai rău caz, îți păstrează valoarea. Și nu în ultimul rând este foarte elegant, foarte provocator și impresionat să ai o bibliotecă în casă. 

De la beneficiile pentru sănătate până la a deveni mai inteligent, există numeroase beneficii pe care lectura regulată le poate oferi. Ar putea s-ți pară dificil la început, mai ales dacă nu ai acest antrenament, dar foarte repede o să descoperi toate aceste beneficii, iar lectura va deveni o necesitate care îți va aduce numai și numai avantaje! 

avantajele lecturii

Cum îți obișnuiești copilul să citească

Majoritatea părinților își dorește ca cei mici să fie pasionați de lectură și să îi vadă citind, însă cum facem acest lucru? Nu este de ajuns doar să ne dorim, ci trebuie să îi ajutăm să descopere plăcerea cititului. Dacă îi sugerezi copilului să citească, cel mai probabil el nu va face acest lucru, dar există câteva trucuri pe care le poți face în acest sens.

Arată-i celui mic că și tu citești

Puterea exemplului este una de neegalat, iar copiii deprind cele mai puternice atitudini și comportamente de la părinții lor. Dacă aceștia te văd încă de mici cu o carte în mână, captivat de aceasta, cu siguranță vor fi curioși să afle ce este atât de interesant acolo. 

De asemenea, le poți povesti în mare despre ce e vorba în cartea respectivă și să-i ții la curent cu acțiunea. Dacă le stârnești curiozitatea îndeajuns de mult, singuri vor cere mai multe informații chiar ei.

Aranjează un loc pentru lectură pe gustul lui

Copiilor le place să stea în locuri care îi atrag, iar acest lucru poate fi folosit în avantajul tău. Montează un cort din două scaune și o pătură, construiește o fortăreață din cărți sau pur și simplu faceți un picnic în grădină și citiți ceva împreună. Decorează un colț al camerei lui cu eroii lui preferați sau propune-i un joc de rol în care fiecare citește un capitol sau replicile personajelor.

Mai întâi cartea, apoi filmul

Nimic nu poate fi mai interesant pentru un copil decât să vadă acțiunea pe care mama i-a citit-o sau pe care a citit-o chiar el. Copiii pot fi ușor motivați de acest lucru, mai ales dacă le promiți că vor vedea toate filmele realizate după cărțile citite în vacanță.

Citiți cu voce tare

Chiar dacă cei mici știu să citească, asta nu înseamnă că o vor și face. Dacă le citești cu voce tare anumite capitole sau povești, copiii vor deprinde anumite abilități în ceea ce privește cititul și vor învăța să se exprime mai ușor. De asemenea, ei pot cere explicații în ceea ce privește sensul anumitor cuvinte, lucru benefic pentru cultura lor generală și nu numai. 

Vorbiți, povestiți despre ceea ce citește

În momentul în care cel mic vede că ești interesat de cartea sa, automat va intra mai ușor în discuție și va încerca să povestească cât mai multe. Acordă atenție acestui lucru și vei vedea că începe să citească mai des.

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies