Până la ora publicării acestui articol, în România, ţară care a trecut prin cutremure catastrofale, eforturile instituţiilor statului pentru a ne proteja în caz de cutremur sunt aproape nule. Suntem pe cont propriu, din nou, deci cel mai bine este să ne informăm şi să ne pregătim.
Temerile privind un posibil cutremur devastator, aşa cum a fost cel din 1977 care a îndoliat Bucureştiul, au depăşit de mult domeniul speculaţiilor. Știrile privind cutremure de intensitate medie, cum a fost cel de 4,2 grade pe scara Richter înregistrat în 11.08.2021 în zona seismică Vrancea, care s-a simţit şi la Bucureşti sau cel din 14.02.2023, din județul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri, cu o intensitate de 5,7 pe scara Richter, sunt în atenţia noastră mai ales în ultimii trei ani.
Și pe bună dreptate, oricât de bine pregătiţi am fi din punct de vedere psihic şi material pentru a face faţă unui astfel de dezastru natural, avem nevoie de training mental permanent şi de concentrare maximă.
Există câteva cauze principale de accidentare în caz de cutremur și de aceea trebuie să fim cât mai bine informați, ne sfătuiesc specialiștii. Primele cauze sunt: clădirile nesigure, neconsolidate sau cele cărora li s-au adus modificări care au afectat structura de rezistență, mobilier, echipament și obiecte grele care nu au fost fixate, comportament neadecvat în caz de cutremur.
Ca de multe ori în viața noastră profesională și personală, prevenția și calmul în adecvarea acțiunilor sunt esențiale și în cazul unui cutremur.
Reguli de bază în comportamentul înainte de cutremur
După o evaluare temeinică, atunci când credeți că este necesar, executați lucrări de reparație și întreținere a clădirilor; nu faceți modificări ale structurii de rezistență a acestora. Nu montați echipamente și instalații grele (antene, instalații de climatizare etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistență. Evaluați din timp ce s-ar putea întâmpla în caz de cutremur în spațiul în care locuiți și luați măsurile necesare. Un alt element foarte important în pregătirea în caz de cutremur este realizarea rucsacului pentru situații de urgență, care trebuie să conțină obiecte care să vă asigure supraviețuirea timp de 3-5 zile, în cazul în care sunteți nevoiți să părăsiți locuința.
Sfaturi în cazul declanșării unui cutremur
• Adăpostiți-vă imediat într-un loc sigur și rămâneți calmi până la încetarea cutremurului. Dacă sunteți într-o clădire, nu ieșiți afară și nici în balcon. Protejați-vă capul și fața, sprijiniți-vă de un corp de mobilier solid și îndepărtați-vă de ferestre, oglinzi, biblioteci sau mobilă, corpuri de iluminat.
• NU utilizați liftul, NU ieșiți afară pentru că puteți fi rănit. Fiți atenți la obiectele care pot să cadă sau să alunece în timpul cutremurului, la tencuiala care poate să se desprindă și să cadă sau la geamurile care se pot sparge!
Dacă vă aflați…
• în exteriorul clădirii, adăpostiți-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, cabluri electrice sau stâlpi. Stați la cel puțin 10 m de cablurile rupte sau căzute.
• într-un vehicul, rămâneți în autoturism. Așteptați forțele de intervenție și nu ieșiți din vehicul dacă în jur au căzut cabluri electrice. Nu blocați drumul, opriți-vă departe de viaducte, poduri și imobile.
• pe munte, căutați un loc sigur în care să vă adăpostiți. Țineți cont că pe pantele abrupte se pot declanşa căderi de pietre sau alunecări de teren.
Recomandări pentru situația de după cutremur
• Rămâneți calmi, liniștiți persoanele speriate, bătrânii și copiii. Acordați primul ajutor dacă sunt răniți, numai dacă vă pricepeți.
• Verificați cu mare atenție starea locuinței. Verificați starea instalației de gaz numai cu emulsie de apă și săpun, verificați instalația de apă curentă și faceți rezerve de apă dacă mai este posibil. Dacă observați emisii de gaze, închideți instalația de gaze și îndepărtați orice sursă de foc.
• Folosiți telefonul numai pentru a semnala o situație de urgență. Apelați la un autovehicul numai în situații extreme, căile de acces trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.
Ascultați la radio instrucțiunile autorităților.
• Fiți foarte atenți la scări, acestea pot fi primele afectate de seism într-o clădire.
• Dacă aveți nevoie de ajutor și nu mai puteți ieși din locuință, puneți un afiș mare la fereastră pe care scrieți A J U T O R!
• Dacă, în urma unui cutremur, ați fost surprins sub dărâmături sau într-o incintă, trebuie să loviți, la anumite intervale de timp, cu obiecte grele în locurile cele mai compacte, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate cu aparatura specială de către echipele de căutare-salvare.
Foarte important! Rucsacul de supraviețuire
Faceți o „geantă de urgență” care să conțină câteva lucruri care să vă asigure supraviețuirea sau să vă ajute familia să se descurce după cutremur:
APĂ, cel puțin 4 litri de apă/persoană/zi.
ALIMENTE compacte și ușoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.
ÎMBRĂCĂMINTE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE pentru fiecare persoană, în funcție de anotimp. De asemenea, nu uitați lenjeria de corp.
UN SAC DE DORMIT sau două pături călduroase pentru fiecare persoană, folie de supraviețuire.
O TRUSĂ DE PRIM AJUTOR care să conțină: medicamentele personale și rețete, analgezice, antiseptice.
APARATE UTILE precum aparat radio AM/FM cu baterii de schimb, lanternă, un fluier, un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar, chibrituri.
ARTICOLE DE IGIENĂ precum hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, săpun, șampon, deodorant, pastă de dinți, periuță de dinți, saci de bucătărie.
ACTE PERSONALE precum carte de identitate, pașaport, carnete de asigurări medicale, bani, cecuri, listă cu numere de telefon importante.
Rucsacul pentru situații de urgență trebuie să conțină lucruri esențiale, să fie mic, rezistent la apă, să fie păstrat într-un loc sigur și să fie ușor de găsit.
Știați că…
Punctul de pornire al unui cutremur se numește hipocentru, iar punctul de pe suprafața exterioară a Pământului care se află perpendicular pe hipocentru se numește epicentru. În epicentru, mișcarea și distrugerile sunt cele mai mari.
Magnitudinea cutremurului se măsoară pe scara Richter. Această scară a fost stabilită de cercetătorul și seismologul american Charles Francis Richter în 1935. Scara măsoară magnitudinea unui cutremur de la nivelul 0 la nivelul 12, puterea de la un nivel la celălalt fiind de 10 ori mai mare.
Text: Anca Popescu
Foto: 123RF