fbpx
Acasa Lifestyle Ce nu știai despre Crăciun

Ce nu știai despre Crăciun

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 579 vizualizari 6 minute timp estimat

Dacă acum sărbătoarea de Crăciun este plină de lumină și culoare, și evoluează după un tipar oarecum standardizat și comercial, să știi că nu a fost mereu așa. Readucem în atenție lucrurile mai puțin știute despre Crăciun și care sunt tocmai cele care dau nota de mister și magie a acestei perioade.

Crăciunul este un motiv de bucurie pentru toți și o sărbătoare a speranței. Suntem în zarva pregătirilor pentru acelas moment, și ne bucurăm diferit, dar mereu cu mare intensitate de această perioadă cu totul specială din an.

Alfă ce încă nu știai despre Crăciun!

♥ Primul Crăciun a fost sărbătorit în anul 350 când Papa Iulius I a proclamat ziua de 25 decembrie ca dată oficială a nașterii lui Iisus Hristos.

♥ Cuvântul „Crăciun” provine din limba greacă și înseamnă „Nașterea lui Hristos”. 

♥ Crăciunul reprezintă, de fapt, un amestec de influențe din ritualurile păgâne, Biblie, sfinți, regi și scriitori. Crăciunul modern pe care îl celebrăm acum își are originile în ritualurile păgâne antice și medievale. Romani sărbătoreau trei festivaluri importante la mijlocul iernii: Saturnaliile (17-23 decembrie), Kalendele (1-5 ianuarie) și Sărbătoarea Soarelui Învingător (25 decembrie). Este evidentă suprapunerea momentelor. 

♥ Primul brad de Crăciun artificial a fost făcut în Germania și era din pene de gâscă.

♥ Potrivit Guinness Book, cel mai înalt brad de Crăciun a avut 67 de metri înălțime și a fost expus în centrul comercial Northgate, din Seattle, Washington.

♥ Culorile tradiționale de Crăciun sunt verdele, roșul și auriul. Verdele a fost dintotdeauna un simbol al vieții și renașterii, roșul simbolizează sângele lui Hristos, iar auriul lumina, bogăția și regalitatea.

♥ Primele decorațiuni de Crăciun au fost merele. Aceste fructe îi urmăresc pe oameni în ipostaze religioase importante încă din Vechiul Testament, căci Adam și Eva au căzut din rai tot din cauza unui măr.

♥ Se spune că în Ajun de Crăciun animalele vorbesc și povestesc despre nașterea lui Iisus în iesle. Acesta este motivul pentru care în Ajun oamenii nu merg în grajd sau în alte locuri unde sunt animale, pentru că legenda spune că cel ce aude necuvântătoarele vorbind, împietrește.

♥ Sunt bine cunoscuți cei trei magi: Melchior, Baltazar și Gaspar, care i-au adus lui Iisus, abia născut daruri, aur, tămâie și smirnă. Puțini știu că unele legende vorbesc și de un al patrulea mag, Artaban care i-a adus Pruncului, zahăr. 

♥ Vascul, este un simbol al Crăciunului și este considerată o plantă sacră, asta pentru că rămânea verde și făcea fructe iarna, atunci când restul plantelor mureau. Se crede că are puterea de a vindeca infertilitatea și de a ține răul departe.

Obiceiuri de Crăciun din toată lumea

♥ Obiceiurile noastre le cunoaștem, deși unele dintre ele s-au transformat și s-au adaptat la prezent. Și alte popoare au tradițiile lor. Unele dintre ele sunt frumoase, altele interesante, dar nu lipsesc nici cele ciudate și bizare. 

♥ Bolivienii țin „Slujba cocoșului” în Ajun de Crăciun, iar unii chiar aduc cocoși în biserică. Ei fac acest lucru ca un simbol de credință, caci cocoșul a fost prima necuvântătoare care a anunțat nașterea Domnului.

♥ În Ucraina, o tradiție cere să se coacă „Pâinea de miere” în formă de animale sau simboluri de Crăciun. Aceste pâini sunt decorate și sunt simboluri pentru noroc și prosperitate în casă.

♥ În Polonia, decorațiunile de Crăciun în formă de pânză de păianjen sunt foarte populare, căci, potrivit legendei, un păianjen a cusut o pătuț pentru pruncul Iisus. De fapt, polonezii consideră păianjenii ca fiind un simbol al bunătății și prosperității de Crăciun.

♥ În Islanda, există 13 figuri mitologice cunoscute sub numele de „Yule Lads” sau „Băieții Iernii.” Aceștia aduc daruri copiilor și le strecoară dulciuri sub pernă. Tot aici, o tradiție mai recentă numită „Jólabókaflóð” (cărțile de Crăciun) cere ca printre daruri să fie și cărți, iar cei care primesc cărți noi în Ajunul Crăciunului își petrec restul serii citind cu voce tare povești.

♥ În Estonia, tradiția cere decorarea bradului cu diverse obiecte, cum ar fi fulgi, animale miniaturale și chiar pâine uscată. Este o modalitate de a adăuga elemente unice și personale în ornamentarea bradului, fiecare decorațiune având simbolistica legată de Crăciun și Nașterea lui Iisus.

Căciunul a devenit o sărbătoare internațională, poate că nu numai pentru simbolistica religioasă, ci mai ales pentru semnificațiile laice: bunătate, generozitate, toleranță, comunicare și comuniune. 

👉 Cum îngrijim Poinsettia sau Steaua Crăciunului

sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies