fbpx
Acasa GastronomieRețete Cel mai bun chec cu lămâie și iaurt

Cel mai bun chec cu lămâie și iaurt

Bonus: rețeta de chec cu lămâie, mac și iaurt

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 3,5K vizualizari 8 minute timp estimat

Rețeta de chec cu lămâie și iaurt este o explozie de arome și texturi în gură. Gustul proaspăt de lămâie se îmbină perfect cu dulceața prăjiturii și consistența sa pufoasă și ușor umedă, pe care o adaugă iaurtul. Checul cu lămâie și iaurt este un dulce parfumat, perfect la ceai, lapte sau cafea. Poți să-l servești simplu, presărat cu zahăr pudră, pentru un aspect clasic sau glazurat cu ciocolată albă topită, transformându-l într-un desert cu aspect decadent. 

Unul dintre beneficii este că acest bhec cu lămâie și iaurt este foart ușor de pregătit și se păstrează bine pentru mai multe zile. Rețeta de chec cu lămâie si iaurt este simplă și va deveni o opțiune preferată în colecția ta de deserturi. 

Pentru un plus de savoare și o consistență fină folosește iaurt grecesc, ceea ce va face checul cu lămâie, mai pufos. Un beneficiu este că ingredientele sunt atât de simple încât este sigur că le ai mereu în casă. Alege doar lămâi bio pentru a putea utiliza fără restricții coaja acestora, care va da culoare, gust și aromă checului. Ingredientele sunt pentru o tavă clasică de chec, dar acestea se pot multiplica foarte ușor. Folosește paharul de iaurt de 125 de grame ca unitate de măsură pentru ingredientele din rețetă. Proporția dintre ouă și iaurt este de patru ouă la un pahar de iaurt mic. Cu paharul de iaurt se măsoară și restul ingredientelor.

chec-cu-lamaie-si-iaurt

Ingrediente pentru checul cu lămâie și iaurt

  • 4 ouă; 
  • o bucățică de unt pentru uns tava; 
  • un pahar de iaurt de 125 de grame;
  • două pahare rase de zahăr; 
  • trei pahare cu vârf de făină; 
  • un pahar de ulei; 
  • coaja rasă de la o lămâie;  
  • o linguriță de suc de lămâie; 
  • un praf de sare; 
  • o linguriță rasă de praf de copt.

Cum prepari checul cu lămâie și iaurt

Încălzește cuptorul și unge tava de chec cu unt, apoi tapetează-o cu făină.

Amestecă ouăle cu zahărul bine, până când se fac spumă. Adaugă uleiul, lingurița de suc de lămâie și iaurtul, apoi continuă să amesteci.

Adaugă făina, coajă de lămâie și praful de copt, apoi omogenizează cu mișcări lente de jos în sus, folosind o spatulă sau o lingură, încet, pentru a nu se lăsa.

Răstoarnă compoziția în tava pregătită și coace prăjitura timp de 20-30 de minute la 200 de grade. Checul cu lămâie și iaurt este gata când capătă o culoare frumoasă și este consistent la atingere. Este delicios!

chec-cumac-lamaie-si-iaurt

Rețeta de chec cu lămâie, mac și iaurt

Checul cu mac, lămâie și iaurt este un clasic. Deși pare o variantă a celui cu iaurt și lămâie, este mai mult decât atât. Este plin de arime, cu o textură specială și un gust memorabil. Îl poți servi simplu sau îl poți glazura pentru a face din fiecare felie un spectacol. 

Ingrediente pentru checul cu lămâie, mac și iaurt

Pentru chec: 

  • 175 gr unt, moale, plus extra pentru uns; 
  • 175 gr zahăr tos brun (de dorit) 
  • 200 gr făina; 
  • ½ de plic de praf de copt; 
  • 4 lămâi;
  • 3 ouă;
  • 3 linguri de semințe de mac; de mac
  • 125 gr iaurt natural

Pentru glazură:

  • 200 g zahăr pudră;
  • 3 linguri suc de lămâie.

Cum prepari checul cu lămâie, mac și iaurt

Încinge cuptorul la 180 grade Celsius. Unge și tapetează baza unei forme de tort.

Într-un castron, bate untul și zahărul până devin pufoase. Adaugă coaja de la două lămâi și o lingură de suc de lămâie. Adaugă restul ingredientelor: semințele de mac, iaurtul, apoi făina și praful de copt și bate până se omogenizează. Pune compoziția în tavă și netezeste deasupra. 

Coace 40-45 de minute. Se răcește în tavă timp de 10 minute, apoi scoate-l și îndepărtează foaia de copt. Lasă-l să se răcească pe un grătar. 

Pune zahărul pudră într-un bol. Pune 4-5 linguri de suc și coajă rasă de lămâie și bate bine cu mixerul până devine un șerbet semilichid. Toarnă-l încet peste chec. Toarnă o parte lasă-l să se întărească și continuă cu o altă parte din șerbet. Glazura va deveni groasă și crocantă. 

Poți folosi orice fel de glazură vrei: ciocolată albă sau cu lapte, un șerbet făcut la fel cu orice tip de suc de fructe preferi (portocale, kiwi). 

👉 De ce este sănătoasă supa de linte și ce beneficii îți aduce

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies