fbpx
Acasa SănătateMedical Ciorapi compresivi – rol și funcții

Ciorapi compresivi – rol și funcții

Autor: Roxana Stoian
0 comentariu 106 vizualizari 6 minute timp estimat

Se poate să întâlniți ciorapii compresivi și sub denumirea de „ciorapi medicinali”. Este un produs pe care îl folosesc oameni de toate vârstele din toată lumea, fiind destinat atât femeilor, cât și bărbaților. Sunt mai multe situații în care medicul poate să vă recomande purtarea acestor ciorapi, principalul rol al acestora fiind de a stimula circulația sângelui la nivelul membrelor inferioare. În acest fel, purtarea de ciorapi compresivi este utilă din punct de vedere al prevenirii și al ameliorării diverselor afecțiuni venoase care apar la picioare. Practic, acești ciorapi generează o presiune constantă și sprijină buna circulație a sângelui înapoi către inimă.

Una dintre recomandările specialiștilor este aceea de a merge la consult la medicul flebolog înainte de a opta pentru un model anume de ciorapi compresivi. Recomandarea este cu atât mai susținută cu cât aveți în vedere o pereche de ciorapi ce provoacă o compresie mare sau foarte mare.

Persoanelor care suferă din cauza insuficienței venoase le sunt indicați ciorapii medicinali ce asigura o compresie ușoară. Același tip de ciorapi compresivi sunt recomandați și pentru femeile însărcinate sau pentru perioadele în care plecați în călătorii lungi. De asemenea, persoanele care au trecut recent printr-o intervenție chirurgicală și se află în perioada de recuperare pot să beneficieze de efectele pozitive ale ciorapilor compresivi; la fel și persoanele care prezintă edem moderat sau cele care au varice.

Tipuri de ciorapi compresivi

Prin purtarea de ciorapi compresivi medicinali, vasele dilatate de la nivelul membrelor inferioare sunt comprimate iar circulația sângelui în zona picioarelor este astfel îmbunătățită. Din punct de vedere al gradului de compresie pe care îl asigură, acești ciorapi medicinali sunt de trei feluri.

Ciorapii medicinali cu compresie ușoară (7 – 15 mmHg) s-au dovedit eficienți prin perspectiva prevenției insuficienței venoase, fiind recomandați acelor persoane al căror serviciu presupune petrecerea mai multor ore în picioare. Așa cum am menționat anterior, ciorapii medicinali cu compresie ușoară reprezintă un bun aliat pentru dumneavoastră în călătoriile lungi dar și în situația femeilor însărcinate.

Ciorapii medicinali cu compresie moderată (15 – 20 mmHg), sau clasa I de compresie, sunt ideali pentru persoanele cu varice și pentru cele cu edem moderat. Specialiștii îi recomandă și unora dintre gravide, precum și unora dintre paciențîi care se recuperează în urmă unei intervenții chirurgicale.

Ciorapii medicinali cu compresie puternică, sau clasa a II – a de compresie, sunt indicați pentru pacienții cu edem sever și pentru cei cu ulcer venos. De asemenea, acest tip de ciorapi medicinali s-a dovedit eficient și pentru pacienții cu tromboză acută venală, pentru cei care suferă de dermatoscleroză și pentru cei cu probleme acute de varice.

Primele două categorii de ciorapi medicinali, adică cei cu compresie ușoară și cei cu compresie moderată, pot să fie achiziționați fără să fie nevoie de prescripție din partea unui specialist. Pe de altă parte, ciorapii medicinali cu compresie puternică pot să fie achiziționați doar dacă medicul flebolog va oferă o rețetă pentru aceștia.

Picioare grele și dureroase? Încercați ciorapii compresivi!

Atunci când va confruntați cu senzația de picioare grele și dureroase, simptomele pe care le veți resimți pot să includă inflamare la nivelul membrelor inferioare, impresia de greutate chiar și în perioadele de repaus, precum și durere care devine din ce în ce mai severă pe măsură ce vă deplasați mergând. Acest tip de neplăceri apare de regulă la persoanele cu o greutate corporală mai mare decât normal, însă poate să le afecteze și pe cele care nu fac atâta mișcare pe cât ar avea nevoie.

Având în vedere faptul că ciorapii compresivi medicinali ajută sângele să circule mai bine prin membrele inferioare, aceștia se dovedesc foarte utili pentru categoriile de persoane pe care le-am amintit. Este important să cereți totuși părerea unui specialist înainte de a lua decizia să îi purtați, pentru că acesta poate să identifice adevărată cauză ce provoacă rigiditatea și oboseala de la nivelul picioarelor, fiind în măsură să vă sugereze alternativa cea mai potrivită de tratament pentru cazul dumneavoastră.

Ciorapi compresivi în caz de ulcer varicos și insuficiență venoasă

Ulcerul varicos apare din cauza circulației deficitare în anumite situații, însă poate să fie provocat și de alte afecțiuni (diabet zaharat, hipertensiune arterială sau artrită reumatoidă). Medicul poate sugera, în afară de tratamentul obișnuit și de exercițiile fizice regulate, inclusiv purtarea unor ciorapi compresivi care să îmbunătățească circulația sangvină locală.

Cu toate că sunt foarte multe persoane afectate de insuficientă venoasă, doar un sfert dintre ele merg la un consult medical pentru a obține un diagnostic precis și tratamentul necesar. Clatoriile lungi cu mașina sau avionul pot să provoace apariția acestei afecțiuni, de aceea specialiștii recomandă folosirea ciorapilor compresivi în aceste situații. Formarea trombilor este evitată cu succes atunci când purtați ciorapii medicinali, pentru că aceștia stimulează circulația sangvină. De asemenea, și apariția edemului poate să fie prevenită prin purtarea de ciorapi compresivi, precum și senzațiile de oboseală, durere sau amorțeală.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies