fbpx
Acasa Sănătate Viață sexuală fără riscuri!

Viață sexuală fără riscuri!

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 178 vizualizari 8 minute timp estimat

Există maladii cu transmitere sexuală (MTS) care afectează un număr impresionant de persoane, asa că în mod cert ai și tu în preajmă cunoștințe despre care nici nu bănuiești că ar fi purtătoare de infecții cu chlamydia, herpes, Papiloma human virus etc. Și reține că în spatele fiecărui caz declarat de MTS există încă alte 10 cazuri nedepistate sau nedeclarate!

Bacteria Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis e o bacterie care cauzează una dintre cele mai frecvente maladii cu transmitere sexuală. Se pare că, la nivel global, peste 90% dintre femei au venit în contact cu acest germen. Statisticile din SUA au arătat că, acolo, în fiecare an se infectează 4 milioane de persoane noi. Care e însă situația la noi? La noi, depistarea se face cu întârziere, femeile nefiind prea bine informate în privința infecțiilor cu chlamydia.

Testarea se face fie din cultură, fie serologic – se depistează prezența anticorpilor IgG, IgM, IgA în sânge. Dacă ai aflat că ești infectată cu chlamydia, adresează-te medicului ginecolog, pentru că această afecțiune se poate trata cu anumite antibiotice. Problema este legată numai de timp: cu cât întârzii mai mult diagnosticul și terapia, cu atât crește riscul de sterilitate. Poți trata infecția, dar, dacă obstrucția tubară s-a produs deja, e dificil să mai rezolvi problema sterilității. Se pot face, într-adevăr, dezobstrucții, dar rezultatele nu sunt prea convingătoare și există riscul de sarcină extrauterină.

Și mai îngrijorător e faptul că infecția cu chlamydia poate să evolueze făra sa te alarmeze, pentru ca nu intotdeauna se manifesta zgomotos. Chlamydiile produc in general boli inflamatorii pelvine, care nu sunt neaparat simptomatice. La noi, se depisteaza doar de cativa ani si nu in toate laboratoarele din tara, ci numai in cele particulare si in cliniclile mari. Consecința cea mai gravă e sterilitatea.

Virusul papiloma uman

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este foarte răspândită în întreaga lume, inclusiv în țara noastră. Există peste 100 tipuri de HPV. Unele dintre ele dau numai condiloame genitale (negi genitali), atat la bărbați, cât și la femei), iar altele sunt implicate în generarea cancerului de col uterin (HPV 16 si HPV 18, cu risc ridicat oncogen). Toate sunt foarte contagioase și singura ta șansă de a evita infectarea e protecția cu prezervativ. Orice infecție cu virusul papiloma necesită tiparea, adică determinarea tipului HPV, deoarece e foarte probabil ca un virus cu risc scăzut să coexiste cu tipul oncogen.

Te întrebi cum poți să afli dacă e cazul să mergi la medic? Ei bine, orice neg sau excrescență cu aspect de conopidă în regiunea genitală e un semnal de alarmă, dar de multe ori infecția nu are manifestări. Dacă ți-ai început viata sexuală, învață-te să vizitezi și cabinetul ginecologic, cam o dată la 1-2 ani. Indiciile indirecte ale infecției apar la colposcopie și la examenul citologic Babeș-Papanicolau, iar diagnosticul de certitudine se pune prin tiparea virusului. La ora actuală, in România există puține laboratoare care depistează tipul de virus papiloma.

S-a demonstrat că 97% dintre cancerele de col uterin sunt date de infecția cu virusul papiloma uman. Dintre femeile care nu au leziuni de col uterin, 10% sunt purtătoare de HPV, iar infecția cu papiloma evoluează în funcție de sistemul imunitar al fiecărui individ. Până la vârsta de 30 de ani, majoritatea femeilor infectate cu HPV scapă de virus datorită activității imunitare din organism și numai 10% dintre ele rămân purtătoare de virus peste vârsta de 30 ani, iar dintre acestea numai 3-4% fac un cancer de col uterin.

Negii genitali

Negii genitali (numiți și condiloame acuminate sau veruci genitale) reprezintă cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. Ei intră în categoria infectiilor cauzate de tulpini cu risc scăzut de papilomavirus, adică mai ales HPV 6 și HPV 11.

Acești negi cauzează disconfort, prurit (mâncărimi) și durere și necesită tratamente speciale: îndepărtarea chirurgicală (excizie, vaporizare cu laser) sau aplicații locale cu unele substanțe speciale (podofilina, condyline etc.), asociate cu imunostimulatoare. Oricum, trebuie să știi că aceste tratamente nu garantează vindecarea infecției, ci doar îndepărtarea leziunii, care mai târziu poate recidiva.

Virusul herpes simplex

Alături de chlamydia si papiloma, herpesul reprezintă una dintre cele mai răspândite MTS. De obicei, în sfera genitală e incriminat herpes simplex 2, în timp ce infecțiile de la nivelul gurii sunt date de herpes simplex 1. Însă, fiind foarte contagioase, ambele tipuri pot da leziuni oriunde pe corp, practic.

Herpesul genital e simptomatic și are câteva stadii evolutive: la început, apar vezicule pe organele externe, care nu sunt dureroase și care de multe ori trec neobservate. De obicei, pacientele ajung la medic după spargerea veziculelor, atunci când au arsuri, iar leziunea este edematiată și arată ca o escoriație rotundă, cu aspect caracteristic, pe care medicul știe să o recunoască. E posibil să ai herpes și să nu se manifeste deloc, toată viața sau ani la rând, atât timp cât imunitatea organismului e ok: leziunile se manifestă pe un organism imunodeprimat.

Depistarea este serologică (se caută anticorpii în sânge) și se poate face în laboratoare din toata țara. De obicei, herpesul e recidivant, adică apare de mai multe ori, între perioade de acalmie. Din păcate, și această MTS îți poate afecta posibilitatea de a avea copii sănătoși, deoarece infectarea în trimestrul I de sarcină poate determina pierderea acesteia, iar în restul perioadei de sarcină poate determina infecția la făt și foarte frecvent se transmite la copil în timpul nașterii, dând malformații, afectându-i corneea, iar la 30% dintre nou-născuți dă viremie cu evoluție mortală.

Infecția acută necesită tratament, dar acyclovirul e foarte puternic și chiar periculos, de aceea se recomandă, de obicei, întreruperea sarcinii. Pentru herpes genital, există un singur tratament, cu acyclovir administrat oral, care e destul de agresiv față de organism și nu omoară virusul, ci doar te ajută să scapi de manifestările lui. Când imunitatea îți este afectată sau în preajma menstruației, herpesul poate să reapară.

Esti amenințată de MTS?

Principiul „mie nu mi se poate întâmpla” este o mare păcăleală, așa că nu te culca pe o ureche și ia-ți măsuri de protecție față de maladiile cu transmitere sexuală (MTS), mai ales dacă:

Ai schimbat de curând partenerul.

Ți-ai început viața sexuală foarte devreme (14-16 ani).

Ești iubăreață, nonconformistă și ai mai mulți parteneri.

Bănuiești că partenerul tău te înșală.

Ai dureri foarte mari la menstruație.

Ești fumătoare.

Nu ai mai fost de mult la ginecolog.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies