fbpx
Acasa SănătateNutriție și diete Carnea de miel și beneficiile pe care le aduce

Carnea de miel și beneficiile pe care le aduce

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 448 vizualizari 10 minute timp estimat

Carnea de miel este o parte integrantă a multor culturi din întreaga lume, asociată adesea cu sărbători și tradiții religioase. Deși este considerată un aliment de bază în anumite regiuni, pentru altele, este o delicatesă și este consumată doar cu ocazia unor evenimente speciale. 

Este perioada în care trebuie să știi totul despre acest tip de carne. În rezumat, se poate spune că este sănătoasă, dar numai atunci când este preparată corect și consumată în cantități moderate. Carnea de miel este o carne roșie, la fel ca și carnea de vită și oaie, ceea ce impune un consum ocazional, ideal de cel mult 4-5 ori pe lună. 

Un al doilea element important este ca mielul să aibă, la momentul sacrificării, undeva între minim 12-14 kilograme, să fie înțărcat și să să fie hrănit cu iarbă.

De ce este ideală primăvara 

Carnea de miel este ideală mai ales primăvara datorită conținutului mare de seleniu și fosfor. Cele două minerale sunt utile organismului, atât în ceea ce privește sistemul osos, cât și metabolismul, în general. 

Datorită conținutului nutritional, carnea de miel este un bun aliat împotriva stărilor de astenie, are efecte benefice pentru subponderali și anemici și se pare că revigorează sistemul reproducător, ajutând totodată la buna funcționare a tractului gastrointestinal. Carnea de miel conține cantități însemnate de fier și de seleniu, precum și vitaminele B12 și B3, care oferă protecție organismului, întărind sistemul nervos și nu numai. Este o carne bogată în potasiu, fosfor și zinc, dar conține și acid folic, calciu și vitamina E, toate de mare ajutor sistemului imunitar.

Ce conține carnea de miel

În 100 de grame de carne de miel sunt aproximativ 30 grame de proteine, 10 grame de grăsime. Cea mai mare parte din grăsime este formată din acid oleic, care este o grăsime mononesaturată. În ceea ce privește caloriile, aceasta variază de la 200 la 300 în funcție de cât de grasă este carnea și de tipul de carne. 

Astfel, carnea pulpei de miel are mai multe calorii decât coastele, dar este mai săracă în grăsimi, în timp ce mușchiul are puține grăsimi și un procent ridicat de proteine. 

Carnea de miel este o foarte bună sursă de proteine, 100 de grame de carne asigurând 60% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult. Asta înseamnă că trebuie consumată în cantități rezonabile, neapărat combinată cu multe legume verzi și multe lichide (apă, nu vin!). 

O altă caracteristică pe care o are carnea de miel este conținutul mare de triptofan (mult mai mare decât în carnea de curcan) și o mare cantitate de zinc. Conform analizelor făcute de whfood.com, în 100 de grame de carne preparată de miel se regăsește aproape 40% din necesarul zilnic de zinc. Acest mineral este util pielii și sistemului imunitar. Nu în ultimul rând, zincul este unul din mineralele care stabilizează nivelul zahărului din sânge. 

Carnea de miel este și o sursă importantă de seleniu, 100 de grame conținând 50% din doza zilnică recomandată. O porție normală de carne de miel este ca o pilulă concentrată cu vitamine din grupul B, necesare în procesul de formare al globulelor roșii, prevenind anemia sau acoperind deficitul acumulat în timpul iernii. 

Carnea de miel conține și un aminoacid esențial, mai rar întâlnit în alte tipuri de carne, care are capacitatea de a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa bine. Grăsimea de miel, sau seul, conține de obicei niveluri mai mari de grăsimi saturate decât carnea de vită și porc. Seul conține, de asemenea, și o familie de grăsimi trans cunoscute sub numele de grăsimi trans în carnea de rumegătoare, care – spre deosebire de cele din alimentele procesate – sunt benefice pentru sănătate, fiind o sursa de acid linoleic conjugat (CLA). 

În plus, carnea de miel este considerată un afrodisiac natural. Puțini știu că această combinație de proteine și aminoacizi esențiali este un adevărat tonic hepatic, atâta vreme cât este consumată în cantități rezonabile, împreună cu legume bogate în vitamina C. 

Riscurile consumului în exces de carne de miel

Toate aceste beneficii pot deveni rapid dezavantaje în cazul excesului. Este sănătos să mănânci între 200 și 300 de grame de carne, o dată pe săptămână. Peste aceste cantități, mielul poate fi dificil de asimilat și poate indice probleme gastrice, hepatice și renale. 

Având o concentrație destul de mare de colesterol, carnea de miel nu poate fi consumată de către oricine. Restricțiile sunt importante pentru persoanele care ai afecțiuni renale și hepatice cronice, precum și în cazul celor care au disfuncții pancreatice. Carnea de miel este contraindicată celor care au boli cardiace decompensate și celor diagnosticați cu gută, inclusiv în perioadele de remisie a bolii. 

Când alegi mielul, ai grijă să nu aibă sub 8-9 kg! Cu cât este mai mic, cu atât carnea lui va fi mai greu de digerat și mai bogată în toxine.

carne de miel

Cum trebuie preparat mielul

Este la fel de important important modul în care este preparată și cât de proaspătă este carnea, acst tip de carne fiind printre cele mai perisabile. 

👉 Temperatura de gătire, dar și câteva dintre secretele modului în care se prepară corect carnea de miel sunt aspcete importante care pot face diferența dintre un preparat perfect și unui care poate fi fad, uscat sau incomplet gătit. 

Carnea proaspătă are o textură fermă și ușor elastică, culoare plăcută, roz-roșie, miros caracteristic plăcut. Grăsimea trebuie să fie albă și strălucitoare. Este bine să cureți carnea de grăsime, lăsând pe carne, pentru gust, doar 10-20 la sută din grăsimea care însoțește carnea. 

După ce ai cumpărat carne de miel, este obligatoriu să o cureți de grăsimea în exces și să o porționezi, în funcție de ceea ce vei pregăti din ea. Nu spăla carnea de miel, dacă urmează să o congelezi. Fiind o carne foarte fragedă, va absorbi apă, care prin congelare va degrada carnea. Este important, îmsă, să o decongelezi lent, în frigider, timp de 12 ore, pentru a nu altera aroma, cea mai vulnerabilă la congelare.

Evită să prăjești carnea de miel! Se recomandă s-o gătești sănătos, prin fierbere lentă sau coacere, și s-o consumi cu legume, în niciun caz cu pâine sau cartofi. 

Carnea de miel în dieta copiilor mici

Nutriționiștii sunt rezervați în a recomanda carne de miel copiilor, dar sunt de acord că o poți introduce în meniu după vârsta de trei ani. Motivul? Fierul pe care acest tip de carne (pe lângă cel de vită) îl furnizează copiilor se asimilează foarte repede.

E de menționat că un consum prea mare de carne de miel pune presiune asupra rinichilor imaturi ai copilului, din cauza purinelor. Ca atare, se recomandă cantități mici, ocazional – de 2 ori pe lună, în mod ideal – oferite la masă cu o porție de legume verzi.

Dintre toate părțile, pulpa din spate este cea mai slabă, moale și gustoasă (e cea mai potrivită alegere), pe când pieptul este mai gras,la fel și coastele.

Modul ideal de gătire a cărnii de miel se rezumă la fierbe și coacere lentă la temperatură scăzută. Sunt evitate grătarul, prăjirea și coacerea la temperaturi înalte. Carnea trebuie gătită foarte bine, pentru a se distruge paraziții (Trichinella spiralis și Toxoplasma gondii).

Nici garnitura nu trebuie pusă la întâmplare. O variantă sănătoasă ar fi salata verde asezonată cu ulei de măsline ori doar cu lămâie, dar și andivele, dacă micuțul le agreează. Pentru a convinge copilul să o accepte, poți s-o combini cu piureul de legume preferat de el.

Carnea de miel nu este doar o delicatesă culinară, ci și un simbol al tradiției și al comunității în multe culturi. De la ritualurile religioase la mesele de sărbătoare și la bucătăria de zi cu zi, mielul este prețuit pentru gustul său rafinat și valoarea sa nutrițională.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies