fbpx
Acasa FamilieCopii Vitaminele și mineralele: cât sunt de importante în sarcină

Vitaminele și mineralele: cât sunt de importante în sarcină

Autor: Echipa Femeia
0 comentariu 290 vizualizari 8 minute timp estimat

Pentru a te bucura de un trup și de o minte sănătoase în perioada de sarcină, vitaminele și mineralele au on rol esențial. Cu atât mai mult în perioada prenatală, când nevoile organismului, cresc, întrucât el trebuie să asigure nu numai necesarul tău, ca mamă, ci și pe cele ale fătului timp de 9 luni.

Vitamine și minerale necesare mai ales în sarcină

Ideal este ca vitaminele și mineralele necesare să le iei din alimentele pe care le consumi. Din păcate, nu întotdeauna este suficientă mâncarea ori corpul tău suferă de o lipsă majoră de fier sau de calciu, de exemplu, greu de asigurat numai din alimentație, așa că se impun niște suplimente cu vitaminele și mineralele necesare.

Cu atât mai mult dacă ai de gând să rămâi însărcinată sau ești deja. Pentru rezistența organismului tău, ca mamă, dar și pentru buna formare și dezvoltare a fătului, sunt necesare cantități crescute de vitamine și minerale. Mai cu seamă dacă grețurile te împiedică să te hrănești cum trebuie sau dacă vomiți de câteva ori pe parcursul zilei.

Fără doar și poate, necesarul de vitamine și minerale trebuie stabilit de medicul obstetrician care îți urmărește sarcina, în urma rezultatelor analizelor de sânge. Tot el îți va indica un tip anume de suplimente, precum și cum trebuie ele administrate.

Acid folic

Rol: face parte din grupa vitaminelor B și are un rol determinant în creșterea șanselor de concepție și în scăderea riscului de defect de tub neural în cazul nou-născuților. Din tubul neural al fătului se dezvoltă ulterior creierul și coloana vertebrală, iar defectele de tub neural includ afecțiuni grave precum splina bifida sau anencefalie. Pentru rezultate bune, la sfatul medicului specialist, administrarea de suplimente cu acid folic ar trebui începută chiar din perioada de preconcepție.

Surse naturale: vegetalele cu frunze verzi, fasolea uscată, alunele, nucile și cerealele.

Fier

Rol: acest mineral ajută la formarea globulelor roșii, cele care transportă oxigenul către organe și țesuturi. Dat fiind că, în perioada sarcinii, organismul tău produce o cantitate de sânge mai mare, e nevoie de aproape dublul cantității de fier necesare în mod normal pentru ca oxigenul să ajungă la organele și țesuturile tale și ale fătului. Are rol în prevenirea anemiei și în reducerea riscului de naștere prematură și de greutate mică a nou-născutului la naștere.

Surse naturale: carnea roșie, în special cea de vită, ouăle, sardelele, ficatul, susanul, smochinele, curmalele, nucile, broccoli, cireșele, fructele de padure si legumele cu frunze verzi.

Atenție: fierul se absoarbe mai ușor dacă alimentele bogate în acest mineral se consumă odată cu alimente bogate în vitamina C (citrice, roșii etc.) și, dimpotrivă, îi este împiedicată absorbția de consumul de ceai, cafea și cereale integrale!

Iod

Rol: este un mineral care asigură dezvoltarea normală a creierului și a sistemului nervos al fătului. Are rol, de asemenea, în buna funcționare a glandei tiroide a mamei, fiind implicat totodată în metabolismul energetic normal și în menținerea sănătății pielii.

Surse naturale: sarea iodată, fructele de mare și peștele (cu moderație în sarcină), ouăle.

Calciu

Rol: este un mineral necesar la buna formare a oaselor și a dinților bebelușului tău, dar și la rezistența oaselor și danturii tale, precum și la coagularea normală a sângelui.

Surse naturale: laptele și produsele lactate (brânză, iaurt, cașcaval, sana, chefir, lapte bătut), semințele de floarea-soarelui și de susan, căpșunele, broccoli, portocalele, smochinele și curmalele.

Vitamina D3

Rol: cunoscută și sub denumirea de colecalciferol, ajută la dezvoltarea oaselor și dinților bebelușului, la menținerea nivelului normal de calciu în sânge. Este esențială, de asemenea, pentru o piele sănătoasă și un sistem imunitar rezistent.

Surse naturale: expunerea la soare (atenție: până în ora 10 dimineața și după ora 16, cu cremă de protecție solară, pălărie și nu mai mult de 15-30 de minute), laptele îmbogățit cu vitamina D, ouăle, uleiul de pește, sucul de portocale, ciupercile, soia și ficatul de vită.

Vitamina B (B2, B6 și B12)

Rol: asigură buna funcționare a țesuturilor și dezvoltarea celulară a fătului, iar pe mamă o ajută să aibă mai puțin senzația de greață și îi scade riscul de a face edeme.

Surse naturale: verdețurile, laptele, cerealele și ouăle.

Vitamina C

Rol: este un antioxidant natural, cu rol în prevenirea infecțiilor și în fixarea fierului.

Surse naturale: citricele, ardeiul gras verde, roșiile și varza albă (consumată sub formă de salată).

Cum se administrează?

Importanța vitaminelor și mineralelor în sarcină nu o poate pune nimeni sub semnul întrebării. Ba chiar este important aportul zilnic de astfel de vitamine și de minerale încă din perioada de preconcepție și cel puțin în primul trimestru de sarcină, dacă nu pe toată perioada sarcinii, inclusiv în perioada de alăptare.

Ele pot fi administrate sub formă de comprimate și de capsule, de obicei în cursul dimineții, cu un pahar de apă sau, dacă stomacul îți dă bătăi de cap, în timpul mesei.

Cel mai important de reținut este faptul că, indiferent de simptome, nu trebuie să-ți autoadministrezi nici măcar vitamine, ci să apelezi la sfatul medicului, singurul în măsură să-ți recomande suplimentul de vitamine și minerale potrivit ție, doza, precum și modul de administare.

Atenție: nu toate suplimentele cu vitamine și minerale sunt bune pentru femeile însărcinate, așa că nu te pune singură în pericol!

Citește și: 5 semne că ai un deficit de vitamine

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies