fbpx
Acasa Sănătate Plantele primăverii, bune pentru circulație

Plantele primăverii, bune pentru circulație

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 108 vizualizari 6 minute timp estimat

Tulburările de natură circulatorie pot fi tratate cu ajutorul leacurilor naturiste.

Fluxul sangvin anormal duce la apariția unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială și bolile de inimă, disfuncțiile renale, boala Raynaud (extremități reci), varicele, anevrismele, arterioscleroza sau flebita. Folosește plantele primăverii în beneficiul sănătății.

Ciuboțica-cucului

Este utilă în afecţiunile inimii, în probleme de circulație, boli renale, precum și în calculi biliari, vomă, cefalee, depresii, febră, guturai, insomnie, laringită, astenie și tulburări gastrointestinale.

Consumă astfel: pregătește un vin din patru linguri de flori mărunțite și un litru de vin alb dulce. Lasă opt zile la macerat, apoi strecoară și completează cu același tip de vin până la un litru. Timp de două săptămâni, ia câte o lingură cu o jumătate de oră înainte de masa de prânz.

Traista-ciobanului

Planta are o lungă perioadă de înflorire, din martie până în noiembrie, iar recoltarea ei se face de obicei spre finalul primăverii. Traista-ciobanului reglează circulația și de aceea apare în numeroase formule pentru tratarea hipertensiunii arteriale, anginei pectorale, arteriosclerozei și hemoragiilor uterine.

Consum-o astfel

Macină planta în râşniţa de cafea, apoi cerne prin sita de făină albă. Ia o linguriţă rasă de două ori pe zi, pe stomacul gol. Ține pulberea sub limbă 10-15 minute, apoi înghite-o cu puţină apă. Poți folosi planta și sub formă de decoct – pune o linguriță de plantă uscată în 200 ml de apă rece, fierbe cinci minute, lasă la infuzat zece, apoi strecoară și ia câte trei linguri de trei ori pe zi.

Talpa-gâștei

Este considerată o plantă-minune pentru circulație, dovedindu-se eficientă în terapia bolilor cardiovasculare, nervoase şi psihice.

Consum-o astfel

Pregătește o infuzie superconcentrată din trei linguri de pulbere de talpa-gâştei, ține la înmuiat peste noapte în ½ cană de apă, apoi filtrează̆; păstrează maceratul, iar pulberea rămasă opăreşte-o cu ½ cană de apă fierbinte 20 de minute, apoi lasă la răcit; combină cele două extracte și bea cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese.

Păducel

La început de mai, această plantă primăvăratică încântă privirea cu petalele sale albe. Păducelul este un aliat de nădejde în afecțiunile cardiovasculare, având acțiune de menținere a tensiunii arteriale la valori normale, favorizează circulația optimă la nivel central și periferic, previne accidentele vasculare.

Consumă-l astfel

În caz de circulaţie periferică deficitară, varice și hemoroizi, pregătește o infuzie combinată (reţeta este pentru obţinerea a 250 ml) din 1-2 linguriţe de pulbere de flori sau fructe de păducel, lasă la înmuiat în ½ cană de apă, de seara până dimineaţa, apoi filtrează, opărește pulberea rămasă cu ½ cană de apă fierbinte 20 de minute, apoi lasă la răcit și amestecă cele două extracte. Bea cu un sfert de oră înainte de masă, până la trei căni pe zi. Poți folosi păducelul și ca infuzie simplă (1 cană/zi) sau tinctură, aproximativ 10-15 picături, de trei ori pe zi, diluate în 50 ml de apă, 30 de zile consecutiv.

Urzică

Este bogată în substanțe revitalizante, precum vitaminele și mineralele, având totodată calitatea de a fluidifica sângele, și are efecte benefice la nivel cardiovascular datorită compușilor anticoagulanți.

Consum-o astfel

Poți face o cură de șase luni cu infuzie de frunze şi rădăcină de urzică. Bea un litru pe zi, în loc de apă sau alte lichide. O poți folosi și sub formă de pulbere, obținută din măcinarea plantei în râşniţa de cafea. Ia din această pulbere o linguriţă rasă, de 4 ori pe zi înainte de mese. Ține-o sub limbă 10-15 minute, apoi înghite-o cu puţină apă. Se poate mânca după minimum 30 de minute de la administrarea plantei. Pulberea nu se păstrează mai mult de zece zile, deoarece i se alterează proprietăţile.

Leurdă

Este apreciată nu doar în bucătărie, pentru aromă și savoare, ci și pentru calitățile terapeutice, fiind una dintre plantele cu remarcabile efect de fluidificare a sângelui.

Consum-o astfel

Bea 1-2 pahare cu suc de leurdă pe zi (extras la storcătorul de fructe), pe stomacul gol, în cure de minimum 20 de zile. Când n-o mai găsești proaspătă, în piață, folosește tinctura de leurdă – o linguriţă diluată în ½ pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de o lună, cu o săptămână de pauză.

Alimentația bogată în acizi grași omega 3 previne tulburările circulatorii periferice și atenuează problemele circulatorii cronice. Sursele cele mai bune sunt peștele gras, uleiul de pește, semințele și uleiul de in, miezul de nucă.

Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies