fbpx
Acasa SănătateMedical Suplimentele alimentare. Sunt cu adevărat bune, sau exagerăm consumându-le?

Suplimentele alimentare. Sunt cu adevărat bune, sau exagerăm consumându-le?

Autor: Diana Colcer
1 comentariu 74 vizualizari 8 minute timp estimat

Suplimentele alimentare sunt produsele care conțin nutrienți într-o formă concentrată. Vitamine, minerale și oligoelemente, aminoacizi, dar, de asemenea, fibre, plante sau extrase din plante. Chiar ai nevoie de ele?

Suplimentele sunt destinate să completeze regimul alimentar deficitar. În ultima vreme însă, acestea au fost promovate în campanii publicitare intensive. Conform anunţurilor, suplimentele fac pielea mai frumoasă, părul strălucitor, unghiile puternice, asigură o mai mare putere de digestie și îmbunătățesc funcțiile cerebrale.

Pot fi comercializate sub formă de pastile, tablete, capsule sau siropuri, în cantităţi măsurate, pentru a compensa deficiențe nutritive sau pentru a asigura un aport adecvat de anumiţi nutrienţi. În unele situații, un aport mare de vitamine și minerale poate avea efecte adverse asupra sănătăţii sau provoca efecte secundare nedorite. Prin urmare, sunt necesare precauții pentru utilizarea lor în condiţii de siguranţă.

Un lucru este sigur: suplimentele alimentare nu sunt un substitut pentru o dietă echilibrată. Pentru a rămâne sănătoşi, este necesar un aport zilnic de vitamine, minerale şi substanţe nutritive.

De obicei, cerinţa de vitamine și minerale poate fi îndeplinită printr-un regim alimentar sănătos și variat.

Inutile într-un regim alimentar normal

Suplimentele alimentare nu sunt medicamente, ci alimente destinate să completeze un regim alimentar deficitar. De aceea, ele trebuie să fie sigure şi să nu aibă efecte adverse. Pentru persoanele sănătoase, care în mod normal mănâncă variat, acestea sunt inutile. Cu o nutriţie echilibrată, organismul primește toate elementele nutritive de care are nevoie.

Pe de altă parte, o dietă dezechilibrată, cum e cea a veganilor sau vegetarienilor, nu poate fi compensată decât prin administrarea de suplimente alimentare. Așadar, numai în anumite cazuri un supliment recomandat de medic, în funcție de starea de sănătate și tipul de dietă urmat, conținând nutrienţi individualizați, este util. De exemplu, acidul folic în timpul sarcinii.

Un plus de sănătate

Suplimentele nutritive nu sunt necesare dacă ai un regim alimentar sănătos. Din păcate, suntem, astăzi, departe de a avea dieta perfectă. Prin urmare, suplimentele alimentare de calitate sunt o soluție bună pentru a oferi corpului ceea ce are nevoie, ceea ce, de multe ori, lipseşte din alimentația standard.

Citeste si: Ar trebui sau nu să iei vitamine în această perioadă?

Când sunt necesare suplimentele alimentare

1 Ești o persoană în vârstă. Nevoia crescută de vitamine și minerale apare la vârsta când o dietă echilibrată poate fi greu de menținut zi de zi. Persoanele în vârstă au un apetit diminuat, le e greu să gătească zilnic, din motive fizice sau din lipsa resurselor financiare, au probleme dentare. În plus, de regulă, persoanele în vârstă iau medicamente, care sărăcesc pe termen lung depozitele de nutrienți din organism.

În comparaţie cu cei tineri, vârstnicii au nevoi calorice reduse şi deseori nu se hrănesc atât de sănătos şi variat cum ar trebui. Astfel, deficienţele de nutrienţi se întâlnesc frecvent. În astfel de cazuri, aportul de vitamine, minerale și oligoelemente poate îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate a persoanelor în etate.

2 În timpul sarcinii. Sarcina şi alăptarea fac ca organismul să aibă nevoie de o anumită cantitate de substanţe nutritive. Cu un regim alimentar sănătos, organismul produce suficiente substanțe nutritive pentru mamă și copil. Există însă anumite substanțe de care viitoarea mamă are nevoie în cantități mai mari. Este vorba despre vitaminele din grupul B (B1, B2, B6, B12, acid folic și biotină), dar și de minerale (fier, iod, magneziu şi zinc).

3 Ești vegetariană. Dacă ai o dietă vegetariană, poți suferi de deficit de vitaminele D (în cazul în care nu te expui suficient la lumina soarelui) și B12.

4 Nu faci față stresului. Stresul poate agrava deficitul de vitamine, de exemplu de vitaminele A, C şi E, dar şi de minerale, cum ar fi calciul, potasiul şi magneziul.

Cine ține diete frecvent trebuie neapărat să se aprovizioneze corespunzător cu suplimente alimentare ce conțin toate vitaminele și mineralele (să nu uităm că orice dietă înseamnă un stres pentru organism, atât fizic, cât și mental). De asemenea, când suferi de unele boli (anemie, tiroidism), aportul de anumite vitamine, mineralele sau oligoelementele nu se depozitează corect (fier, iod).

Trebuie cerut neapărat sfatul medicului înainte de a lua suplimente alimentare.

Ce suplimente nutritive să alegi

Un criteriu important în selectarea suplimentelor alimentare ar trebui să fie obţinerea lor din materii prime naturale (substanţele vitale naturale oferă o compatibilitate mai bună decât substanțele chimice, de sinteză), deoarece la prepararea lor nu se folosesc conservanți sau coloranți. Cine simte că are nevoie de suplimente nutritive ar trebui să se adreseze medicului, nu să le ia după ureche. Un test de sânge oferă informaţiile necesare.

Atenţie specială la suplimentele vândute online!

Aceste pastile minune sunt anunţate în cele mai agresive moduri, însă nu sunt aprobate de Ministerul Sănătății. Ele pot fi complet lipsite de principii active, în cel mai bun caz, dar pot și să aibă multe efecte secundare sau chiar să aibă efecte medicinale. Din pricina conținutului de ingrediente nespecificate, dar dăunătoare. Adaosurile chimice nu sunt, de obicei, vizibile pentru pacient.

Citeste si: Efectele putin stiute ale suplimentelor cu vitamine

Asocieri nefericite și contraindicații

Suplimentele nutritive nu trebuie luate fără recomandarea medicului, în ciuda bunei reputaţii care li se atribuie. În doze mari, vitaminele și mineralele fac mai mult rău decât bine.

√ Vitamina A, pentru că se metabolizează în grăsime în cantități mari, poate fi stocată la nivelul ficatului, devenind toxică. Apar astfel simptomele excesului – durerile de cap, pielea şi buzele uscate, oboseala, dar şi durerile de articulaţii. În intoxicaţii, îți poți pierde părul, ai ameţeli, scăderi în greutate, dar apar şi problemele hepatice şi, în cazul femeilor, amenoreea (lipsa menstruaţiei). Una dintre cele mai grave consecinţe ale supradozei de vitamina A o reprezintă pierderea masei osoase, aspect ce duce în timp la fragilizarea oaselor şi osteoporoză.

√ Betacarotenul, forma vegetală a vitaminei A, administrat la fumători, duce la o creştere a ratei de cancer pulmonar.

√ Vitamina E în doze mari este corelată cu o rată mai mare de boli cardiovasculare, iar vitamina C în exces prezintă risc de dezvoltare a diabetului.

Vitaminele liposolubile prezintă un risc de supradozaj, deoarece organismul le stochează.

Chimice și naturale

E adevărat că mama natură este inegalabilă, furnizând toți nutrienţii, cu o biodisponibilitate ridicată. Sunt însă situații când ingredientele chimice, de sinteză sunt mai performante. Numai cu aprobarea medicului însă! Este dovedit ştiinţific, spre exemplu, că acidul ascorbic (E300) sintetic e mai eficient decât vitamina C din fructe.

În schimb, în contrast cu vitamina E sintetică, activitatea biologică a formei naturale de vitamina E (d-alfa-tocoferol) este de 2-3 ori mai mare decât forma sintetică.

Citeste si: Vitaminele și mineralele: cât sunt de importante în sarcină

Text: Grigoriana Brujan/ Articol apărut în revista Femeia de Azi/ sursa foto: unsplash

1 comentariu

Gabriela 25/01/2021 - 17:06

Foarte bine scris articolul! Sunt atat de multe suplimente si multi dintre noi avem tendinta de a face abuz de aceasta.

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies