Una din rutinele cosmetice este aplicarea unor măști de față. Există multe variante, pentru fiecare tip de ten, pentru fiecare problemă. Completare perfectă de îngrijire, măștile de față pot ajuta la hidratarea profundă, la ameliorarea unor probleme ale pielii, la îmbunătățirea aspectului porilor, dar sunt în același timp și o experiență plăcută și relaxantă, asemănătoare unui SPA acasă.
Sunt două reguli principale de care trebuie să ții cont atunci când aplici o mască preparată în casă. Prima este ca aceasta să fie realizată din ingrediente de calitate potrivite cu nevoile tenului tău sau cu problema pe care vrei să o tratezi, iar a doua să o folosești mereu pe fața perfect curată.
În cele ce urmează vei găsi o colecție de măști de față realizate din ingrediente comune. Vei afla exact cum se prepară, ce beneficii îți aduc și, mai ales, pentru ce fel de tip de ten sau problemă este recomandată fiecare dintre ele.
Este important să știi că nu trebuie să utilizezi măștile care au în compoziție ingrediente la care ești alergică. Mai mult, un ingredient pe care nu l-ai mai folosit până în prezent (la masca cu aspirină, de exemplu), trebuie testat înainte pentru a identifica dacă pielea ta îl tolerează fără a avea reacții neplăcute.
- Măști de față cu efect de hidratare și calmare
- Masca cu aspirină
- Măști de față hrănitoare cu ou
- Măști de față antiacneice
- Măști de față de revitalizare
- Reguli de utilizare pentru toate tipurile de măști de față
Măști de față cu efect de hidratare și calmare
Ne dorim o piele moale, suplă și strălucitoare. Excesul de sebum, uscăciunea, tendința spre iritare, acneea, mediul poluat, unele substanțe chimice dure, razele UV pot face ca tenul să arate neplăcut. Prima armă pe care o ai la îndemână este hidratarea, iar o mască hidratantă poate face minuni.
Măștile de față din ingrediente naturale, combinate inteligent sunt un veritabil boost de energie și frumusețe pentru pielea feței.
(1). Mască de față cu banane și miere pentru ten gras
Pielea grasă este deseori profund deshidratată, asta pentru că uleiul în exces maschează epiderma uscată de dedesubt.
Pasează o banană bine coaptă într-un bol. Adaugă 2 linguri de miere și omogenizează foarte bine. Adaugă o linguriță de suc de portocale proaspăt stors.
Întinde masca pe față și masează ușor pe zona T. Lasă masca pe față 20 de minute pentru a obține toate beneficiile de hidratare. Clătește cu apă călduță și usucă pielea cu un prosop moale. După circa 30 de minte aplică o cremă hidratantă.
(2). Mască de castraveți și aloe vera pentru pielea iritată
Aloe vera este soluția cea mai bună pentru pielea iritată. Aloe hidratează, vindecă și ajută la inversarea procesului de îmbătrânire, așa cum niciun alt ingredient natural nu poate face. Aloe poate fi folosită și pe pielea sănătoasă pentru a remedia pielea uscată.
Curăță un castravete mare, pune-l în blender și amestecă până devine semilichid. Adaugă 2 linguri de gel de aloe vera și amestecă până la omogenizare.
Masează tenul, cu blândețe, cu această pastă și ține-o pe față până se usucă complet, adică cel puțin o jumătate de oră. Clătește cu apă rece și șterge-ți fața cu blândețe.
(3). Mască hidratantă pentru pielea uscată
Combinația de unt de shea și ulei de cocos hidratează, catifelează, uniformizează nuanța pielii și redă elasticitatea. Aceasta este o mască foarte eficientă pe care o poți folosi o dată pe săptămână.
O lingură de unt de shea se combină cu o lingură de ulei de cocos. Amestecă până se uniformizează complet. Opțional poți adăuga o lingură de gel de aloe vera.
Întinde amestecul pe piele. Nu-ți fie teamă să pui un strat mai gros în zonele uscate (este perfectă și pentru gât!). Lasă masca să se usuce timp de 15 minute, apoi clătește cu apă călduță și șterge-ți fața cu blândețe
(4). Mască cu miere și sare Epsom
Sarea Epsom este un mineral pur (sulfat de magneziu) care poate face minuni pentru pielea ta. Luptă împotriva radicalilor liberi, atenuează inflamația și ajută organismul să elimine toxinele din piele. Combină asta cu puterea hidratantă a mierii și vei obține o mască hidratantă cu efect puternic.
Două linguri de sare Epsom se amestecă cu două linguri de miere, până se formează o pastă.
Întinde pasta pe față și las-o să acționeze circa 30 de minute sau până se va usca complet. O îndepărtezi cu apă călduță. Usucă pielea prin tamponare și nu mai folosi alte creme sau loțiuni circa 4-6 ore.
👉 Retinol vs retinoizi. Care sunt diferențele și cum le utilizezi
(5). Masca cu aspirină
Aspirina, pe numele complet acid acetilsalicilic este utilizată în preparatele cu efect antiacneic, dar și în diferite alte creme cu scop medicinal pentru a calma iritațiile. Efectul benefic vine de la acidul salicilic, despre care s-a demonstrat că reduce inflamațiile, combate acneea, închide porii, catifelează tenul și calmează iritațiile pielii.
Pentru a prepara o mască de față cu aspirină, pisează cinci tablete de aspirină simplă, până când vei obține un praf fin. Amestecă pudra cu o lingură de iaurt integral și o lingură de miere.
- Masca nu ar trebui utilizată de persoanele alergice la produse lactate sau aspirină.
Dacă ai ten uscat, adaugă mai multă miere, iar dacă ai un ten gras, mai mult iaurt. Lasă masca să acționeze timp de 15 minute, clătește cu apă călduță și aplică o cremă adecvată tipului tău de ten.
Masca nu trebuie aplicată mai des de două ori pe săptămână, altminteri tenul devine prea sensibil și uscat.
- Pudra de aspirină – cât mai fină, se poate combina și într-o mască cu argilă sau se poate adăuga într-un gel purificator, dar nu-l folosi decât de două ori pe săptămână.
Măști de față hrănitoare cu ou
Măștile hrănitoare cu ou sunt folosite de mii de ani și nu dezamăgesc niciodată. Le foloseau femeile în Roma, Grecia și în Egiptul Antic. Și merită să le folosim în continuare. Măștile de față cu ou sunt perfecte pentru toate tipurile de ten și pot intra în rutină, pentru că sunt foarte simple, iar rezultatele sunt spectaculoase, mai ales dacă le repeți periodic.
Tipul de piele diferă de la om la om, tot așa și rezultatele, dar după câteva săptămâni de folosire a acestor măști, în mod regulat, vei observa o îmbunătățire clară: porii și ridurile se vor estompa, fața se luminează, iar pielea va fi mai catifelată. Efectele benefice pe care le au măștile cu ou sunt rezultatul nutrienților conținuți de acesta. Oul este un aliment-minune, bogat în vitaminele A, D, E, unele tipuri de vitamina B și seleniu, toate fiind mai mult decât utile pielii și tenului.
(6). Masca cu albuș pentru ten gras
Este o mască foarte simplă, dar extrem de eficientă și foarte utilă persoanelor cu ten gras, dar poate fi folosită pentru toate tipurile de ten, ca mască purificatoare. Albușul este foarte bogat în apă, proteine și minerale. O combinație excelentă pentru tenul tău.
Separă albușul și bate-l până se transformă parțial în spumă. Apoi aplică cu o pensulă de machiaj, în mai multe straturi până consumi cât mai mult din preparat și lasă-l să acționeze timp de 15 minute. Îndepărtează masca în momentul în care simți că începe să te strângă.
Albușul de ou o să-ți lumineze fața, va strânge porii și va atenua acneea.
- Un ten gras, cu tendințe seboreice, se va calma și va arăta foarte bine după ce vei aplica o mască de albuș de ou în care ai adăugat câteva picături de lămâie.
(7). Măști de față cu gălbenuș pentru ten sensibil, uscat și obosit
Această mască este o veritabilă o adevărată injecție cu vitamina A și E, doi nutrienți care sunt vitali pentru frumusețea pielii. În plus, gălbenușul are capacitatea de a combate acneea și de a vindeca foarte bine cicatricile din urma coșurilor. Masca este indicată și tenurilor uscate și obosite, cenușii și îmbătrânite.
Separă albușul de gălbenuș. Întinde gălbenușul pe față bine curățată în prealabil și lasă-l să acționeze 20-30 minute, după care clătește-te din abundentă. Folosește ouă ecologice. Acestea au cantități mai mari de vitamine.
- Pentru un ten deshidratat și obosit adaugă o linguriță cu ulei de măsline în gălbenuș. Efectul de hrănire și catifelare va fi mult amplificat.
- Combină gălbenușul de ou cu miere (părți egale) pentru a trata un ten sensibil și deshidratat.
(8). Masca de fata cu albus de ou pentru iluminare
Această mască conține suc de portocale și turmeric. Portocalele sunt bogate în vitamina C care ajută la luminozitatea pielii prin estomparea petelor. Turmericul are proprietăți antimicrobiene, antiîmbătrânire și antiinflamatoare. Poate ajuta la tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, dermatita atopică și chiar psoriazisul.
Combină un albuș bătut spumă (atât cât să-l desfaci, nu trebuie să fie spumă tare) cu o linguriță suc de portocale și ½ de linguriță de pudră de turmeric. Amestecă bine toate ingredientele.
Aplică acest amestec pe față cu o pensula de machiaj, în mai multe straturi. Ține masca pe față până se usucă și apoi curăță fața cu apă călduță. La final, după ce usuci bine pielea, cu blândețe, aplică o cremă hidratantă ușoară. Poți repeta o dată pe săptămână, până se ameliorează problemele, apoi ocazional.
Măști de față antiacneice
Acneea este cea mai frecventă și mai neplăcută problemă dermatologică, iar la nivelul tenului este motiv de stres și chiar depresie, izolare socială. Formele severe sunt de competența medicului dermatolog, care poate găsi soluții terapeutice adecvate, dar formele ușoare (cu nimic mai puțin supărătoare decât formele cronice, grave) pot avea soluții în măștile de față.
Pot exista o mulțime de factori care duc la acnee. Cauza de bază este uleiul și porii înfundați, dar motivele pentru producția excesivă de ulei și inflamația ulterioară alimentată de bacterii pot varia de la hormoni la mici infecții.
(9). Mască cu turmeric și miere
Turmericul poate fi transformat într-o pastă pentru aplicare locală prin combinarea cu miere. Ambele ingrediente au efect puternic antimicrobian și antibacterian. Mierea simplă, întinsă pe fața bine curățată (cu blândețe) este o terapie utile pentru acneea ușoară și chiar o poate vindeca. În plus și turmericul și mierea au efect antioxidant, calmează pielea, reduc inflamațiile și previn viitoarelor erupții.
Amestecă ½ de linguriță de turmeric și 1 lingură de miere. Se formează o pastă în care se pot adăuga câteva picături de lămâie.
Întinde masca cu o pensulă în straturi repetate și las-o să acționeze 10-15 minute. Se îndepărtează cu multă grijă cu apă călduță. Nu freca fața și clătește pielea cu apă din abundență până ce pasta este îndepărtată.
(10). Mască cu argilă și ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este foarte eficient în tratarea acneei, dar efectele apar după o utilizare repetată și consecventă. Rezultatele nu apar după prima utilizare, dar sunt remarcabile după 4-5 repetări. Masca aceasta poate fi folosită ca tratament, prin utilizare de 2-3 ori pe săptămână. Totuși, nu exagera, pentru că pot apare iritații suplimentare. În acest caz, nu renunț, dar reduu concentrația de ulei și rărește aplicațiile.
Uleiul de arbore de ceai este un antibacterian și antiinflamator recunoscut, iar efectele benefice la nivelul pielii sunt demonstrate.
Amestecă 1- 2 picături de ulei de arbore de ceai (nu mai mult – mai mult nu înseamnă mai bine!) cu o linguriță de pudră de argilă. Fluidizează cu vitamina C (dintr-o fiolă) sau cu ceai verde.
Întinde masca cu o pensulă și las-o să acționeze 10-15 minute, dar nu mai mult de 30 de minute.
- În loc de argilă poți utiliza miere.
- Combină argila (1:1) cu bentonită de calciu, care creează o barieră între piele și posibilii iritanți.
- Amestecă câteva 2-3 picături de ulei de arbore de ceai cu 12 picături de ulei de măsline, jojoba sau migdale dulci și folosește preparatul ca demachiant pentru tenul acneic.
(11). Mască cu miere, fulgi de ovăz și lapte
Tratamentele naturiste pot fi mai blânde cu pielea acneică și, deseori, au rezultate bune și foarte bune. Mierea este un ingredient fabulos pentru acnee, la fel și ovăzul care hrănește, hidratează și calmează piele. Făina de ovăz are proprietăți antiacnee care ajută la menținerea pielii curate și sănătoase.
Pune 3 linguri de ovăz uscat într-un blender și adaugă o lingură de lapte integral. Omogenizează intens până rezultă o pastă. Adaugă miere și amestecă.
Întinde pasta pe față, cât mai uniform și las-o să acționeze 20 de minute, sau până se usucă. La final spală fața cu blândețe, cu apă și usucă pielea cu un prosop moale.
(12) Mască cu avocado
Avocado este bogat în vitamina E, care este un puternic antiinflamator și care, de asemenea, repară și protejează pielea. Cu proprietățile hidratante avocado, calmează, hrănește și reconstituie pielea.
Pasează un avocado copt și adaugă o linguriță de ulei bogat în vitamina E (ulei de porumb, de semințe de struguri). Amestecă și folosește.
Aplică pasta pe fața curată și las-o să acționeze timp de 20 de minute. Spală-ți fața cu apă călduță și uscă-o cu un prosop curat.
(13) Pasta de măr
Inedită doar foarte eficient, pasta de măr este o mască care își merită locul pe lista cu cele mai bune măști pentru un ten acneic. Este foarte eficientă împotriva acneei, a petelor de pigmentare și are acțiune dezinfectantă. O să rămâi surprinsă de efectele acestei măști.
Fierbe un măr acru tăiat în bucăți, fără coajă, pentru 5 minute în puțină apă. Scurge apa, dar păstrează-o. Pasează mărul până rezultă un piure. Aplică pasta pe față când este încă caldă. Cu cât este mai caldă, cu atât mai bine (caldă, nu fierbinte).
Păstrează masca pe față circa 10-15 minute. O poți aplica și pe pleoape și zona ochilor. Șterge masca cu apa în care a fiert mărul cu dischete demachiante.
Măști de față de revitalizare
De riduri nu scapă nimeni. Totuși evoluția lor poate fi încetinită, iar exact asta poți obține cu aceste măști de revitalizare.
(14). Masca cu vin roșu
Această mască este un cocktail care conține rodie – stimulează secreția de colagen, argilă – exfoliază și stimulează circulația, laptele de cocos – catifelează pielea, mierea – hidratează tenul.
Ai nevoie de: ¼ rodie, o lingură de vin roșu, 3 linguri de argilă, o lingură de miere, ½ lingură de lapte de cocos. Zdrobește boabele de rodie. Pune argila într-un bol și adaugă sucul de rodie, vinul roșu, mierea și laptele de cocos. Amestecă ingredientele până ce obții o pastă moale și omogenă, pe care o aplici pe față și pe gât, evitând zona din jurul ochilor.
După 15 minute, clătește-ți fața cu apă călduță, apoi cu apă rece, pentru închiderea porilor. Tamponează fața cu un prosop curat și aplică o cremă hidratantă.
(15). Mască cu ceai verde, iaurt, miere și vin roșu
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, motiv pentru care această mască facială își va dubla efectul antiîmbătrânire. Mierea și iaurtul calmează și catifelează.
Ai nevoie de: câteva linguri de ceai verde foarte concentrat, două linguri de vin roșu, o lingură de iaurt, o linguriță de miere. Prepară un ceai verde concentrat. Amestecă ceaiul cu vinul roșu, iaurtul și mierea, până ce obții o cremă moale și omogenă.
Aplică masca în mod uniform, pe fața curată și pe gât, evitând zona ochilor. Relaxează-te și lasă masca să își facă treaba 10 – 15 minute. Clătește fața, alternând apa caldă cu apa rece, apoi tamponează-ți tenul cu un prosop curat și aplică o cremă hidratantă.
👉 Ce beneficii are pentru piele Aloe Vera
Reguli de utilizare pentru toate tipurile de măști de față
Macsa de față este o mică aventură, un moment de răsfăţ, o evadare din cotidian. O mască este o voluptate narcisistă, care se gustă în solitudine, pentru că oricât ar fi de plăcute şi de relaxante, momentele „cu masca” nu trebuie văzute de nimeni! Beneficiile măştilor sunt duble, fac bine pielii şi foarte bine psihicului, care se bucură şi se tonifică prin strălucirea feţei.
Măştile pentru faţă au darul de a şterge ridurile şi pungile de sub ochi, de la îndulcii cearcănele, de a face pielea să strălucească şi de a curată şi hrăni pielea agresată. Rezultatele şi eficiența măştilor este garantată doar dacă sunt folosite regulat, cel puţin o mască pe săptămână, în varianta adecvată tenului.
Cât de des poți să folosești măști de față?
În mod normal, sunt recomandate o dată pe săptămână, dar, dacă treci printr-o perioada de expunere intensă la soare, ori pielea ta suferă, e nevoie sa faci acest efort de îngrijire a pielii de doua ori în acest interval.
Cum le folosești?
Ca pe orice mască din comerț – o întinzi pe față și stai așa cam 20 de minute, ca ingredientele active să acționeze la nivelul pielii.
Clătește cu apă călduță (insistă, dar blând și cu răbdare, pentru că unele dintre măștile propuse se lipesc de piele) și finalizează cu apa rece, ca să intensifici circulația sangvină. În mod obligatoriu, aplică ulterior o crema hidratantă după, dacă nu există o altă indicație.
Când folosești măști de față?
E destul deranj cu prepararea, aplicarea și curățarea acestor amestecuri de pe ten și timpul nu-ți permite să îndeplinești aceasta etapă de îngrijire oricând. Așa că alege să folosești masca de față odată cu una de par, ca sa rezolvi deodată două probleme.
- Atenție: folosește masca preparată imediat. Multe ingrediente oxidează în contact cu aerul.
Respectă timpul de aplicare! Măştile au efect intens şi foarte activ asupra pielii, motiv pentru care este foarte important că această să fie menţinute pe piele exact timpul indicat.
Cum alegi masca potrivită dintre variantele de măști de față?
Măştile cremă sunt recomandate tenurilor deshidratate, obosite, uscate şi sensibile. Măştile cremă sunt absorbite de epidermă şi permit reconstituirea rezervelor de apa ale epidermei. După aplicarea măştilor de acest tip tenul rămâne suplu şi fin, iar ridurile sunt estompate.
În funcţie de compozită lor, au efect antiinflamator, pot calma iritaţiile, zonele afectate de cuperoză. Cele mai bune măşti cremă sunt cele care au în compoziţie uleiuri naturale sau extracte de fructe. Măştile cremă trebuie lăsate să acţioneze un timp mai îndelungat, de la 20 la 30 de minute, iar surplusul se îndepărtează delicat. Este foarte bine dacă aplici masca cremă concomitent cu o baie caldă, care va activă circulaţia sângelui şi va favoriza absorbţia nutrienţilor în pielea feţei. Este recomandată o data pe săptămâna.
Masca purificatoare este soluţia perfectă pentru poluarea din mediu, pe care eşti obligată să o înfrunţi în fiecare zi. Este recomandată tuturor tipurilor de ten, dar mai ales celor cu tendinţa de îngrăşare, care lucesc, dar şi tenurilor acneice care au puncte negre şi albe greu de ţinut în frâu. Este soluţia care combate efectele fumului, pentru femeile care fumează şi care se luptă cu tentă cenuşie a tenului lor. Masca purificatoare este contraindicata tenurilor sensibile, chiar şi celor foarte deshidratate, pentru că pe lângă binele pe care îl fac accentuează deshidratarea.
Măştile purificatoare conţin argilă, care absoarbe apa din ţesut. După masca purificatoare tenul trebuie hrănit cu o cremă hidratantă, care pentru un plus de eficientă trebuie aplicată pe faţă udă (pulverizează pe ten apa minerală). Curată bine tenul de resturile de masca şi respectă strict timpul de aplicare. Este recomandată de două ori pe săptămâna.
Acum știi totul despre acest tratament cosmetic și ai o colecție bogată de măști de față. Probabil, cu unele excepții, îți vor fi utile toate.
Sursa foto: 123rf.com
1 comentariu
Interesant articles!