fbpx
Acasa SănătateNutriție și diete Fructul dragonului. 7 motive pentru a-l adăuga în dietă

Fructul dragonului. 7 motive pentru a-l adăuga în dietă

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 185 vizualizari 11 minute timp estimat

Fructul dragonului, cunoscut și sub denumirea de pitaya sau para de căpșuni, este un fruct exotic tropical, pe care îl poți găsi destul de des în magazinele noastre, proaspăt sau congelat. Îl recunoști după coaja de un roșu vibrant și pulpa albă cu multe semințe mici și negre. Prima sa caracteristică este că are un conținut foarte mic de calorii și este o excelentă sursă de probiotice, așacum este iarutul și kefirul. 

Aspectul unic și beneficiile nutritive l-au plasat în sferele înalte ale superalimentelor, l-au făcut popular printre gurmanzi și cei care țin cont de ceea ce mănâncă. Și, o mână de ajutor a dat și faptul că suntem în anul Dragonului de lemn, iar fructul este un reprezentant al perioadei. 

fructul dragonului

Ce beneficii are pentru sănătate fructul dragonului 

Toate fructele sunt sănătoase. Există însă și unele care depășesc limitele comune ale majorității astfel că a le mânca periodic sau doar ocazional, este un real beneficiu. 

Fructul dragonului, sursă de nutrienți

Fructul dragonului are un conținut scăzut de calorii, dar este plin de vitamine și minerale esențiale. De asemenea, conține o cantitate substanțială de fibre alimentare.

În circa 200 de grame de fruct, sunt circa 130 de calorii, 3 grame de proteine – ceea ce este foarte mult pentru un aliment de origine vegetală, 29 grame de carbohidrați, 7 grame de fibre. La toate acestea se adaugă 8% din doza zilnică recomandată (DZR) de fier, 18% din DZR de magneziu (excepțională sursă de magneziu!), 9% din DZR de vitamina C și 4% din DZR de vitamină E. 

Sursă de antioxidanți valoroși

Dincolo de nutrienții esențiali, fructul dragonului aduce polifenoli, carotenoizi și betacianine, adică antioxidanți foarte importanți, care anulează efectele radicalilor liberi. Reziduuri ale proceselor oxidative, radicalii liberi sunt molecule instabile care provoacă leziuni celulare și sunt cauza tuturor relelor de la îmbătrânirea celulară, la inflamații și afecțiuni cronice. Neutralizarea lor este realizată de către antioxidanți. 

Toți antioxidanții furnizați de legume și fructe sunt beneficiu, dar unele categorii sunt mai „puternice” decât altele, mai eficiente și, în consecință, mai bune. Exact aceste „specii” aparte sunt cele pe care le conține fructul dragonului. Mai mult, acesta are o diversitate de antioxidanți puternici, în cantitate mare. 

Și asta nu este tot. Efectele antixidanților naturali sunt 100% benefice, spre deosebire de suplimentele care conțin astfel de compuși, al căror efect este limitat și chiar periculos. 

Fructul dragonului conține antioxidanți vitamina C, beta-carotene, licopen și betalaină. Studiile au asociat dietele bogate în antioxidanți cu un risc redus de boli cronice.

Fructul dragonului, sursă de fibre

Fibrele alimentare sunt carbohidrați nedigerabili care au o multitudine de beneficii pentru sănătate. Zilnic, femeile au nevoie de 25 de grame de fibre pe zi pentru femei, în timp ce bărbații de 38 de grame. La fel ca și în cazul antioxidanților, suplimentele cu fibre nu au aceleași beneficii pentru sănătate ca fibrele din alimente. Cu 7 grame la 200 de grame de fruct, fructul dragonului este o sursă excelentă de fibre. 

Fibrele nedigerabile oferă protecție împotriva bolilor de inimă, gestionează metabolismul glucidic și previn diabetului de tip 2, contribuie la menținerea greutății, oferind senzație de sațietate confortabilă pe termen lung, reglează și reduc nivelul grăsimilor. Mai mult, sunt hrană pentru microbiomul intestinal și oferă protecție dovedită împotriva cancerului colorectal. 

Susține sănătatea intestinală

Intestinul este gazda a aproximativ 100 de trilioane de microorganisme diverse, inclusiv peste 400 de specii de bacterii. De sănătatea și activitatea acestor microorganisme depinde sănătatea individuală, imunitatea și confortul digestiv, dar chiar și echilibrul psihic și sănătatea viitorilor copii.  

Având în vedere că fructul dragonului conține prebiotice, acesta are capacitatea de a îmbunătății echilibrul bacteriilor bune din intestin. Prebioticele sunt un tip specific de fibre care promovează sănătatea florei intestinale. În mode special, fructul dragonului  promovează creșterea a două familii de bacterii, respectiv bacteriile lactice și bifidobacteriile.

Prebioticele pot ameliora simptomele bolii inflamatorii intestinale și previn cancerului de colon.

Întărește sistemul imunitar

Capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor este determinată de mai mulți factori diferiți, inclusiv de calitatea dietei. Vitamina C și carotenoidele pe care fructul dragonului le conține pot întări sistemul imunitar și pot preveni infecțiile prin stimularea celulelor albe din sânge.

Rolul de suport al florei intestinale oferă un boost sistemului imunitar, cele mai multe dintre celulele albe programate specific fiind „antrenate” la propriu la nivelul florei intestinale. Practic, celulele albe învață să identifice agenți patogeni, celule proprii degradate sau mutante prin contactul cu bacteriile intestinale. 

Aport de fier

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe proaspete care conțin fier. Acest mineral joacă un rol crucial în transportul oxigenului în organism. De asemenea, este important în descompunerea alimentelor în energie. Deficitul de fier este o suferință comună, mai ales în cazul femeilor. De fapt, s-a estimat că 30% din populația lumii are deficit de fier, ceea ce îl face cea mai comună deficiență de nutrienți la nivel mondial. 

Fierul din surse naturale este cea mai bună soluție, iar fructul dragonului oferă 8% din doza zilnică necesară mai mult decât o face spanacul. 

Suplimentele de fier aduc un tip de mineral care este folosit de organism în mică măsură, dar care se poate acumula și provoca efecte severe. Este foarte important de știut că suplimentele cu fier nu trebuie administrate în absența unor recomandări medicale și a unor teste specifice. În caz contrar riști să nu obții niciun beneficiu, dar să afecteazi sever, chiar ireversibil funcția renală și hepatică. 

Fructul dragonului, sursă de magneziu

Fructul dragonului oferă mai mult magneziu decât majoritatea fructelor. În medie un adult are  24 g de magneziu. În ciuda acestei cantități aparent mici, mineralul este prezent în fiecare celulă și participă la peste 600 de reacții chimice importante din corp.

De exemplu, ia parte la reacțiile necesare pentru descompunerea alimentelor în energie, contracția musculară, formarea oaselor și chiar crearea ADN-ului. În plus, este unul dintre mineralele care funcționează ca un antidot împotriva stresului, efectele sale fiind de protecție a celulelor, în general, și a celei nervoase, în special.  

👉 Vitamina C, aliat pentru un organism mai puternic și o piele mai tânăra

fructul dragonului

Cum mănânci fructele dragonului

Ca să descoperi toată savoarea acestui fruct trebuie să le alegi pe cele coapte. Dacă este insuficient copt poate sta la temperatura camerei, departe de razele directe ale soarelui până ajunge la starea optimă pentru consum. Dacă vei pune un măr alături se va coace și mai repede. 

Cum alegi fructul dragonului

Un fruct dragon necopt va fi verde, dar va avea o culoare pală. Fructul copt are un roșu aprins. Unele pete sunt normale, dar prea multe pete care seamănă cu vânătăile pot indica faptul că este prea copt sau lovit. Un fruct copt are aceeași duritate la atingere și presiune ușoară ca un avocado perfect pentru a fi mâncat. 

Cum tai fructul dragonului

Cu un cuțit ascuțit, taie-l în jumătate pe lungime. Miezul poate fi scos cu o lingură (la fel cum procedezi cu avocado). Tot ce mai trebuie să faci este să-l tai în bucățele

Fructul dragonului poate fi mâncat ca atare, pote fi adăugate în salate, smoothie-uri sau iaurt.

De asemenea, poți găsi fructul dragonului gata curățat și congelat, o opțiune convenabilă pentru o gustare gustoasă. Prin congelare nu pierde mai mult de 10% din totalul nutrienților, astfel că rămâne mai departe o alegere gustoasă și sănătoasă.

👉 Totul despre ridichile roșii

Sursa foto: unsplash.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies