fbpx
Acasa SănătateNutriție și diete Totul despre ridichile roșii

Totul despre ridichile roșii

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 452 vizualizari 11 minute timp estimat

Ridichile roșii sunt legume rădăcinoase care aparțin familiei cruciferelor și sunt rude bune cu varza și muștarul. Cele mai populare sunt ridichile roșii, dar există și ridichi negre, galbene, violet și roz. Cu mici variații toate au un gust ușor picant similar cu piperul și o textul crocantă. Gustul este semnul beneficiilor nutritive pe care aceste legume le au și provine de la enzimele pe care le vei regăsi și în boabele de muștar, hrean și rădăcină de wasabi. 

Tipuri de ridichi

Există mai multe feluri de ridichi. Principalele diferențe sunt culoarea, forma și dimensiunea. Cele mai populare sunt ridichile roșii și cele negre. Ridichile roșii sunt printre primele legume ale primăverii, dar pot fi cultivate, în condiții adecvate tot anul și recoltate aproape lunar, de unde și numele de ridichi de lună. 

Ridichea neagră este o rădăcină comestibilă rotundă sau alungită. Diferențele de gust dintre cele două tipuri sunt minime, ambele având aromă puternică, miros caracteristic, ușor înțepător,  și gust intens, ce se datorează compușilor specifici pe care îi conțin, cu scopul de a proteja planta de dăunători. Este unul dintre multiplele avantaje ale acesteia: poate fi cultivată fără a avea nevoie de tratamente de întreținere, având una dintre cele mai curate rădăcini, din punctul de vedere al contaminării cu îngrășăminte sau alte chimicale folosite în agricultură. Trebuie remarcate proprietățile extraordinare pe care le are ridichea neagră, prin conținutul excepțional de minerale și vitamine, dar și datorită efectelor certe pentru organism, piele și păr.

Există multe alte soiuri de ridichi. Toate au originea în Asia. Unele dintre soiurile pe care consumi sunt originare din Japonia și China și sunt un element de bază în bucătăria asiatică. Li se mai spune și ridiche japoneză, nap chinezesc și mullangi. Sunt rotunde sau cilindrice. Marea lor majoritate are carnea albă, și o coajă fine colorată, cel mai des roșie. Gustul și dimensiunea ridichilor roșii poate fi foarte variat, de la unul intens iute la cele neutre. 

Ce proprietăți nutritive au ridichile roșii

Ridichile roșii au un conținut foarte scăzut de carbohidrați, au puține calorii și un indice glicemic scăzut. Sunt perfecte în diete, pentru că le poți ronțăi fără nicio grijă în ceea ce privește caloriile, în 100 de grame de ridichi fiind doar 16 calorii. Aceste beneficii sunt completate de o bogăția de vitamine și minerale. 

Ridichile roșii au o concentrația mare de vitamina C și de vitamine din grupul B (ceea ce le face extrem de utile în dietele vegetariene), ceea ce le conferă proprietatea de detoxifiant și stimulator al imunității. Ridichile mai conțin și fier, fosfor, cupru, zinc și fluor, dar și alte oligoelemente, care le conferă proprietatea de detoxifiant și tonic al imunității.Un avantaj major este că toate aceste minerale și vitamine sunt foarte ușor asimilabile, tocmai datorită proporției în care sunt combinate. Ce este și mai interesant este că efectele pozitive ale ridichilor apar imediat. Numărul mic de calorii vine la pachet cu 1,6 grame de fibre, ceea ce le face foarte eficiente în menținerea nivelului normal al colesterolului în sânge, cu toate beneficiile pe care aceasta le aduce.

Bogate în antioxidanți, ridichile roșii conțin catechina, pirogalol, acidul vanilic și alți compuși fenolici, molecule care luptă împotriva radicalilor liberi din corpul tău. Ridichile au compuși chimici, cum ar fi glucozinolatul și izotiocianatul, despre care se crede că ajută la controlul zahărului din sânge. Leguma conține, de asemenea, coenzima Q10.

Beneficii se regăsesc și în frunzele verzi, incredibil de bune la gust și perfecte pentru a fi consumate ca atare sub formă de salată. Mai multe studii au probat că frunzele de ridiche au proprietăți antioxidante extrem de puternice care susțin procesele de eliminare a celulelor cu potențial malign. 

Mai mult, se pare că frunzele sunt partea cea mai nutritivă a legumei. Frunzele de ridiche au mai multe proteine, calciu, acid ascorbic (vitamina C), fibre și antioxidanți decât rădăcinile, iar unii dintre compușii conținuți în acestea, erucamidă, de exemplu este dovedit a avea efect de blocare a evoluției a bolii Alzheimer și poate proteja împotriva problemelor de memorie.

👉 Totul despre carbohidrați. Prieteni sau dușmani ai dietei?

ridichi rosii de luna

Ce efecte benefice au ridichile roșii

Efectele sunt rezultatul unui consum constant de ridichi, în medie 200-300 de grame pe săptămână. Ridichile roșii au ușor efect laxativ, ceea ce le face ideale în curele de slăbire. Puțini știu că ridichile calmează durerile stomacale și iritațiile gastrointestinale, ameliorează infecțiile urinare și sunt ideale în toate suferințele renale, mai ales dacă sunt consumate în cantitate mare sau dacă sunt transformate în suc. Ridichile au efect dezinfectant natural și, în plus, un eficient antiinflamator.

Mai trebuie să spunem despre ridichi că stimulează activitatea biliară, sunt binevenite în perioadele de astenie și depresie, sunt un tonic general al organismului, combat afecțiunile respiratorii, tusea și astmul, dar și insuficiența hepatică, paraziții intestinali și alergiile.

Beneficii remarcabile ale ridichilor roșii

Conțin compuși speciali care stimulează enzimele care ajută procesele biochimice din ficat în metabolizarea toxinelor. 

Combinația dintre vitamina C, calciu și potasiul ajută la controlul tensiunii arteriale și îmbunătățește funcția vaselor de sânge și fluxul sanguin.

Ridichile, în general, și cele roșii în special au proprietăți antifungice naturale, ceea ce înseamnă că poate opri creșterea ciupercilor care provoacă infecții, fiind active inclusiv pentru Candida albicans , una dintre cele mai comune ciuperci, care poate provoca infecții precum afte și infecții vaginale.

Nivelul ridicat de fier susține procesele de formare ale globulelor roșii. De notat este că frunzele au mai mult fier decât rădăcina. 

Efectele secundare ale ridichilor

  • Ridichile roșii sunt, în general, sigure de mâncat și cu puține efecte secundare. Cu totul excepțional pot declanșa alergii, dar riscul este mai ridicat la ridichile negre și la cele albe, mari. 
  • Fiind diuretice foarte active, în mod natural pot avea un efect negativ în cazul persoanelor cu afecțiuni renale. 
  • Un consum exagerat poate crea disconfort gastric și intestinal, ca urmare a conținutului ridicat de fibre.
  • Capacitatea lor de a regla și scădea nivelul de zahăr din sânge poate crea probleme celor care au un dezechilibru al nivelului de glucoză. 

👉 Dieta mediteraneană, cea mai bună din lume

ridichile rosii

Cum mănânci ridichile roșii

Cel mai bine este să le consumi crude. Le poți adăuga în toate salatele de crudități. Nu omite frunzele. Nu trebuie decât să le speli și să le rupi în bucățele. Sunt perfecte alături de brânzeturi proaspete sau fermentate. 

Se combină foarte bine cu aroma de usturoi și cu uleiul de măsline. De fapt, aceasta este una dintre salatele perfecte: ridichi rase, frunze de ridichi tocate cu un dressing de usturoi, ulei de măsline și suc de lămâie. 

Adaugă frunzele în ciorbe și tocane sau folosește-le în loc de busuioc pentru sosul pesto.

Muratul este o modalitate bună de a conserva ridichile. Ridichile roșii spălate și feliate subțiri, condimentate cu piper, usturoi și boabe de mustar în saramură. Toarnă saramură fierbinte, lasă borcanele să se răcească lent. Sunt bune pentru consum în 2-3 săptămâni și se pot păstra  până la 12 luni.

Cum păstrezi ridichile roșii

Cel mai bun mod de a păstra ridichile roșii proaspete este să detașezi frunzele. Verdeturile se pot păstra 2-3 zile la frigider, iar rădăcinile, spălate și depozitate în recipiente închise, rămân proaspete, în frigider, până la 2 săptămâni. 

Ridichile roșii, dar nu numai sunt legume rădăcinoase pline de nutriție și sărace în calorii. Încearcă să le incluzi în dietă de câte ori ai ocazia și nu uita de frunze pentru aportul excelent de nutrineți pe care-l au.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies